Övergångsåldern? Det är helt normalt!

Skrivet av
Stort billede - Hænder holder et lille rødt ur, hvor klokken viser 18:20


Övergångsåldern är en naturlig del av en kvinnas liv, då produktionen av östrogen och progesteron minskar. Denna period kan förknippas med ett antal mer eller mindre besvärande och obehagliga symptom som kan minska livskvaliteten. Det finns dock några tips och tricks som man kan använda om man vill minska besvären som ofta följer med övergångsåldern.

I denna artikel kan du läsa allt du behöver veta om din kropp under klimakteriet och hur du positivt kan påverka hormonförändringen.


Vad är övergångsålder?

Övergångsåldern är den tid i en kvinnas liv då hon naturligt slutar menstruera. Det sägs att när en kvinna inte har haft mens på ett år är hon i klimakteriet. Klimakteriet är en naturlig del av åldrandeprocessen och inträffar vanligtvis för de flesta kvinnor mellan 45 och 55 år, vilket markerar slutet på en kvinnas fertila period. Denna fas inträder när äggstockarna gradvis slutar producera de kvinnliga könshormonerna, östrogen och progesteron, vilket leder till att menstruationen upphör.

Östrogen och progesteron reglerar menstruationscykeln och spelar en viktig roll i en kvinnas reproduktionssystem. När äggstockarna slutar producera dessa hormoner kommer en kvinna att uppleva hormonella svängningar och obalanser som kan leda till olika symptom och förändringar i kroppen.Övergångsålder- symptom

Symptom på övergångsåldern och svårighetsgraden på symptomen kan variera från person till person. En del kvinnor är så besvärade att de behöver behandling, medan andra inte alls märker av klimakteriet utan endast upplever att mensen har upphört utan vidare symptom.

Det vanligaste symptomet som uppstår när klimakteriet är på väg är när ditt menstruationsmönster plötsligt blir oregelbundet, men det finns också en mängd andra olika symptom och besvär som du kan uppleva i samband med övergångsåldern.

Rundt billede - Moden kvinde sidder med orange vifte

Vanliga

 • Vallningar eller nattsvettning
 • Sömnlöshet
 • Hjärtklappning
 • Blödningsrubbningar

Mindre vanliga

 • Torra slemhinnor i slidan
 • Smärta vid samlag och minskad sexlust
 • Klåda och flytningar
 • Tätare urinträngningar
 • Urininkontinens
 • Oftare urinvägsinfektion
 • Hjärt-kärlsjukdom

Övriga

 • Benskörhet
 • Frakturer vanligare
 • Rygg- och ledsmärta
 • Huvudvärk, illamående och buksmärtor
 • Psykisk påverkan (klimakteriet och depression)
 • Trötthet och yrsel
 • Humörsvängningar


Varför kommer man i övergångsåldern?

Förändringarna och orsaken till det hela finns i äggstockarna, när bildandet av det kvinnliga könshormonet östrogen och progesteron upphör. Därför, om du fått livmodern bortopererad, men inte äggstockarna, kommer du fortfarande att uppleva denna hormonella förändringen och därmed även de symptom som uppstår under klimakteriet.

När blödningen blir oregelbunden beror det på att ägglossningen inte längre fungerar som tidigare. Resultatet är att progesteron, som frigörs efter ägglossningen och undertrycker / kontrollerar östrogen under äggmognad och ägglossning, inte längre bildas. Så småningom kommer det också att innebära att mindre östrogen kommer att produceras, vilket innebär ett slut för ägglossningen och därmed upphör menstruationscykeln så småningom. Därför är också oregelbundna blödningar ett av de vanligaste symptomen.Är du i övergångsåldern eller ej?

Om kvinnor över 45 upplever symptom som blödningsrubbningar och värmevallningar kan man dra slutsatsen att kvinnan har kommit in i klimakteriet. Men är du under 45 år kan du få tagit ett blodprov av din läkare, där du kan testa hormonhalten i blodet. I detta mäts bl.a mängden FSH (follikelstimulerande hormon), som är det huvudsakliga könshormonet som stimulerar äggstockarna. FSH är förhöjt i samband med klimakteriet, och kan vara så i många år innan klimakteriet. Siffran varierar dock rejält under perioden, och man kan därför inte säga något om när menstruationen helt upphör.

