Handsprit

Handsprit är en alkoholbaserad gel som används för att desinficera händer och ytor vilket innebär att bakterier, virus och annan smuts avlägsnas, alltså sådant som vi inte vill ha på våra händer eller i kroppen.  Om du ska köpa munskydd tillsammans med din handsprit hittar du vårt urval av munskydd här.

Handsprit eller tvätta händerna? | Handsprit till resan | Hur man använder handsprit? | Neutral eller med doft

24 Produkt(er)

Är det bäst att använda handsprit eller att tvätta händerna?

Handsprit som desinfektionsmedel används för att ta bort mikroorganismer, bakterier och virus från händerna, vilka annars kan göra oss sjuka eller att vi kan smitta andra. Till exempel när vi nyser eller hostar är det viktigt att vi hostar i armvecket så att vi inte fyller handflatorna med smittsamma ämnen som kan överföras genom handhälsning eller vid kontakt med olika ytor. Om man rör vid ögon, näsa eller mun med smittsamma ämnen på händerna, för du smittämnet till de känsliga slemhinnorna där de kan tränga in i kroppen och göra oss sjuka.

När du tvättar händerna med vatten och tvål, sköljs bakterier och orenheter bort. Det är alltid bra att följa upp med handsprit för att bli av med de sista bakterierna. Faktum är att handdesinfektion går snabbt att använda och upp till 99% av bakterier och smittämnen dödas.


Vanlig handtvätt kan ha uttorkande effekt på huden på grund av sulfaterna i tvålen, medan handsprit är mera skonsamt och oftast innehåller hudvårdande glycerin som ger händerna mycket fukt och motverkar torrhet. Därför är handsprit också en bra lösning om du har torra händer eller besvär med eksem, eftersom handsprit inte tar bort det naturliga fettlagret i huden utan ofta bidrar med extra fukt och vård.

Men om du har synlig smuts på händerna är handdesinfektion med handsprit inte tillräckligt, och då bör du använda vatten och tvål i första hand. Handsprit är inte effektivt mot smuts som t.ex. jord och bör därför användas på torra händer efter tvätt.

Läs här hur du tvättar händerna noggrant och korrekt.


Torkar handsprit ut huden?

Ja, handsprit kan vara uttorkande för huden, men det är faktiskt mer skonsamt att använda handsprit än att tvätta händerna då handvätt torkar ut huden mera. Om du vill följa rekommendationerna för god handhygien och ha virusfria händer är torra händer tyvärr en biverkning som du kan bli tvungen att acceptera. Vi rekommenderar att du, förutom handsprit och handtvätt, använder en bra handkräm som ger fukt och effektiv vård för dina händer. Du kan se det stora urvalet av handkräm här!


God hygien på resan

När vi är på resande fot eller på språng är det inte alltid att vi har nära till handtvätt med tvål och vatten, så att ta med en liten mängd handsprit är en bra lösning. Särskilt i samband med resor utsätts vi också för en extra, stor mängd främmande bakterier, eftersom vi är på nya platser och i offentliga utrymmen med många olika människor.

Genom att desinficera med handsprit regelbundet och samtidigt undvika att röra vid ansiktet, kan du skydda dig själv mot exponering från en hel massa bakterier som annars skulle kunna ha gjort dig sjuk.


När du reser, äter du antagligen också flera måltider som du inte har förberett själv. Ett bra råd är att alltid se till att maten har värmts ordentligt så att bakterier och virus inte kan göra dig sjuk. Du bör alltid rengöra händerna med handsprit innan du äter för att undvika att bakterier överförs från händer till mun via maten.

Här på sidan kan du hitta handsprit i resestorlek som du kan ta med i ditt handbagage eller som en del i ditt resepotek. Så länge din handsprit är i en behållare med max 100 ml, kan du ta med den i handbagaget på flyg - kom ihåg att förvara handspriten i en återförslutningsbar plastpåse som rymmer max 1 liter. Många handspritsprodukter som finns i resestorlek kan också köpas i större förpackning, så att du kan fylla på när det tagit slut.


