Blodtrycksmätare

Vi rekommenderar: Köp en blodtrycksmätare som är kliniskt testad och godkänd. Hos oss är det enkelt för vi säljer endast blodtrycksmätare som är kliniskt testade och godkända. Vi har löpande bra erbjudanden på blodtryksmätare.

Ytterligare information:
Hur fungerar en blodtrycksmätare? | Val av manchettstorlek till blodtrycksmätare | Hur mäter man blodtryck? | Vad kostar en blodtrycksmätare? | Högt blodtryck | För högt blodtryck 

18 Produkt(er)

Allt du bör veta om blodtryck och blodtrycksmätare

Förhöjt blodtryck känns sällan, men kan leda till hjärt-kärlsjukdom. Därför är det viktigt att du regelbundet mäter ditt blodtryck och som tur är, är det lätt att göra själv. Allt du behöver är en kliniskt, testad blodtrycksmätare.

Vad är blodtryck?

Blodtrycket säger något om hur hårt hjärtat arbetar. Ju större kraft hjärtat dras samman med, desto högre blir blodtrycket. Tekniskt sett är blodtryck ett uttryck för blodets tryck på blodkärlens väggar och skiljer sig mellan systoliskt tryck och diastoliskt tryck.

  • Det systoliska trycket är det tryck hjärtat arbetar med när det drar ihop sig
  • När hjärtat slappnar av mellan två sammandragningar, sjunker trycket igen - det tryck som mäts då kallas diastoliskt tryck

Blodtrycket är inte konstant. Det varierar beroende på omständigheterna och beroende på vad du gör genom arbete eller träning till exempel, eller om du tar en iskall dusch, så att ditt blodtryck stiger. När du slappnar av sjunker blodtrycket och är som lägst när du sover.

Läs mer om blodtryck här.

Vad är normalt blodtryck?

Normalt blodtryck är när det systoliska trycket ligger inom intervallet 100-140 och det diastoliska trycket inom intervallet 60-90. Blodtrycket bör mätas efter ca 5 minuters vila och utan att röka eller dricka kaffe omedelbart före.

Med stigande ålder kommer vissa att uppleva att blodtrycket höjs, och det är inte onormalt att ha ett systoliskt tryck på ca 150 i 70-årsåldern.

När är blodtrycket för högt?

Den allmänna rekommendationen är att det systoliska trycket bör vara under 140 och att det diastoliska blodtrycket bör vara under 90. Detta innebär att om blodtrycket är över 140/90 är det förhöjt. Vid förhöjt blodtryck kan det vara bra att kontrollera blodtrycket hos läkare.

Förhöjt blodtryck kallas också högt blodtryck, vilket innebär att trycket i kroppens pulsåder är högre än normalt.

Genom hälsosam kost, sluta röka, dricka mindre alkohol och motionera kan du göra mycket själv för att motverka högt blodtryck.

Hur fungerar en blodtrycksmätare?

Med en blodtrycksmätare kan du mäta ditt blodtryck i lugn och ro hemma. Du kan använda din mätare precis när det passar dig utan att behöva besöka vårdcentralen. Blodtrycksmätaren ger dig den bästa möjligheten att själv övervaka ditt blodtryck och du kan kontakta vårdgivare om ditt blodtryck förändras.

Blodtrycket mäts med en blodtrycksmätare, som bland annat består av en manschett som pumpas upp med hjälp av en pump. Det finns både helautomatiska blodtrycksmätare och blodtrycksmätare man pumpar upp själv. Det kan vara svårt och samtidigt, kan det ge en liten ökning av blodtrycket. Därför rekommenderas den helautomatiska blodtrycksmätaren som är den mest lämpliga för hemmabruk.

Blodtrycksmätare som mäter på överarmen anses vara de mest tillförlitliga, och därför säljs denna typ mest. Det är viktigt att mäta omkretsen på överarmen eftersom manschettens storlek varierar på de enskilda modellerna.

Om du använder en manschett i fel storlek påverkas resultatet och mätningen blir inte korrekt. Det är därför viktigt att du väljer en manschettstorlek som passar din arm exakt. Mät omkretsen på överarmen mellan armbåge och axel och använd diagrammet nedan för att hitta den manschettstorlek som passar dig.

Manschettstorlek för blodtrycksmätare

Mått (cm) Mått (tum) Storlek
18-22 cm 7,1-8,7 Liten
22-32 cm 8,8-12,8 Medium
32-45 cm 12,8-18 Stor

De flesta blodtrycksmätare levereras med en medium-manschett. Det kan därför bli nödvändigt att köpa till en liten eller stor manschett om den medföljande storleken inte passar.

Hur mäter man blodtrycket?

Blodtrycket påverkas lätt. Det är därför ett antal saker som du bör känna till när du mäter blodtrycket:

Om du gör mätningen på morgonen bör det helst ske innan du äter frukost eller dricker kaffe, t.ex. det första du gör när du vaknat. Detsamma gäller för kvällen. Här bör du också mäta innan du äter middag.

  • Du ska inte ha rökt den senaste halvan timmen före mätning
  • Gå på toaletten innan du mäter eftersom en full blåsa kan påverka blodtrycket
  • Mätningen ska ske i en lugn miljö och vid rumstemperatur

Sitt i en stol med ryggstöd och låt armen vila på ett armstöd eller bord. Sätt blodtrycksmanschetten några centimeter ovanför armbågen så att det är lite luft mellan manschett och arm. Dra sedan åt - utan att det stramar. Koppla av - ca fem minuter - innan du börjar mäta ditt blodtryck. Under mätningen bör du sitta helt stilla och vara tyst.

Vid varje mätning bör du mäta blodtrycket tre gånger med två minuters mellanrum.

Vad kostar en blodtrycksmätare?

Det finns många olika blodtrycksmätare på marknaden och därför är det omöjligt att säga hur mycket en blodtrycksmätare kostar.

Det finns några saker som är viktiga att tänka på när du väljer blodtrycksmätare.

Först och främst bör du välja en blodtrycksmätare som är kliniskt testad och godkänd. Bland de billigare blodtrycksmätarna som inte är kliniskt testade finns det flera som är felaktiga. Hos oss på Med24.se har vi därför valt att endast erbjuda kliniskt, testade blodtrycksmätare från välrenommerade tillverkare.

När du väljer blodtrycksmätare är det också viktigt att se på enhetens funktioner. Till exempel, om det är två användare i familjen då ska du välja en enhet som har två separata minnen och en manschett som passar båda. Dessutom bör du observera om enheten har MAM-teknik (speciell mätfunktion) och AFIB-teknik som upptäcker hjärtflimmer- en speciell hjärtfrekvensstörning som kan öka risken för blodpropp i hjärnan. Blodtrycksmätare med denna funktion kan användas för att upptäcka om man tillhör riskgruppen för blodpropp i hjärnan.

Det finns flera pålitliga tillverkare på marknaden, bland vilka Microlife, Omron och Beurer är de mest kända. Mättekniken har utvecklats under de senaste 10 åren mot ännu högre precision och tillförlitlighet. Detta har bland annat inneburit att de automatiska blodtrycksmätarna nu används regelbundet på landets sjukhus samt hos läkare.

På Med24.se har vi ett brett utbud av kliniskt, testade blodtrycksmätare - bland annat från Microlife, Omron och Beurer. Se alla våra blodtrycksmätare här. Om du har några frågor om olika modeller eller någon av våra produkter, är du alltid välkommen att kontakta vår kundservice som är redo att hjälpa dig. Läs mer om vårt team och vår kundservice här.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.