När man är i fertil ålder, är FSH under menstruationen oftast under 10, när äggen börjar bli få, stiger talet långsamt. Hos kvinnor i 70-årsåldern är FSH typiskt över 100.Övergångsålder män

Klimakteriet är inte bara något som kvinnor kan uppleva, det pratas bara inte lika mycket om klimakteriet och män, vilket är synd. Både för män och kvinnor händer det många saker med kroppen när vi blir äldre, och även hos män minskar bildandet av könshormoner med åren.

Män producerar mindre av könshormonet testosteron när de blir äldre, precis som kvinnor producerar mindre östrogen och progesteron. För män sker detta vanligtvis runt 50-60 års ålder.

Mäns övergångsålder kallas andropaus och indikerar att de långsamt börjar få färre manliga könshormoner. Precis som hos kvinnor är det inte alla män som känner av de fallande könshormonerna och symptomen och hur besvärande de är kan också variera från man till man.

Symptom på övergångsåldern hos män kan till exempel vara trötthet, bristande sexlust, problem med erektion eller dåligt humör.Hur kan du hjälpa dig själv genom klimakteriet?

Upplever du besvärande symptom i samband med klimakteriet? Vissa kosttillskott kan användas i samband med klimakteriet, för att ge kroppen en hjälpande hand att ta sig igenom förändringarna, vilka för en del kan ge obehagliga besvär och symptom.

Regomeo Rödklöverextrakt från Herrens Mark

Herrens Mark REGOMEO

REGOMEO är gjord av pressad juice från rödklöverblad och blommor. Växterna skördas på sommaren när de är fulla av friskhet och vitalitet, och sedan pressas och fermenteras de i en process som separerar fytoöstrogener från sockermolekylerna i rödklövern. Denna process gör att de kan absorberas direkt genom tarmväggen och in i blodet. Rödklöver, med sitt innehåll av fytoöstrogener, samt tillsats av extrakt från citronmeliss, salvia och pepparmynta, hjälper till att lindra symptomen under klimakteriet.

Rödklöver stödjer kvinnor i en behaglig och lugn klimakterieperiod i samband med:

 • Värmevallningar
 • Ökad svettproduktion
 • Rastlöshet

Citronmeliss hjälper till att upprätthålla:

 • Ett positivt sinne
 • Bra sömn
 • Psykiskt och fysiskt välbefinnande

Pepparmynta hjälper till att stärka:

 • Matsmältningssystemet

Salvia stödjer:

 • Normal svettningsfunktion
 • Bevarande av ledflexibilitet och rörlighet
Natur-Drogeriet rödklöver 120 kapslar

Natur-Drogeriet Rödklöver

Natur-Drogeriets Rödklöverkapslar är ett naturligt kosttillskott som innehåller 400 mg rödklöverextrakt per kapsel och kommer i en förpackning med 120 kapslar. Rödklöver är känt för sitt innehåll av fytoöstrogener/växtöstrogener, särskilt isoflavoner, och kan bidra till att minska lättare besvär i samband med klimakteriet.

Natur-Drogeriets Rödklöver-kapslar är lätta att ta och integrera i din dagliga rutin. Du bör ta 1-2 kapslar två gånger om dagen före en måltid.


Det kan finnas många olika symptom i samband med klimakteriet och förutom användning av kosttillskott finns det även andra saker du kan göra för att minska dina symptom.

En del kvinnor upplever att deras slemhinnor i slidan blir torra och det kan orsaka obehag i samband med samlag. Här kan det vara en bra idé att använda ett glidmedel för att minska friktionen vid samlag. Detta kan bidra till att ge en bättre upplevelse för båda parter. Det finns också receptfria vaginalkrämer som kan lindra detta obehag.

Det kan vara en bra idé att hålla sovrummet svalt, och generellt ha på dig flera lager kläder, så att du snabbt kan ta av dig plagg om du får en värmevallning.

Läs också:

• Vaginal torrhet
• Växtöstrogener och rödklöver - vad har de för betydelse för kvinnokroppen?
Kollagen - hudens bästa vän


Pil till toppen

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.