Blodtryck | Det säger blodtrycket om din hälsa

blodtryk

Alla vill ha ett hälsosamt och normalt blodtryck. Men vad innebär det? Ditt blodtryck mäts genom två tal - ett övre (systoliskt) och ett undre (diastoliskt) tryck. Det är viktigt att känna till båda eftersom det kan rädda liv.

Normalt blodtryck anses vara ca 120/80 eller lägre. Har du värden som ligger högre anses det vara förhöjt blodtryck. Ungefär 20% av befolkningen uppskattas ha förhöjt blodtryck. Blodtrycket påverkas bland annat av kost, fysisk aktivitet, läkemedelsanvändning, rökning samt arvsanlag.

I den här artikeln kan du läsa om vad blodtryck är, vad som är normalt och vad som kan påverka blodtrycket.


Vad är blodtryck?

Hjärtans uppgift är att pumpa runt blodet i kroppen. Genom artärerna pumpas blodet från hjärtat och vidare till alla organ och muskler där det avger syre. Härifrån går blodet tillbaka till hjärtat via blodkärl som kallas vener. Blodet pumpas nu från hjärtat till lungorna, där det släpper ut koldioxid (CO2) och tar upp syre. Det syresatta blodet går tillbaka till hjärtat och pumpas sedan återigen ut i kroppen.

Blodtrycket beror på hur stor kraft hjärtat använder när blodet pumpas runt och hur mycket motstånd det är i blodkärlen. När blodet pressas genom artärerna med högre tryck än normalt talar man om förhöjt blodtryck.


Blodtrycket består av det systoliska och diastoliska trycket

Normalt blodtryk

Blodtrycket anges med två tal som t.ex. 140/90. Blodtrycket mäts i en enhet som kallas mmHg (milimeter kvicksilver). Gränsvärdena för ett normalt blodtryck är 120/80. Det första talet är det systoliska trycket, vilket är det tryck som uppstår i artärerna när hjärtat drar ihop sig och pumpar blodet ut i kroppen. Om du har ett systoliskt tryck på 120 eller lägre, anses det normalt. Men om du har ett systoliskt tryck på över 140, betyder det normalt att du har förhöjt blodtryck. Om dina systoliska värden är mellan 120 och 140, riskerar du att utveckla högt blodtryck och därför rekommenderas att du regelbundet mäter ditt blodtryck hemma eller hos läkare. Om du är gravid är det normalt att blodtrycket är något förhöjt jämfört med det normala. Lågt blodtryck är när ditt systoliska blodtryck är under 100 mmHg.

Det andra talet kallas diastoliskt tryck och beskriver trycket i lungorna, när hjärtat slappnar av mellan två slag och fylls med blod. Det diastoliska trycket bör vara 80 eller lägre för att anses vara normalt. Om du vid en mätning har 90 eller högre anses det som ett förhöjt tryck. Om dina diastoliska värden är mellan 80 och 90, riskerar du högt blodtryck och det rekommenderas att du söker läkare för att kontrollera blodtrycket. Läs även våra 10 tips för högt blodtryck och tips för hur du kan sänka ditt blodtryck.

Blodtryck och puls hänger ihop på så sätt att det diastoliska trycket också visar din puls.


Vad är normalt blodtryck?

För att kallas normalt tryck ska det systoliska värdet (övre trycket) vara mellan 100 och 140 och det diastoliska värdet ska vara mellan 60-90 mmHg. Om du mäter blodtrycket själv, se till att mäta efter ca 5 minuters vila och drick inte kaffe (eller andra koffeinhaltiga drycker) eller rök strax innan du mäter.

När vi blir äldre upplever många människor att blodtrycket stiger. Detta händer när våra ådror blir mindre elastiska. Därför är det vid 70 års ålder inte onormalt att ha ett systoliskt tryck på ca 150.


Blodtrycks tabell - Med24.se

Vad påverkar blodtrycket?

Det finns många faktorer som kan påverka om du har ett normalt, förhöjt eller lågt blodtryck

Arv

Om antingen en eller båda dina föräldrar har förhöjt blodtryck, löper du också större risk att få det. Om så är fallet kan det vara en bra idé att mäta blodtrycket av och till. Du kan använda en blodtrycksmätare för hemmabruk - så att du regelbundet kan mäta ditt blodtryck utan att behöva uppsöka vårdcentral. Viktigt! Om du märker tecken som visar på högt blodtryck, kontakta läkare för konsultation.

Kost och näring

Det rekommenderas att du äter en hälsosam kost med låg fetthalt och mycket grönsaker och frukt. Fet mat kan resultera i övervikt, högt kolesterol och ateroskleros (åderförkalkning). Vilket i sin tur kan medföra en ökad risk för att utveckla högt blodtryck. Det rekommenderas också att begränsa intaget av salt eftersom salt också kan orsaka högt blodtryck.

