Vad är ägglossning och när har man ägglossning?

Skrivet av

Ungefär halvvägs genom en kvinnas menstruationscykel utvecklas ett ägg och frigörs från en av äggstockarna, som sitter nära livmodern. Detta ägg kommer då att kunna befruktas av en spermiecell och därmed leda till graviditet. Utvecklingen och frisättningen av ägget är vad vi kallar ägglossning.

Varför har man ägglossning?

Hos kvinnor finns könshormonerna FSH (follikelstimulerande hormon) och LH (luteiniserande hormon). FSH frisätts från hypofysen och står för utvecklingen av ägget i äggstockarna.

Det follikelstimulerande hormonet bidrar också till att folliklarna producerar det kvinnliga könshormonet östrogen som gör att hypofysen frisätter LH. LH är ansvarigt för att avbryta produktionen av FSH, varefter det utlöser frisättningen av ett ägg från de nu mogna folliklarna. Detta är den process vi kallar ägglossning.

Ägglossningen är viktig då det är första steget på vägen mot att utöka familjen. Ägglossningen är med andra ord utgångspunkten för befruktning och en eventuell graviditet. Du har största möjliga chans att bli gravid samma dag som ägglossningen äger rum eller dagen innan.

När har man ägglossning?

Ägglossning sker vanligtvis halvvägs genom en kvinnas menstruationscykel. Detta kan dock variera från gång till gång och från person till person. Om du har en regelbunden cykel på 28 dagar kommer ägglossningen att ske i genomsnitt på den 14:e dagen i menstruationscykeln.

Vissa kvinnor kan känna när de har ägglossning. En del märker av det med lätt smärta i buken medan andra kan få en liten blödning. 

Temperaturmetoden
Om du inte upplever symtom på ägglossning är ett annat smart knep att mäta din temperatur. När du har haft ägglossning stiger nämligen kroppens temperatur med 0,5 grader på grund av ett hormon som heter progesteron.

Metoden går ut på att mäta din kroppstemperatur på morgonen när du vaknar – faktiskt direkt efter att du vaknat och innan du går upp ur sängen. Det är viktigt att temperaturen mäts korrekt och på ca samma tidpunkt varje dag.

Temperaturen bör mätas med en digital termometer, som kan mäta med största noggrannhet. Skriv helst ner temperaturen dag för dag under hela din menstruationscykel. När temperaturen stigit med runt 0,5 grader en dag och håller sig uppe har ägglossningen inträffat.

Beräkna ägglossning

Om du inte visar tecken på ägglossning går det även att använda ett ägglossningstest, som visar om du har ägglossning. På Med24.se kan du hitta flera typer av ägglossningstester - hitta hela sortimentet här!

Dessutom har vi tagit fram denna ägglossningsuträknare, som kan hjälpa dig hitta den tidpunkt då du har störst chans att bli gravid.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.