Goda råd vid användning av munskydd - lär dig att använda munskyddet rätt

blå mundbind i en bunke med24.dk

Det kan verka förvirrande att använda ett munskydd för första gången. Därför får du här goda råd om hur man väljer munskydd och hur man använder det. Om ditt munskydd ska fungera är det viktigt att du använder det korrekt.




Vilket munskydd ska jag välja?

Om du köper ett CE-märkt engångsmunskydd är både andningsförmågan och filtreringsgraden dokumenterad, så du är säker på att du får ett munskydd som fungerar. Det finns tre typer av CE-märkta munskydd: typ I, typ II och typ IIR. Filtreringsgraden är 95% för typ I och 98% för typ II. Du kan läsa mycket mer om de olika typerna av munskydd här. Nedan följer våra mest populära munskydd, som alla är CE-märkta.

Som ett alternativ eller komplement till munskydd kan du använda visir. Du kan läsa mycket mer om ansiktsvisir samt köpa ett här.


Hur tar jag på mig munskyddet?

Här får du en detaljerad guide i 7 steg om hur du säkert och korrekt sätter på ett munskydd. Förvara ditt munskydd i en sluten påse eller liknande före användning så att det är helt rent när du ska använda det.

Steg 1: Rena händer

När du ska ta på dig ett munskydd är det viktigt att du har rena händer, det är nämligen viktigt att du håller munskyddet helt rent före användning. Börja därför med att tvätta eller sprita händerna. Du kan läsa vår guide till korrekt handtvätt här eller se vårt urval av handsprit här. Vid användning av handsprit, gnid händerna i minst 30 sekunder så att handspriten kan verka.

Steg 2: Framsida eller baksida

När du ska ta på dig munskyddet är det viktigt att du tar på det med rätt sida utåt. Framsidan är färgad medan baksidan är vit. Vänd därför den färgade sidan utåt.

Steg 3: Var sitter näsklämman?

Många tar på sig munskyddet upp och ner eftersom det kan vara svårt att omedelbart se åt vilket håll det ska vända. Överst på munskyddet kan man känna en liten metallklämma, denna ska ska sitta över näsan.

Steg 4: Använd resårstropparna

Ta inte på själva munskyddet utan ta på det med resårstropparna i sidorna. Om du vidrör munskyddets insida eller utsida kan du påföra bakterier. Detta gäller både när du tar av dig munskyddet och när du tar på dig det.

Steg 5: Ta på munskyddet

Tag en elastikstrop i hver hånd og før mundbindet op mod dit ansigt. Elasticiteten i stropperne sikrer, at mundbindet kan justeres til den enkelte. Sæt elastikkerne bag øret, så du igen har begge hænder fri. 

Steg 6: Tryck till näsklämman

Munskyddet sitter nu över din näsa och mun med en resårstropp bakom varje öra. Kläm åt lite på metallklämman vid näsan så att munskyddet sitter tätt på ditt ansikte.

Steg 7: Rätta till munskyddet

Eftersom munskyddet är tillverkat för att kunna passa många olika ansikten kommer du förmodligen att behöva rätta till det lite. Undvik fortfarande att vidröra själva munskyddet men ta försiktigt tag i underkanten och dra ner munskyddet över hakan. Nu ska munskyddet gärna sitta tätt över ditt ansikte.


Kan jag ta mitt munskydd av och på igen?

Om du använder ett engångsmunskydd eller återanvändbart munskydd som inte har tvättats så ska det bara användas en gång. Du får dock gärna ta av munskyddet från det ena örat och hålla det i resårstroppen medan du t.ex. dricker. Låt inte munskyddet hänga under hakan, hänga på örat och sätt det heller inte upp i pannan. Kom ihåg att du inte bör röra vid munskyddet under användning, utan bara ska ta i resårstropparna.


Vad gör jag med ett använt munskydd?

Du kan använda ett munskydd i upp till 4 timmar. Det skall dock bytas ut tidigare om det blir smutsigt eller fuktigt. När du ska ta av dig munskyddet efter användning tar du av det med resårstropparna utan att vidröra varken fram- eller baksidan av munskyddet. Lägg munskyddet direkt i soporna eller i en påse. Avsluta med att tvätta händerna eller använd handsprit.


Kan barn använda munskydd?

Barn kan också använda munskydd. Det rekommenderas dock att barn under 12 år inte bär munskydd eftersom de själva måste kunna ta det av och på korrekt. Om ditt barn ska använda munskydd är det viktigt att de får rätt storlek på munskyddet. Om barnet inte kan använda munskyddet korrekt är det bättre att låta bli. Du kan också hitta ett urval av handsprit som man lätt kan packa ned i väskan till skol- och fritidsaktiviteter.

Läs mer om användning av munskydd för barn här.

Visste du att det finns corona hemtest, så att du kan testa dig själv? Det gör det lätta och smidig att göra ett hemtest för corona.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.