Kollagen - hudens bästa vän

Skrivet av
Vad är kollagen?

Alla hud innehåller kollagen, men med åldern minskar mängden kollagen och du kommer att upptäcka att din hud saknar fyllighet och blir mindre spänstig. Men oroa dig inte, allt hopp är inte ute för dig och din hud. Det finns flera olika sätt att återvinna förlorad kollagen och få en mer fast och elastisk hud.

Läs igenom guiden och se vilka kollagenprodukter som passar dig och din hud.

Vad är kollagen?

Kollagen är ett protein

Kollagen är ett protein som bland annat finns i huden. Som beskrivits ovan ger kollagen din hudspänst och fyllighet, vilket ger dig en mer fast och ungdomlig hud. Kollagen finns också i hår, naglar och leder. Kollagenet skyddar alla dessa delar från gifter och annan skadlig påverkan.

Kollagen finns och produceras i bindvävens fibroblaster, och ju äldre vi blir, desto långsammare arbetar fibroblasterna. När vi är 30-40 år börjar cellerna att bryta ner mer kollagen än de producerar och huden börjar "kollapsa", vilket ger fina linjer, rynkor och slapp hud.

Kollagen är också viktigt när det gäller sårläkning och hudens hälsa i allmänhet. När sår uppstår börjar huden omedelbart att reparera skadan. Det är bland annat kollagenet i huden som bidrar till denna process. Kollagenet i huden minskar risken för inflammation och främjar celltillväxt och spelar därför en viktig roll för sårläkning.


Kollagentillskott - pulver, tabletter och kapslar

Kroppen producerar ständigt nytt kollagen för att återuppbygga skadad hud. Men som en naturlig del i åldrandeprocessen minskar kroppens egen kollagenproduktion gradvis från det vi är 25-30 år. När vi är i den åldern kan det därför vara en god idé att ta kollagen som kosttillskott. När du tar kollagen som kosttillskott, blir det lättare att uppnå den optimala dosen för att öka kollageninnehållet i huden. Med kosttillskott garanteras du en viss mängd kollagen och du kan själv bestämma om du vill ta det som pulver, tabletter eller kapslar.

Det har blivit mycket populärt att ta kollagen som kosttillskott. Det tyder på att du kan tillföra kollagen och få en hud som ser ungdomligare ut. Detta har ännu inte bevisats i studier. Enskilda studier på några, specifika kollagenpulver indikerar en märkbar förändring av hudstrukturen.


Kollagen - en fast del av din hudvård

En av de vanligaste metoderna för att tillföra extra kollagen till huden är med hjälp av hudvård och krämer. Hudvårdande produkter som innehåller kollagen verkar på djupet för att öka fyllighet och fasthet i huden. Krämer med kollagen fåterfinns oftast både som dag- och nattkräm.

Hudvårdsprodukter som innehåller kollagen är vad vi ofta, på goda grunder, kallar anti-age. Kollagen är en av de vanligaste ingredienserna i ansiktskrämer som verkar mot ålderstecken. Du kan se hela vårt sortiment med hudvårdande anti-age produkter här.


Vilka livsmedel innehåller kollagen?

Det finns många livsmedel som är rika på proteiner och som främjar produktionen av kollagen. Proteiner finns i kött och grönsaker. När kosten har ett högt proteininnehåll kan du äta dig till en sundare hud samtidigt som du bromsar åldrandeprocessen.

Exempel på livsmedel som innehåller kollagen:

  • nötkött
  • kyckling
  • fisk
  • gelatin
  • röda frukter som; jordgubbar, körsbär, paprika, hallon, etc
  • grönsaker, t.ex. kål, spenat, broccoli och aubergine

Det kan också rekommenderas att äta vissa livsmedel som innehåller svavelföreningar. Det har visat sig att svavelföreningar stimulerar produktionen av kollagen. Dessa livsmedel är t.ex. sojamjölk, tofu, tång, öljäst och vitlök.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.