Handsprit

Handsprit är en alkoholbaserad gel som används för att desinficera händer och ytor, vilket innebär att bakterier, virus och annan smuts avlägsnas, alltså sådant som vi inte vill ha på våra händer eller i kroppen. Du kan desinficera händerna med alkohol när du inte har möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten och på så sätt upprätthålla en god handhygien.

Handsprit eller tvätta händerna? | Handsprit & Coronavirus  | Handsprit till resa | Hur man använder handsprit? | Neutral eller med doft

Allmänt gällande priser på handsprit: Den allmänna efterfrågan på marknaden av handsprit är enorm och det har påverkat priserna, från råvara till den slutprodukt vi erbjuds. Priset vi kan erbjuda på handsprit är därför högre än vad det var innan Corona-virusets utbrott. Men vi lovar att att göra allt som står i vår makt för att hålla nere priserna så långt som möjligt när vi säljer vidare.

Är handsprit effektivt mot Corona-virus och vilken ska jag välja?

Handsprit är effektivt mot vissa virus, inklusive coronavirus. Det rekommenderas dock att man använder en handsprit som innehåller minst 60% etanolalkohol eller 70% isopropanolalkohol. Dessa rekommendationer har utfärdats av den officiella amerikanska myndigheten CDC (Centers for Disease Control). Det är vanligtvis etanol som används i traditionell handsprit. Kontrollera därför att etanolinnehållet är minst 60%.

Är det bäst att använda handsprit eller att tvätta händerna?

Handsprit som desinfektionsmedel används för att ta bort mikroorganismer, bakterier och virus från händerna, vilka annars kan göra oss sjuka eller att vi kan smitta andra. Till exempel när vi nyser eller hostar är det viktigt att vi hostar i armvecket så att vi inte fyller handflatorna med smittsamma ämnen som kan överföras genom handhälsning eller vid kontakt med olika ytor. Om man rör vid ögon, näsa eller mun med smittsamma ämnen på händerna, för du smittämnet till de känsliga slemhinnorna där de kan tränga in i kroppen och göra oss sjuka.

När du tvättar händerna med vatten och tvål, sköljs bakterier och orenheter bort. Det är alltid bra att följa upp med handsprit för att bli av med de sista bakterierna. Faktum är att handdesinfektion går snabbt att använda och upp till 99% av bakterier och smittämnen dödas.


Vanlig handtvätt kan ha uttorkande effekt på huden på grund av sulfaterna i tvålen, medan handsprit är mera skonsamt och oftast innehåller hudvårdande glycerin som ger händerna mycket fukt och motverkar torrhet. Därför är handsprit också en bra lösning om du har torra händer eller besvär med eksem, eftersom handsprit inte tar bort det naturliga fettlagret i huden utan ofta bidrar med extra fukt och vård.

Men om du har synlig smuts på händerna är handdesinfektion med handsprit inte tillräckligt, och då bör du använda vatten och tvål i första hand. Handsprit är inte effektivt mot smuts som t.ex. jord och bör därför användas på torra händer efter tväl.

Läs här hur du tvättar händerna noggrant och korrekt.


God hygien på resan

När vi är på väg är det inte alltid att vi har nära till handtvätt med tvål och vatten, så att ta med en liten mängd handsprit är en bra lösning. Särskilt i samband med resor utsätts vi också för en extra, stor mängd främmande bakterier, eftersom vi är på nya platser och i offentliga utrymmen med många olika människor.

Genom att desinficera med handsprit regelbundet och samtidigt undvika att röra vid ansiktet, kan du skydda dig själv mot exponering från en hel massa bakterier som annars skulle kunna ha gjort dig sjuk.


När du reser, äter du antagligen också flera måltider som du inte har förberett själv. Ett bra råd är att alltid se till att maten har värmts ordentligt så att bakterier och virus inte kan göra dig sjuk. Du bör alltid rengöra händerna med handsprit innan du äter för att undvika att bakterier överförs från händer till mun via maten.

Med24 har handsprit i resestorlek som du kan ta med i väskan eller som en del i ditt resepotek. Så länge din handsprit är i en behållare med max 100 ml, kan du ta med den i handbagaget på flyg - kom ihåg att förvara handspriten i en återförslutningsbar plastpåse som rymmer max 1 liter. Många handspritsprodukter som finns i resestorlek kan också köpas i större förpackning, så att du kan fylla på när det tagit slut.


Hur använder jag handsprit?

När du ska desinficera händerna med handsprit är det viktigt att du inte har någon synlig smuts på händerna. Synlig smuts tas bort med tvål och vatten först. När dina händer är torra är de redo att desinficeras.

Du bör nu applicera en rimlig mängd handsprit så att händerna hålls fuktiga genom att gnugga i minst 30 sekunder - vanligtvis brukar det vara ett pumptryck eller ca 2-3 ml om handspriten inte har pumpfunktion

Gnid nu handspriten på handflator, mellan fingrar, fingertoppar, handrygg och handleder - glöm inte tummen! Efter att ha gnuggat händerna ordentligt i minst 30 sekunder torkar alkoholen och du har desinficerat dina händer effektivt.


Neutral eller med doft

Handsprit består vanligtvis av 70-85% alkohol, varför den har en naturligt, skarp doft av alkohol. Om du inte gillar den skarpa doften kan du välja en handsprit med doft från DAX, som antingen har doft av päron och vita liljor eller hallon. Handspriten är också i en fin, liten förpackning i grönt eller rosa, vilket är perfekt att ha i väskan eller på köksbordet.

Men en handsprit utan doft är inte så stark att man inte står ut att använda den, och många tycker faktiskt om den skarpa doften eftersom den ger positiva associationer till renhet och något sterilt. Dessutom torkar handspriten snabbt på händerna och du kommer att märka doften bara känns under en begränsad tid.


Derma handsprit

Derma har handsprit gel i storlekarna 250 ml och 100 ml. Den här handspriten är både Allergicertifierad, veganvänlig, den bär svanenmärket och den blå kransen från Astma Allergy Denmark. Detta innebär att du förutom en effektiv och väl verkande handsprit också får en produkt som är utan syntetisk och naturlig parfym, kathon, MI, MCI, och att den är så skonsam mot huden som överhuvudtaget är möjligt

Gå til top

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.