K vitamin - Allt du behöver veta om vitaminet
Vill du ta hand om din kropp och din hälsa? Vitaminer är viktiga för många funktioner i kroppen och K-vitamin är ett av många vitaminer som din kropp behöver. Du kan läsa mer om det viktiga vitaminet här, där du också kan se vilka livsmedel vitaminet finns i.
Vad är K vitamin bra för?
K-vitamin har fått sitt namn från koagulering, vilket är processen som får blodet att stelna och i denna process har vitaminet en central roll. Utöver det är K-vitamin viktigt för bildandet av flera olika proteiner i kroppen, t.ex. osteocalcin som har betydelse för benvävnaden. K-vitamin finns i 3 former: K1, K2 och K3.
K1-vitamin Fyllokinon, finns i gröna växter och vitamin K2 Menakinon, produceras av tarmbakterier. K3 vitamin Menadion, är en syntetisk, vattenlöslig variant. K-vitamin är en fettlöslig vitamin, som upptas i tunntarmen och lagras i små depåer i levern.
K-vitaminets egenskaper:
- Bidrar till normal koagulering
- Bidrar till skelettbildning
Symptom på K-vitaminbrist
Brist på K-vitamin är i praktiken mycket ovanligt och ses typiskt endast vid tillstånd som ensidig kost, nedsatt förmåga att uppta fett, leversjukdom eller långvarig diarré. Bristsymptom på K-vitamin är förlängd blödningstid, då blodets förmåga att koagulera försämras samt ökad tendens till näsblod och blåmärken. Även risk för benskörhet, hjärt-kärlsjukdomar och åderförkalkning kan vara bristsymtom.
K-vitaminbrist kan också förekomma efter längre tids användning av en rad läkemedel, såsom:
- Blodförtunnande preparat
- Syraneutraliserande preparat
- Acetylsalicylsyra (t.ex. Treo)
- Paraffinolja mot förstoppning
- Viktminskningspreparat
Om du misstänker K-vitaminbrist bör du kontakta läkare, ett blodprov visar om så är fallet.
Rekommenderad daglig dos av K-vitamin
Eftersom kroppens tarmbakterier bildar K-vitamin och vi får K-vitamin genom kosten, är det oftast inte nödvändigt att ta K-vitamintillskott.
Se nedan rekommenderat dagligt intag av vitamin K:
RDI: | Läkemedelsgräns: | |
Vuxna: | 75 mcg | 470 mcg |
Barn: | 30 mcg |
Överdosering och biverkningar av K-vitamin
Vid mycket stora doser av K-vitamin kan det i vissa fall ses en förändring i blodbilden.
Biverkningar är mycket sällsynta och det har därför inte observerats särskilt många.
Naturligt intag av K-vitamin genom mat
K-vitamin finns i många livsmedel. Gröna grönsaker, speciellt bladgrönsaker innehåller som regel alltid mest K-vitamin. Om du äter grönsaker varje dag, kan du nästan med säkerhet veta att du inte behöver extra tillskott. Lever, njure och annan inälvsmat innehåller också K-vitamin. Till skillnad från många andra vitaminer, tar inte K-vitamin skada av värmebehandling eller frysning.
K-vitamin per 100 g:
- Persilja (rå): 790 mg
- Spenat (rå): 560 mg
- Sojaolja: 540 mg
- Spenat (konserverad): 360 mg
- Purjolök (rå): 310 mg
- Koriander (färsk): 310 mg
- Grönkål (frusen): 250 mg
- Rosenkål (frusen): 250 mg
- Spetskål (rå): 170 mg
- Isbergssallad: 112 mg
Kom ihåg att du sällan äter t.ex. 100 g gräslök eller persilja, så därför är innehållet av vitamin K per portion inte särsklit högt. Om du vill öka mängden vitamin K i din kost så ta t.ex. livsmedel som spenat, som lätt kan konsumeras i större portioner i en smoothie.
K-vitamin och medicin
Eftersom K-vitamin verkar koagulerande bör det inte intas extra med blodförtunnande läkemedel. Det finns vitamintabletter som inte innehåller K-vitamin.
Behandling med paraffinolja eller liknande, minskar upptagningen av fettlösliga vitaminer, t.ex. K-vitamin.
Vill du läsa mer om andra viktiga vitaminer för kroppen? Våra artiklar finns här:
- A-vitamin
- B-vitamin
- C-vitamin
- E-vitamin