Förhöjt blodtryck hos gravida kvinnor
Under graviditeten kommer ditt blodtryck att mätas varje gång du går på kontroll hos barnmorskan. Hen ser till att ditt blodtryck är normalt eftersom det inte är säkert att du märker själv om det är förhöjt när du är gravid. Ditt blodtryck bör vara ca 120/80. Om det är högre, har du förhöjt blodtryck och din läkare kommer att hålla ett öga på dig och ta ställning till om det behöver åtgärdas.
Det är normalt att gravida kvinnor får en liten höjning av blodtrycket eftersom gravida kvinnor ofta ökar i vikt och samlar lite vätska. Dessa båda faktorer leder till att blodtrycket stiger något, eftersom det kräver ökad kraft från hjärtat att pumpa runt blodet i kroppen. Det är viktigt att påpeka att blodtryck inte ska öka mycket även om du är gravid.
Orsaker till högt blodtryck hos gravida kvinnor
Det är individuellt från graviditet till graviditet, varför den gravida kvinnan får högt blodtryck. Det kan bero på extra kroppsvikt på grund av det faktum att den gravida kvinnan har gått upp eller beror på vätska som lätt samlas hos gravida kvinnor. I andra fall kan det vara havandeskapsförgiftning som kan vara farligt för både mor och barn.
Vid havandeskapsförgiftning sänder moderkakan ut vissa ämnen som ger vätska i kroppen och högt blodtryck. Därför är det viktigt att du kontaktar läkare om du upplever överdriven vätskeansamling samt högt blodtryck.
Symtom på högt blodtryck hos gravida kvinnor
Det kan vara svårt att som gravid upptäcka högt blodtryck. Din kropp genomgår redan en så stor förvandling att det är svårt att skilja symptomen åt. Hos några visar sig högt blodtryck som huvudvärk och andfåddhet. Vid mycket högt blodtryck kan du uppleva symtom som ögonflimmer, magont, vatten i kroppen, inre oro, illamående och som skrivits ovan, huvudvärk och andfåddhet.
Några av dessa symtom kan också vara ett tecken på havandeskapsförgiftning. Oavsett, bör du alltid kontakta läkare för undersökning.
Behandling av högt blodtryck hos gravida kvinnor
Om du drabbas av graviditetsrelaterat högt blodtryck, kan du riskera att bli igångsatt innan beräknat födelsedatum. Detta är dock endast vid mycket högt och konstant, förhöjt blodtryck. Det vanliga är tätare uppföljning under graviditeten om du har högt blodtryck. Extraprover tas i form av ultraljud, blodprov och kontroller hos din läkare och barnmorska. Det är för att se till att din baby mår bra i magen och inte minst att du också mår bra.
Om ditt blodtryck är högre än 150/100 mmHg, blir du oftast att behandlad med blodtrycksänkande läkemedel som inte är skadligt för fostret.
Biverkningar av högt blodtryck hos gravida kvinnor
Förhöjt blodtryck hos gravida kvinnor kan i värsta fall resultera i havandeskapsförgiftning, vilket i sin tur kan leda till komplikationer för både mor och barn. I sällsynta fall kan blodtryck ha svårt att gå tillbaka efter födseln och blodtryckssänkande medicinering kan behövas under en tid tills blodtrycket stabiliserats igen.
Hur du sänker ditt blodtryck naturligt
Om du lider av högt blodtryck som gravid, finns det flera saker du kan göra själv för att sänka det. Här kommer några tips.
Ät hälsosamt, varierat och fettfattigt
Det är viktigt att du inte minskar i vikt under graviditeten. Om du går ner i vikt under graviditeten kan det utsöndra ämnen i kroppen som inte är bra för barnet. Därför är det viktigt att du inte går in för att minska i vikt, men håller dig frisk med massor av grova grönsaker t.ex.
Motion
Du kan med fördel röra på dig under graviditeten. Det är ingen bra idé att börja träna under graviditeten om din kropp inte är van vid det. Promenader eller annan form av rörelse hjälper till att sänka ditt blodtryck och samtidigt förbereda dig för födseln.
Stress
Det kan vara stressigt att bli föräldrar. Det finns många saker att tänka på, glädjas åt, vara rädd för etc. Men försök att slappna av. Ju mer stress du känner, desto högre blodtryck. Gå lugna promenader, läs en bok eller gör något annat du tycker om.
Magnesium, kalium och kalcium
Dessa 3 mineraler kan göra stor skillnad för dig och ditt blodtryck. Kalcium erhålls genom mjölkprodukter, såsom mjölk, yoghurt, ost och liknande. Du kan också ta kalcium som kosttillskott.
Magnesium kan minska systoliskt och diastoliskt blodtryck med 4 respektive 3 mm Hg. Det är en stor skillnad mot om du inte tar magnesium. Därför rekommenderas att du tar ett dagligt tillskott av magnesium.
Kalium är en elektrolyt som interagerar med natrium i blodets celler och kan vara en hjälp för vissa att minska blodtrycket. Därför bör du äta grönsaker som innehåller kalium om du lider av högt blodtryck. Grönsaker som kål, svamp, ärter, sparris, spenat, broccoli och liknande har ett högt innehåll. Du kan också ta kalium som kosttillskott.
Läs mer om hur du sänker blodtrycket i våra artikel 10 råd för högt blodtryck.
Som gravid kan det vara en god idé att ha en egen blodtrycksmätare hemma, speciellt om du tidigare lidit av högt blodtryck under graviditet eller i allmänhet. Detta gör att du kan hålla ögonen på ditt blodtryck och kontakta läkare om blodtryck är för högt.
På Med24 har vi ett stort urval av kvalitetsmätare för blodtryck. Se vårt urval här. Se även vår guide till hur du bäst kan mäta ditt blodtryck.