Koffein, som huvudsakligen finns i kaffe, te, cola och energidrycker, påverkar också hjärtfrekvensen. Koffein får blodkärlen att dras ihop och bli mindre, vilket ökar trycket och gör att hjärtat måste pumpa snabbare och hårdare. Begränsa därför ditt intag av koffein om du är i riskzonen eller redan har högt blodtryck.

Alkohol

Alkohol är egentligen ett gift för kroppen och om du intar mer än den rekommenderade mängden per vecka, kan det påverka din kropp negativt och även påverka blodtrycket. Alkohol gör att blodkärlen i armar och ben utvidgas. Detta kan leda till att blodtrycket faller eftersom blodet nu har ett större område att strömma genom. Det anstränger hjärtat som nu måste pumpa snabbare för att säkerställa ett korrekt blodflöde genom kroppen.

Rökning

Rökning dödar många människor varje år! Nikotinet ger en kortvarig förhöjning av blodtryck och hjärtfrekvens. Dessutom dras blodkärlen i armar och ben ihop på grund av rökning. Med tiden bidrar rökning till åderförkalkning, som uppstår när kolesterol och fett lagras i blodkärlen, vilket gör att blodet får mindre utrymme och hjärtat måste pumpa hårdare vilket ger högt blodtryck. Detta kan med tiden leda till kroniskt, förhöjt blodtryck.

Motion

Regelbunden motion - minst 30 minuter om dagen med måttlig fysisk aktivitet - är viktigt för hjärtats hälsa och hjälper också till att behålla en hälsosam kroppsvikt. Överviktiga löper större risk att få högt blodtryck då hjärtat måste arbeta hårdare för att pumpa blodet genom den extra vävnad som kroppen har.

Fysiska aktiviteter som använder de stora muskelgrupperna kallas aerobisk träning. Denna form av motion främjar syresättningen i kroppen. Eftersom det är hjärtat som pumpar det syrebärande blodet runt i kroppen, är den här typen av träning verkligen också motion för hjärtat. Aerobisk träning hjälper hjärtat att bli mera uthålligt och resultatet blir att hjärtat arbetar mer effektivt. Kort sagt, ett friskt, uthålligt hjärta pumpar samma mängd blod med lägre rytm - både när du är fysiskt aktiv och när du vilar.

Medicin

Det finns en rad läkemedel, som t.ex. p-piller, vilka kan påverka blodtryck och hjärtfrekvens. Om du har problem med antingen förhöjt eller lågt blodtryck, är det därför bra att rådgöra med läkare innan du börjar använda ytterligare läkemedel.


Hur mäts blodtrycket?

Blodtrycket mäts med hjälp av en blodtrycksmätare och kan utföras antingen hos läkare eller hemma med hjälp av en blodtrycksmätare för hemtest. Det är lätt att mäta sitt eget blodtryck och hos Med24 har vi ett stort utbud av blodtrycksmätare för hemmabruk. Du kan läsa mer om hur man mäter hemma här.

Det är viktigt att vara avslappnad och vila innan mätningen. Idealet är att vila i ca 10 minuter. Det kan vara stor skillnad mellan mätresultaten beroende på om ditt blodtryck mäts av läkare eller hemma.

När blodtrycket mäts av läkare kan det förhöjas för att situationen är ovan och ger nervositet. Därför väljer ibland läkare att låta patienten mäta sitt blodtryck hemma under avslappnade former och i välbekant omgivning, vilket kan ge ett mer tillförlitligt resultat.

Hemmamätning

Hemmätning med hjälp av en elektronisk blodtrycksmätare.

  • Blodtrycket mäts på vänster eller höger arm - samma arm ska användas varje gång.
  • Armen ska vara bar och utan kläder som sitter åt.
  • Sitt tillbakalutad mot ett ryggstöd utan korsade ben vid ett bord.
  • Blodtrycksmanschetten placeras på överarmen några centimeter ovanför armbågen med luftslangen i mitten samt riktad nedåt.
  • Blodtrycksmanschetten får inte dras åt. Ett finger ska utan problem kunna ligga mellan manschett och arm.
  • Armen ska vila på ett bord.

Viktigt!
Under mätningen ska du inte prata eller röra dig.

- Blodtrycksapparaten slås på och startknappen aktiveras. Apparaten utför mätningen själv.

- När mätningen är klar visas tre tal på skärmen. Det högre trycket (systoliskt) och det lägre trycket (diastoliskt) samt puls.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.