Hur använder jag handsprit?

När du ska desinficera händerna med handsprit är det viktigt att du inte har någon synlig smuts på händerna. Synlig smuts tas bort med tvål och vatten först. När dina händer är torra är de redo att desinficeras.

Du bör nu applicera en rimlig mängd handsprit så att händerna hålls fuktiga genom att gnugga i minst 30 sekunder - vanligtvis brukar det vara ett pumptryck eller ca 2-3 ml om handspriten inte har pumpfunktion

Gnid nu handspriten på handflator, mellan fingrar, fingertoppar, handrygg och handleder - glöm inte tummen! Efter att ha gnuggat händerna ordentligt i minst 30 sekunder torkar alkoholen och du har desinficerat dina händer effektivt.


Neutral eller med doft

Handsprit består vanligtvis av 70-85% alkohol, varför den har en naturligt, skarp doft av alkohol. Om du inte gillar den skarpa doften kan du välja en handsprit med doft från DAX, som antingen har doft av päron och vita liljor eller hallon. Handspriten är också i en fin, liten förpackning i grönt eller rosa, vilket är perfekt att ha i väskan eller på köksbordet.

Men en handsprit utan doft är inte så stark att man inte står ut att använda den, och många tycker faktiskt om den skarpa doften eftersom den ger positiva associationer till renhet och något sterilt. Dessutom torkar handspriten snabbt på händerna och du kommer bara att känna doften under en begränsad tid.


Allergy Certified

Du kan nu också få handsprit som är allergi-certifierad. Detta gäller t.ex. handsprit från danska Derma. Derma handsprit är både Allergy Certified, veganvänlig och så bär den Svanenmärket och den blå kransen från Astma-Allergi Danmark. Det innebär att du, förutom en effektiv och välfungerande handsprit , får en produkt som är fri från syntetiska och naturliga parfymer, kathon, MI, MCI, och att handspriten är så skonsam mot huden som bara möjligt. Om du använder handsprit ofta är en Allergy Certified ett bra val för dig!Våra favoriter

All handsprit här på sidan är lika effektiva när det gäller desinficering av händerna, men det är skillnad om konsistensen på handgelen är en gel, vätska, spray eller något helt annat. Några av våra och våra kunders favoriter är:


Zebla Handsprit Gel 70%

Från danska Zebla kan du få en desinfektionsgel med glycerin, som hjälper huden att bibehålla sin naturliga fuktbalans. Gelén fås i en tub på 100 ml, vilket gör den perfekt att ha med i bilen eller i handväskan så att du alltid har handsprit till hands. Denna handsprit är, som alla andra produkter från Zebla, utvecklad och producerad i Danmark och förpackad i återvinningsbart emballage.


Derma Handsprit Gel

Den prisbelönta gelén från Derma är en effektiv och samtidigt vårdande desinficerande gel som dödar mikroorganismer på hudytan. År 2018 blev gelén vinnaren i kategorin "Best skin friendly product for household" vid Allergy Award, och den har certifieringarna: Svanenmärkt, Vegan friendly, Allery Certified samt Den Blå Krans fra Astma-Allergi Danmark.


Riemann Handsprit Gel 85%

Denna handsprit från Riemann är parfymfri och innehåller så mycket som 85% etanol, vilket är långt över det lägsta innehåll som rekommenderas av myndigheterna när det gäller effektivitet mot mikroorganismer och virus.


Finogren Handsprit Gel 70%

Med sitt innehåll av 70% alkohol rengör denna antibakteriella handsprit från Finogren händerna effektivt så att du kan undvika mikroorganismer som bakterier och virus utan att använda tvål och vatten. Handspriten kommer i en smart liten behållare med ett knapplock, vilket gör det enkelt att dosera en lämplig mängd sprit i handen.

Gå til top

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.