Kan barn använda munskydd?

kvinde giver sin søndag mundbind på med24

Använder du ofta själv munskydd och funderar på om också ditt barn kan eller borde använda munskydd? Bli klokare på rekommendationer för barns användning av munskydd i den här artikeln. Läs om vikten av rätt passform, rekommendationer från Socialstyrelsen och mycket annan användbar information.
Barn och munskydd - vad är rekommendationerna?

Socialstyrelsen rekommenderar att ett antal grupper inte ska bära munskydd. Du måste kunna ta av och ta på dig munskyddet själv och munskyddet ska sitta korrekt på. Tänk på att det kan finnas goda skäl till varför en person inte bär munskydd, även om orsaken inte syns.

Barn

Barn som inte kan passa standardstorleken av munskydd eller som inte är tillräckligt gamla för att lära sig att ta av och på det korrekt ska inte bära munskydd. Detta gäller vanligtvis för barn under skolåldern eller i de lägre klasserna.

Psykisk eller fysisk nedsättning

Personer med nedsatt medvetenhetsnivå samt personer med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning, som själva inte kan ta munskyddet av eller på, ska inte använda munskydd.

Andningssvårigheter

Personer med andningssvårigheter eller andra sjukdomar som gör det svårt att bära munskydd ska inte använda det. Du ska ta bort munskyddet om du får andningsproblem eller känsla av kvävning under användning.


Munskydd för barn - passformen är avgörande

mundbind til børn

För att ett munskydd ska vara effektivt är det viktigt att det sitter nära ansiktet och täcker både näsa och mun. Om ett munskydd är för stort, resårstropparna för lösa eller liknande, kommer munskyddet inte att ha samma grad av filtrering eller effekt som ett munskydd med rätt passform.

Protego har producerat munskydd speciellt framtagna för barn med en mindre passform. Munskyddet är CE-märkt och av typ IIR. Munskyddet har en bakteriefiltreringsförmåga på> 98%. Klicka på bilden till höger och läs mer om detta munskydd.


Lär ditt barn att använda munskydd

Om dina barn är tillräckligt gamla för att bära munskydd är det viktigt att du lär dem att använda dem korrekt och säkert. Förklara hur munskydd ska förvaras om de befinner sig i situationer där de själva ska ha ett munskydd med i väskan.

Visa barnet hur man tar av och på munskyddet, samt hur det ska kasseras efter användning. Du kan läsa vår guide för användning och hantering av munskydd här, som ni kan gå igenom tillsammans.


Kom ihåg - avstånd och god handhygien är viktigast

Om du och ditt barn vill undvika att bli sjuka eller sprida smitta i samhället, är 1-2 meters avstånd och god handhygien några av de viktigaste verktygen. Munskydd är ett komplement och kan därför inte ersätta de andra försiktighetsåtgärderna. Om det är dags att köpa nya munskydd kan du se hela sortimentet av CE-godkända engångsmunskydd och ansiktsvisir.

Handhygien när ni är på språng - ge ditt barn handsprit med i väskan

Ett av de bästa sätten att undvika att bli sjuk är att upprätthålla en hög hygienstandard, oavsett var du eller ditt barn befinner er. Speciellt när du vistas i större församlingar, eller på platser där många berör samma saker, är det viktigt att ha rena händer. Handsprit är därför oumbärlig när du är på språng och kanske inte har möjlighet att tvätta händerna. Se ett urval av vår handsprit i resestorlekar nedan, som du enkelt kan ta med dig i väskan.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.