10 goda råd mot högt blodtryck

Högt blodtryck

Ditt blodtryck beror på hur stor kraft ditt hjärta använder för att pumpa runt blodet i kroppen. Ju högre kraft blodet pumpas runt kroppen med, desto högre blodtryck har du. Till exempel, om du är överviktig, använder ditt hjärta mer kraft än normalt, eftersom motståndet i kroppen ökar.

Du kan mäta ditt blodtryck själv med hjälp av en blodtrycksmätare och du kan också mäta blodtrycket på vårdcentralen. Om du lider av högt blodtryck är det viktigt att du gör något aktivt åt det. Förhöjt blodtryck kan få allvarliga konsekvenser för din hälsa.

Här får du goda råd för att på ett naturligt sätt sänka blodtrycket genom hälsosam kost och motion.

10 goda råd mot högt blodtryck

1. Ät mindre salt

Salt har en negativ blodtrycket. Salt tas upp i blodet och suger in vätska i blodkärlen och det får blodtrycket att stiga. Du kan minska på saltet genom att undvika att översalta din mat, men också genom att minska ditt intag av, till exempel, köttpålägg, lakrits och snabbmat. Dessa livsmedel innehåller en hög mängd salt.

2. Undvik övervikt

Om du väger för mycket påverkas hormonerna i kroppen och därmed ökar blodtrycket. Därför är det viktigt att hålla din vikt normal eller så nära normal som möjligt. För varje kilo du går ner, sjunker ditt blodtryck med 1 mm Hg, så om du till exempel, minskar 5 kilo, kommer det att göra stor skillnad för din hälsa.

3. Drick mindre alkohol

Ett högt intag av alkohol kan resultera i högt blodtryck. Alkohol och blodtryck går inte alltid hand i hand. Du kan dricka ett glas vin då och då, men det är viktigt att inte överskrida riskkonsumtionen av alkohol. Det innebär att regelbundet dricka över en viss mängd alkohol per vecka, dvs 9 standardglas för kvinnor och 14 standardglas för män.

4. Sluta röka

Nikotinet i en cigarett frigör hormonadrenalin. Adrenalin medför att blodkärlen dras samman och hjärtat slår snabbare och i slutändan orsakar det att blodtrycket stiger.

5. Tillför kalcium

Personer med lågt kalcium har visat sig ha en tendens till högt blodtryck, så du bör se till att du får kalicum dagligen. Du kan få det genom mjölkprodukter som mjölk, yoghurt, ost eller liknande eller som kosttillskott. Den rekommenderade mängden kalcium per dag är 1000 mg. Om du inte äter mjölkprodukter kan du ersätta det med ett kosttillskott med kalcium.

6. Motionera

Alla former av motion hjälper till att sänka blodtrycket. Träning som ökar pulsen gör att dina blodkärl expanderar och därmed sänks blodtrycket. Stillasittande arbete kan ha negativ inverkan på blodtrycket, så då är det särskilt viktigt att motionera.

7. Undvik stress

Stress kan snabbt öka blodtrycket och om det är långvarig stress kan det vara ett problem för kroppen. Därför är det viktigt att undvika stress eller stressiga situationer om du har högt blodtryck. Se till att du får tid för återhämtning. Du kan ev. gå en promenad och njuta av naturen så har du samtidigt rört på dig.

8. Tillför magnesium

Mineralen magnesium kan minska systoliskt och diastoliskt blodtryck med 4 respektive 3 mmHg. Det är stor skillnad mot om du inte tar magnesium. Därför rekommenderas att man ser till att få ett dagligt tillskott av mineralen.

9. Ät hälsosamt och varierat

En hälsosam och varierad kost består av proteiner i form av kött, grönsaker och frukt. Fisk rekommenderas minst 2 gånger i veckan då den innehåller hälsosamma fettsyror. En hälsosam kost minskar risken för övervikt och på så sätt undviks högt blodtryck.

10. Tillför kalium

Kalium är en elektrolyt som interagerar med natrium i blodcellerna och kan vara en hjälp att minska blodtrycket. Därför bör du äta grönsaker som innehåller kalium om du lider av högt blodtryck. Grönsaker som kål, svamp, ärter, sparris, spenat, broccoli och liknande har ett högt kaliuminnehåll. Du kan också tillföra kalium som kosttillskott.

Ytterligare läsning:

- Högt blodtryck - Vad kan jag göra? 
- Hur mäter jag mitt blodtryck? 
- Högt blodtryck hos gravida kvinnor 
- Lågt blodtryck, orsaker, symptom och behandling
- Blodtryck | Det säger blodtrycket om din hälsa 

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.