A-vitamin - hudens, ögonens och slemhinnornas vitamin

A-vitamin - hudens, ögonens och slemhinnornas vitamin

A-vitamin är en av de vitaminer som har varit känd längst. Vitamintillskottet har varit känt och använt sedan första världskriget, då levertran och A-vitamin har getts till små barn. A-vitamin är en vanlig term för ett antal fettlösliga substanser som har A-vitaminaktivitet.

Ämnena är uppdelade i 2 grupper: Retinol och karoten. Retinol erhålls från djurmat och karoten erhålles huvudsakligen från grönsaker.

Vad är A-vitamin bra för?

Vitamin A är ett fettlösligt vitamin som hjälper till att upprätthålla syn, immunsystem, slemhinnor, tillväxt och forplantningskapacitet. Vitaminet har en stark antioxidanteffekt och skyddar kroppen från fria radikaler. Betakaroten, som är den mildaste formen av vitamin A, har en positiv effekt på huden. Många tar beta-karoten före solsemestern för att undvika solskador. Detta har emellertid ingen bevisad effekt.

Fördelar med A-vitamin

 • Medverkar till normala slemhinnor
 • Medverkar till vanlig syn
 • Medverkar till frisk hud
 • Medverkar till normal järnomsättning
 • Medverkar till immunsystemets normala funktion
 • Medverkar till fertiliteten

Symptom på A-vitaminbrist

Symptom på A-vitaminbrist är mycket sällsynt, eftersom vitaminet lagras i kroppen under lång tid. A-vitamin spelar en viktig roll för att upprätthålla immunsystemet, därför kan brist leda till infektionskänslighet och långvariga sjukdomar. Brist kan också få effekt på synen, speciellt mörkerseende.Torr och irriterad hud kan också vara ett tecken på A-vitaminbrist.

Vem bör ta A-vitamin tillskott?

Till skillnad från många andra vitaminer och mineraler lagras vitamin A länge i kroppen och därför behövs inget daglig tillskott av A-vitamin. Följande grupp löper vanligtvis den största risken för A-vitaminbrist:

 • Äldre
 • Gravida och ammande
 • Minskad absorption av fett
 • Ensidig kost
 • Stor alkoholkonsumtion
 • Långvarig viktminskning

Kvinnor som är i klimakteriet bör ta 1500 mcg A-vitamin eftersom de annars har större risk för benskörhet. Rökare borde som regel undvika A-vitamin, eftersom studier visar att det kan öka risken för lungcancer.

Överdosering och biverkningar av A-vitamin

Eftersom A-vitamin är fettlösligt kan du få för mycket. Skillnaden mellan fettlösliga och vattenlösliga vitaminer är att du utsöndrar de vattenlösliga vitaminerna genom urinen och de fettlösliga ackumuleras i kroppen. Ett vitamins huvudsakliga depå är levern, eftersom upp till 90% av vitaminet deponeras här. Resten lagras i fettvävnader, lungor och njurar. Direkt förgiftning av A-vitamin ses vid ett intag av mer än 15 mg per dag eller en dos på 100 mg.

Överdosering av A-vitamin visar sig genom att:

 • Ökat tryck i hjärnan
 • Huvudvärk
 • Illamående och kräkningar
 • Irritabilitet
 • Klåda
 • Fjällande hud

Ofarliga biverkningar av A-vitamin är gulaktig färg på handflator och under fötter, men detta är dock ett tecken på att du fått för mycket A-vitamin.

Rekommenderat dagligt intag av A-vitamin

Gravida ska som mest ta 800 mcg dagligen i form av kosttillskott. Detta för att minska risken för att få för mycket A-vitamin, eftersom risken för fosterskada föreligger om det totala intaget via kost och kosttillskott är mer än 3000 mcg.

RDI:

Vuxna 800 mcg.
Barn 400 mcg.
Menopaus 1500 mcg.
Gravida 800 mcg.
Kroppen kan omvandla karoten till retinol, och därför finns A-vitaminrekommendation på produkter som Retinol Equivalents: RE.

1 mikrogram retinol = 2 mikrogram betakaroten = 1 RE
1 mikrogram vitamin A = 3,33 dvs. (ia.e.)

A-vitamin och huden

A-vitamin är viktigt för att upprätthålla huden, speciellt epidermis (överhuden,) A-vitamin har en positiv effekt på akne, solskador, rynkor samt vissa former av pigmentförändringar.

Vitaminet används ofta i anti-agekrämer eftersom det har en beprövad effekt på huden och du kan förvänta dig ett synligt resultat efter 3-6 månader. Genom att använda A-vitamin i samband med akne kan du riskera större utbrott de första veckorna. A-vitaminkräm hjälper till att bekämpa orenheter och inflammatoriska tillstånd i huden. Méthamorphique från Beauté Pacifique är en mycket populär A-vitaminkräm med goda resultat.

Naturligt innehåll av A-vitamin i maten

Mängden A-vitamin anges per 100 g:

Levertran eller lever: 60000 RE

Nypon: 950 RE
Morot: 917 RE 
Maskrosblad: 750 RE 
Krabbkött: 650 RE 
Äggula: 606 RE 
Grädde: 443 RE 
Grönkål: 421 RE 
Spenat: 349 RE 
Ost: 245 RE 

(1 mikrogram retinol = 2 mikrogram betakaroten = 1 RE)

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.