Behöver du B-vitamin? Läs här

B-vitamin

B-vitamin hör till de viktigaste vitaminerna för kroppen. B-vitaminer bidrar till kroppens normala funktion och hjälper vårt nervsystem, psyke samt att våra inre organ fungerar.

Vad är B-vitamin?

B-vitaminer är en mycket känd vitaminkälla. B-vitamin spelar en viktig roll för kroppens funktion; energi, mentala tillstånd, benstomme, hud, hår, naglar, graviditet, etc. Behovet av vitamin B ökar när du utsätts för stress, dålig näringstillförsel och överdriven stimulansanvändning t.ex. socker. Vitaminet är vattenlösligt, vilket innebär att B-vitaminöverskott utsöndras med urinen. Alla B-vitaminer har en antioxidanteffekt och motverkar därför åldrande och skyddar mot fria radikaler.

Det finns 6 typer av B-vitamin:

  • Tiamin B1
  • Riboflavin B2
  • Niacin B3
  • Pantotensyra B5
  • Pyridoxin B6
  • Kobolamin B12

Även om du ofta ser B-vitamin som ett vitamin finns det 6 olika, som nämnts ovan. De har alla olika funktion och verkan:

Vad är B-vitamin bra för?

B1 (Tiamin)

Vitamin B1 har en positiv effekt på tarmfunktion, leverfunktion och speciellt nervfunktionen. B1 hjälper till att omvandla kolhydrater till fruktsocker. Druvsocker skapar energi för bland annat hjärna, hjärta och muskler. Vitaminet är också avgörande för att upprätthålla en normal, mental balans.

B2 (Riboflavin)

B2-vitamin, precis som B1, hjälper till att upprätthålla ett fungerande nervsystem. Samtidigt upprätthålls en normal funktion av slemhinnor, hud, hår och naglar. B2-vitamin upprätthåller också produktionen av röda blodkroppar, liksom en väl, fungerande syn.

B3 (Niacin)

Vitamin B3 bidrar till en normal, mental funktion, ett normalt fungerande nervsystem, upprätthållande av normal hud, normala slemhinnor och hjälper till att minska trötthet och utmattning.

B5 (Pantotensyra)

Detta vitamin bidrar till normal, mental prestanda och minskar trötthet och utmattning. Vitaminet bidrar också till normal energiomsättning, vilket är cellernas ämnesomsättning.

B6 (Pyridoxin)

Vitamin B6 kallas också kvinnornas vitamin och består av 3 kemiska föreningar som kallas pyridoxin, pyridoxal och pyridoxamin. Vitaminet bidrar till produktion av hormonerna adrenalin och insulin, utvinner energin i vår mat och bidrar till skyddet av nervceller och signalämnen.

B12 (Kobolamin)

Vitamin B12 bidrar till bildandet av röda blodkroppar och ett väl fungerande nervsystem.

Symptom på B-vitaminbrist

Brist på B-vitamin kan ha flera orsaker. Om du äter en mycket ensidig kost eller äter för lite mat, riskerar du vitamin B-brist. B-vitaminbrist ses ofta hos alkoholister och personer med långvarig sjukdom. Ett blodprov kan enkelt ge svar på om du lider av vitamin B-brist.

Bristsymptom hos enskilda B-vitaminer:

B1 (Tiamin)

Sömnlöshet, aptitlöshet, depression, oro och nervositet, ångest, lågt blodtryck, åksjuka och minnesproblem. Samma symptom ses vid överdrivet intag av koffeinhaltiga drycker, socker och stress.

B2 (Riboflavin)

Håravfall, sköra naglar, munsår, herpesutbrott, röd och kliande tunga, eksem, utslag runt näsan, ögonproblem och ljuskänslighet.

B3 (Niacin)

Diarré, dålig hud, dåligt minne och depression. Brist på vitamin B3 kan också ge huvudvärk, sömnlöshet, dålig aptit och matsmältningsproblem.

B5 (Pantotensyra)

Tack vare antioxidanteffekten hos vitamin B5 kommer bristen att påverka för tidigt åldrande, tunn hud, håravfall och rynkor. Speciellt snabbmat och stimulantia (socker och koffein) kan bidra till vitamin B5-brist. Lågt blodsocker, yrsel, muskelsvaghet och kramper är också en indikation på brist på vitamin B5.

B6 (Pyridoxin)

Trötthet, oavsiktlig och dålig koncentration samt psykiska problem.

B12 (Kobolamin)

Ofta saknar veganer och vegetarianer vitamin B12. Kramp, hudförändringar och anemi är en indikation på B12-brist.

Vem behöver B-vitamin?

Vid ätstörningar, rökare, äldre, gravida kvinnor, ammande, idrottare, kroniskt sjuka, alkoholister och vid fysisk och psykisk stress kan det vara bra med ett tillskott av B-vitamin. Även de som har problem med håravfall, sköra naglar och dålig hud kan få en positiv effekt av B-vitamin.

Hur mycket B-vitamin kan jag ta?

Det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av B-vitaminer är olika för varje B-vitamin. Här följer ett schema: 

-A vitamin
-C vitamin

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.