Vad är skillnaden mellan vegetarian och vegan?

Skrivet av
Mad til vegetarer og veganere med lækre og sunde grøntsager

Är du osäker på vad som exakt skiljer vegetarianer från veganer och vill du veta mer om de olika kostplanerna? så har vi här samlat de viktigaste aspekterna och skisserat de mest tydliga skillnaderna, så att du enkelt kan bli klokare på de olika dieterna och livsstilarna.

Vad äter en vegetarian?

Som vegetarian lever man enbart av vegetabiliska livsmedel och man undviker alla typer av kött, fisk, skaldjur och fjäderfä i kosten. Kosten består alltså av grönsaker, frukt, nötter, baljväxter och spannmålsprodukter och du kan här se vårt stora urval av nötter och kärnor eller bönor, linser, frön, etc., som är bra att inkludera i den vegetariska kosten. En del vegetarianer väljer att komplettera sin kost med ägg och/eller mejeriprodukter och dessa olika vegetariska livsstilar har speciella namn, beroende på vad som ingår i kosten:

Ovo-vegetarian: Som ovo-vegetarian lever man av en växtbaserad diet men kompletterar med ägg.

Lakto-vegetarian: Lakto-vegetarianer äter också en växtbaserad kost men här kompletterar man med olika mjölkprodukter.

Lakto-ovo-vegetarian: Lakto-ovo-vegetarianer är kombinationen av ovo-vegetarian och lakto-vegetarian, då man här lever av en växtbaserad kost kompletterad med både ägg och mjölkprodukter.  

Vissa andra dieter kan förväxlas med vegetarism men definieras inte som vegetariska, eftersom de inkluderar fisk och fjäderfä i kosten. Dessa dieter följs ofta av människor som är på väg att bli vegetarianer men som gradvis skär ned på kött, fisk och fjäderfä från kosten. Dessa kallas:

Pesco-vegetarian: En person som lever efter denna diet är också känd som en pescetar och här lever man vegetariskt och på en växtbaserad diet, men man inkluderar fisk och fiskprodukter i kosten.

Pollo-vegetarian: Som pollo-vegetarian, eller pollotar som det också kallas, äter man främst som en vegetarian men man äter också kyckling.

Flexitar/Fleksitar: Detta kallas också semi-vegetarian eller flexibel vegetarian och det beskriver människor som lever främst som vegetarianer men som ibland äter kött, t.ex julmat till jullunch, födelsedagar, bröllop eller andra större evenemang där man inte själv har möjlighet att bestämma menyn.

Det kan vara svårt att ändra sin kost radikalt från en dag till en annan och därför är det en bra lösning för många blivande vegetarianer att börja antingen som pescetar eller pollotar. För att säkerställa att kunna upprätthålla sin livsstil med en växtbaserad diet, kan man med fördel göra en gradvis uteslutning av kött, fisk och fjäderfä från kosten, där man f.ex. introducerar mer tofu och sojakött i kosten som ersättning. 

Vad är en vegan?

Vegansk bananbrød. Hvad er forskellen på vegetarer og veganere?

Veganer lever på samma sätt som vegetarianer på en växtbaserad kost, men de utesluter alla typer av animaliska produkter från sin livsstil. Detta inkluderar kött, fisk, skaldjur och fjäderfä som hos vegetarianer, men också ägg, mejeriprodukter, honung, läder, päls, ull och produkter som testats på djur. Ta en titt på våra veganska favoriter, allt från köttersättningar, pasta, pålägg, färdigrätter till snacks.

Den största skillnaden mellan veganer och vegetarianer är att veganer försöker så mycket som möjligt att undvika all exploatering av djur i vardagen, där vegetarianer bara undviker produkter som ett resultat av slakt i kosten.

En av de största utmaningarna man möter när man går från en vanlig kött-inkluderande kost till en ren växtbaserad är frågan om vilka maträtter man ska laga och om man kan få fram samma goda smak som man är van vid. Det utvecklas nya vegetariska och veganska recept ständigt, och det finns en uppsjö av bra och inspirerande veganska kokböcker där man kan hämta inspiration. Prova t.ex. vårt recept på läckert veganskt bananbröd, perfekt som alternativ till kaffebröd eller som ett sunt och mättande mellanmål.

Vi har också samlat ett antal bra tips för veganer här!

Mer än en kostplan

Att leva som vegan sträcker sig dock över mer än bara en särskild kost. Veganer försöker också undvika att utföra aktiviteter eller stödja företag som använder djur på ett sådant sätt att de hindras från att leva sitt naturliga liv på sina naturliga platser. Detta gäller t.ex. besök i djurparker eller cirkus där djur används för underhållning.

