Växtöstrogener och rödklöver - vad har de för betydelse för kvinnokroppen?

Skrivet av
Växtöstrogener och rödklöver - vad har de för betydelse för kvinnokroppen?

Växtöstrogener och rödklöver - vad har de för betydelse för kvinnokroppen?

Östrogener spelar en viktig roll för hela kvinnokroppen - inte enbart för utveckling och funktion av de kvinnliga könsorganen. Under en flickas uppväxt och i fertil ålder håller kroppen själv en stabil östrogennivå som är viktig för både skelett och hudkvalitet. Samtidigt hålls artärerna sunda, ett normalt blodtryck och en normal kolesterolnivå bibehålls. Hjärnfunktion och humör påverkas också av östrogener. Således kan man snabbt dra slutsatsen att östrogener spelar en viktig roll för att bevara kvinnors ungdomliga vävnad. För att uppnå så stabila östrogenhalter som möjligt kan det vara en fördel att ta växtostrogener - de så kallade fytoöstrogenerna.

Varför är växtöstrogener viktiga?

Växtöstrogener är ämnen som finns i växter och som liknar östrogener. Detta är möjligt eftersom deras strukturer är otroligt lika de mänskliga östrogenerna. Samtidigt kan människokroppen också acceptera dem som sina egna. Därför är det också troligt att växtöstrogener är primitiva föregångare till våra egna, mänskliga östrogener.

Växtöstrogener har funnits i vår kost under tusentals år. Forskare tror att växtöstrogenerna skapar den optimala balansen med kroppens egna östrogener, efterhand som kvinnor genomgår sin reproduktionsfas och passerar den. Därför står det klart att våra kroppar har anpassat sig till växtöstrogenerna och knappast kan klara sig utan dem. Växtöstrogener är dock inte lika starka och effektiva som de östrogener som kroppen själv kan bilda. Därför ses endast minimala effekter av växtöstrogener hos yngre kvinnor eftersom de har tillräckliga mängder av eget östrogen i blodet som är mycket starkare.

Med stigande ålder minskar östrogenhalten och växtöstrogenerna blir allt viktigare eftersom de så småningom tar över rollen efter de mänskliga östrogenerna. Omkring 50 årsåldern är östrogenproduktionen så låg att växtöstrogener är huvudkällan till östrogenaktiviteten.

Växthormoner som har en bra effekt på kroppens östrogener kan klassificeras i grupper:

 • flavoner
 • flavononer
 • flavololer
 • chalkoner
 • lignaner
 • isoflavoner

De vanligaste typerna av växtostrogener är flavoner, lignaner och isoflavoner. Lignaner och flavoner finns i de flesta spannmål, frukter och grönsaker, medan isoflavoner endast finns i ärtväxter som klöver, soja, linser, kikärter och bönor. Det är känt att det finns mer än 1000 olika isoflavoner och ny forskning visar att det finns fyra isoflavoner som spelar en mycket unik och viktig roll i detta avseende. Dessa är biochanin, formononetin, genistein och daidzein. Dessa fyra isoflavoner finns i särskilt stora mängder i den röda klöverväxten tillsammans med växtens andra komplexa näringsämnen.

Rödklöver och kvinnokroppen

Rödklöver (Trifolium pratense) tillhör klöverfamiljen och är en av de rikaste källorna till isoflavoner som finns i naturen. Rödklöver kan ha följande fördelar:

 • Rödklöver innehåller ca 10 gånger mer isoflavon än sojabönan, som är den näst rikaste ärtväxten som innehåller isoflavon.
 • Rödklöver är en av de få plantorna som innehåller alla fyra viktiga isoflavoner. Sojabönan innehåller bara två - genistein och daidzein.
 • Rödklöver innehåller inga giftiga ämnen, t.ex. anti-näringsfaktorer som förekommer i andra klöverväxter.

Det är isoflavonerna (växtostrogenerna) i rödklöver, som kan ha den reglerande effekten på hormonsystemet. När rödklöver intas i en helt naturlig form kan det vara svårt för oss att absorbera isoflavonerna. Detta beror på att glukosmolekyler är anslutna till isoflavonerna. Därför tillsätts mjölksyrabakterier som utsöndrar glukos i Herrens Mark’s rödklöverprodukter. Detta gör att isoflavonerna kan införlivas i blodet i den så kallade aglykonformen. Samtidigt har mjölksyrabakterier en stor förmåga att hjälpa vår mikroflora i tarmarna.

Produkterna kan därför ha en bra effekt på:

 • Hormonsystemet, värmevallningar, tunna slemhinnor, mental obalans, dålig sömn
 • Immunsystemet, både lokalt i tarmen och i resten av kroppen
 • Matsmältning - speciellt tjocktarm och lever
 • Skelettet

Rödklöverextrakt från Herrenes Mark innehåller också pepparmynta, citronbalsam, salvia och maskros, fyra bra naturläkemedel för nervsystem och matsmältning.

Rödklöver som ett alternativ till receptbelagd östrogenbehandling

Flera kvinnor i klimakteriet väljer ett kosttillskott med rödklöver istället för en vanlig östrogenbehandling som ordineras av läkare. Detta beror delvis på det faktum att receptbelagda östrogener ger många biverkningar och kan öka risken för bröstcancer och äggstockscancer. Samtidigt tyder flera studier på att rödklöver har effekt på klimakteriebesvär. Här handlar det om att minska värmevallningar och urkalkning av skelettet.

Det visar sig att det är jäsningsprocessen med mjölksyrabakterier, som har den verkliga effekten hos rödklöverprodukter från Herrens Mark. Vid jäsningsprocessen kan växtostrogenerna absorberas direkt genom tarmväggen och in i blodomloppet. Detta ger optimal absorption av både växtbaserade extrakt och mjölksyrabakterier. Samtidigt är produkten helt fri från alkohol och konservering. I sin tur levereras produkten i en 2-liters bag-in-box, som garanterar en stabil och hygienisk förpackning, som också har stor betydelse för hållbarheten.

Rödklöverte

Du har också möjlighet att njuta av rödklöver i ett varmt te, t.ex. på kvällen som avslutning av dagen. Detta kan till exempel vara med Natur Drogeriets torkade rödklöverblommor, som är lämpliga för både veganer och vegetarianer, eftersom de endast innehåller rena röda klöverblommor. Det enkla receptet på rödklöverte kräver endast att du låter rödklöverblommorna, ca 0,5 -1 tsk per kopp, stå och dra i kokande vatten i 5-10 minuter och sedan kan du njuta av ditt härliga te.

Rödklöverte kan, tack vare rödklöverens höga innehåll av växtöstrogen, ha en positiv effekt i förhållande till klimakteriet och tillhörande värmevallningar och samtidigt kan du njuta av ett välsmakande och härligt te.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.