Vad är C-vitamin bra för - få svaret här!

c vitamin

Om C-vitamin

C-vitamin kallas också askorbinsyra och är ett vattenlösligt vitamin. Det innebär att det lätt absorberas i kroppen, men däremot deponeras vitaminet inte i kroppen. Vi utsöndrar överskott av vitamin C med urinen och därför kan vi inte få för mycket av det.

Vitamin C är en antioxidant och bidrar bland annat till immunsystemets normala funktion, en normal mental funktion och ett normalt fungerande nervsystem. C-vitamin hjälper till att minska trötthet och utmattning, samt ökar kroppens absorption av järn. Dessutom bidrar C-vitamin till den normala bildningen av kollagen, vilket bidrar till att hud, brosk, skelett och blodkärl fungerar normalt.

Till skillnad från djur kan vi människor inte själva bilda C-vitamin och eftersom det är ett vattenlösligt vitamin måste vi konsumera mycket mer av det än av de fettlösliga vitaminerna. Om du är uppmärksam på att konsumera tillräckligt genom din kost, behövs inget extra tillskott.


Vad är vitamin C bra för?

Forkølelse

Vitamin C har följande positiva effekter på kroppen:

  • Bidrar till bildandet av kollagen, som understödjer hudens normala funktion
  • Bidrar till bildandet av kollagen, som understödjer brosk, skelett och tänder
  • Stöjder immunsystemets normala funktion
  • Bidrar till ett normalt fungerande nervsystem
  • Stöjder normal mental funktion
  • Skyddar cellerna mot oxidativ stress
  • Bidrar till minskad trötthet och utmattning
  • Ökar upptaget av järn i kroppen

Symptom på C-vitaminbrist

Brist på C-vitamin i Sverige är väldigt ovanligt men det kan uppstå om man äter en mycket ensidig eller otillräcklig kost - eller vid långvarig sjukdom där kroppens förmåga att absorbera vitaminer från maten är nedsatt.

Symptom på C-vitaminbrist är svåra att skilja från andra symptom men kan inkludera trötthet, utmattning, dålig sårläkning och blödning i huden.


Vem bör ta C-vitamintillskott?

Som sagt, så ser man sällan c-vitaminbrist vid en hälsosam och varierad kosthållning.
Men däremot vid ensformig och otillräcklig kost (kräsenhet, nedsatt aptit, ätstörningar, alkoholism), kan vitaminbrist uppstå. Det kan också ses i samband med sjukdom under en lång tidsperiod där kroppen inte kan absorbera vitaminerna optimalt.

Om du lider av en sjukdom där järn ackumuleras i kroppen, bör du bara ta C-vitamin efter överenskommelse med din läkare - detta gäller också om du tenderar att bilda njursten.


Naturligt C-vitamin i livsmedel

C-vitamin finns i de flesta frukter och grönsaker - och inte bara i citroner, apelsiner och citrusfrukter i allmänhet - utan också i bär, paprika, tomater, bönor, broccoli och liknande. Även potatis är rik på c-vitamin.


C-vitamin och hudvård

Vitamin C har en naturlig exfolierande- och antioxidanteffekt på huden. Vitamin C reducerar solskador och återuppbygger huden på djupet. Vitamin C kan reducera bruna pigmentfläckar, fina linjer och rynkor.

C-vitamin stimulerar kollagenfibrerna i huden och gör huden mer elastisk, ungdomlig och med mera glöd.


Vitamin C som kosttillskott

Vitamin C kan tas på flera olika sätt. Den vanligaste och mest använda metoden är en vanlig tablett. Det kan till exempel vara Solaray Vitamin C 500 mg. I vissa fall kan det vara nödvändigt att ta syraneutralt C-vitamin om du till exempel, har mycket magsyra eller magbesvär. Om du har svårt att svälja tabletter finns de även som brustabletter.


Obligatorisk text

Den rekommenderade dagliga dosen bör ej överskridas. Kosttillskott bör endast tas av av gravida kvinnor och barn under 11 år efter konsultation med läkare eller vårdpersonal. Förvaras oåtkomligt för barn. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kosten.

Är du nyfiken på att läsa mer om de andra viktiga vitaminerna? Hitta våra artiklar här:

- Vitamin A
- Vitamin B
- Vitamin E
- Vitamin K

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.