Veganer kringgår också alla produkter och märken som testar sina produkter på djur, men idag fokuserar även fler och fler icke-veganer på de så kallade ‘cruelty-free’-certifierade produkterna. Dessa blir mer och mer utbredda till följd av den ökade efterfrågan och uppmärksamheten på området och på Med24.se hittar du ett brett utbud av produkter med Leaping Bunny-certifiering. Här kan du vara säker på att produkterna inte har testats på djur.

Flera typer av veganer

Förutom klassisk veganism finns det också mer extrema typer av veganism där man skär ned på flera val i sin kost, eller som förbereder mat enligt vissa principer och regler. Dessa är t.ex. fruktätare som bara äter de växtdelar som kan skördas utan att skada växten, dvs. frukt, nötter, frön och andra växtdelar.

Det finns det också råa veganer som äter så kallad raw food. Här värms maten aldrig upp till över 42°C före servering och man äter därför mest frukt, grönsaker, nötter, spannmål, bönor och örter.

Varför bli vegetarian eller vegan?

För många kan det verka som ett stort steg att utesluta så många saker från deras kost och livsstil, men för vegetarianer och veganer finns det många olika tankar och orsaker bakom det.

För många är den största motivationen en önskan om att förbättra och säkerställa djurens välbefinnande och särskilt de som avlas och uppföds i syfte att slaktas när de är tillräckligt stora. Ansträngningar görs för att säkerställa bättre rättigheter för djur och för att förhindra att djur utnyttjas för att tillgodose mänskliga behov.

Grønne grøntsager, ærter, bønner, løg, græskar

De många klimatfördelarna med en köttfri diet framhävs också ofta eftersom produktionen av kött och animaliska produkter står för en stor del av koldioxidutsläppen idag. Genom att äta en växtbaserad och säsongspräglad diet med lokalt odlade frukter och grönsaker kan du bidra till att minska vårt totala koldioxidavtryck.

Det är också viktigt att överväga hälsokonsekvenserna av en vegetarisk eller vegansk kost. Precis som vid en vanlig kost kan en vegansk kost vara både hälsosam och ohälsosam, eftersom det beror helt på vad du väljer att äta. För veganer är det dock ofta mer naturligt att äta mer färsk frukt och grönsaker och mer kärnor och nötter än för icke-veganer, eftersom det inte finns ett lika stort urval av bearbetade och ohälsosam veganmat som icke-vegansk. Därför lever många veganer också hälsosamt, men en vegansk kost är inte nödvändigtvis lika med en hälsosam kost. Här kan du se vårt stora urval av vegansk mat och dryck från märken som Urtekram, Clearspring och Dragon Superfoods.
   
Det är dock säkert att det blir allt vanligare att leva på en växtbaserad diet, oavsett om du är vegan, vegetarian eller något helt annat. Det finns ett ökat fokus på vegetarism och veganism i media och utbudet av recept, restauranger och budgetvänliga lösningar för vegetarianer och veganer blir hela tiden större.


Hur blir jag vegetarian eller vegan?

Om du funderar på att bli vegetarian eller vegan, finns det många saker att tänka på och stora kostförändringar bör alltid övervägas grundligt. Det är viktigt att du ser till att du alltid får tillräckligt med näringsämnen, vitaminer och mineraler, eftersom du genom en vanlig kost får mycket av detta från animaliska produkter. Om du har svårt att få tillräckligt med vitaminer och näringsämnen från din kost kan du eventuellt supplera med olika kosttillskott - se alla våra veganska kosttillskott här. I den här artikeln kan du läsa om kosttillskott för veganer och om de vitaminer och mineraler som du riskerar att få i dig för lite utav som vegan.

Ett annat övervägande kan vara om du kommer att sakna favoriträtter som lasagne, pizza eller hamburgare, men lyckligtvis är det inte alls svårt att göra dessa i vegetariska versioner, där endast ett fåtal ingredienser behöver bytas ut. Om det är svårt att hitta på rätter utan kött kan du hitta ett stort urval av veganska köttersättningar här på Med24.se. Genom att göra en måltidsplan för veckan kan du få en överblick över vilka ingredienser du behöver eller om det är några vitaminer du kanske kommer att sakna. Samtidigt kan du säkra att den vegetariska kosten inte kommer att kännas bristfällig genom att planera dina måltider noggrant.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.