Digital termometer

Hos Med24.se hittar du ett stort utbud av termometrar. I sortimentet finns både panntermometrar och örontermometrar som har infraröd temperaturmätning. Du kan lära dig mer om temperaturmätning, vilken termometer som är bäst och mycket mer på den här sidan.

Temperaturer & Feber | Vilken termometer är bäst? | Panntermometer | Örontermometer | Vanlig termometer 

29 Produkt(er)

Vad är en termometer och hur fungerar den?

En termometer är ett mätinstrument som enkelt mäter temperaturer. I gammaldags febertermometrar använde man t.ex. kvicksilver, som har ersatts i moderna digitala termometrar. En digital termometer måste föras in i kroppen om man misstänker feber. Idag finns det många olika typer av termometrar, inklusive panntermometer, örontermometer, infraröd termometer och många andra.

Rektal temperaturmätning, det vill säga mätning av temperatur i ändtarmen, är den mest exakta metoden. Här används en liten digital termometer. Många tvivlar på hur långt en termometer behöver komma in i kroppen. Vid temperaturmätning i ändtarmen ska spetsen på termometern vara 2-5 centimeter innanför öppningen.

Du kan även mäta din temperatur:

 • På pannan - Kan användas för att utesluta feber men inte för att bestämma den exakta temperaturen
 • I örat - Mäter 0,2-0,5 grader för lågt och är lämplig barn. Den mest använda metoden förutom rektalmätning, och det är en enkel och bekvämare metod för vissa människor
 • I munnen - Mäter vanligtvis 0,3-0,6 grader för lågt och är olämpligt för mindre barn
 • I armhålan - Osäkert mätresultat och rekommenderas inte av hälsomyndigheterna

Temperaturer - när har man feber?

Din temperatur varierar under dagen, t.ex. ägglossning och fysisk aktivitet kan öka din kroppstemperatur, så det är mycket normalt att den varierar något. Normalt är din temperatur lägst på morgonen och högst på kvällen.

Kroppens normala temperatur beror på mätplatsen, så om du använder din elektroniska termometer på olika ställen kommer du att få olika resultat.

Normala kroppstemperaturer mätt på olika ställen på kroppen:

Område på kroppen Normal temperatur
Ändtarmen (rektalmätning) 36,6 – 38,0°C
Pannan 35,8 – 37,6°C
Örat 36,0 – 37,8°C
Munnen (oralmätning) 35,5 – 37,5°C
Armhålan 34,7 – 37,3°C

Feber definieras som en temperatur över 38 grader i ändtarmen. För vuxna är dock denna temperatur inte farlig, men stiger den över 41 grader kan temperaturökningen vara farlig i sig.

Feber hos barn

Många föräldrar blir oroliga när deras barn får hög feber. Barns temperaturreglering är inte lika bra som hos vuxna, eftersom kroppen inte är färdigutvecklad ännu. Det gör att barn ofta lättare får feber än vuxna. Feber är ofta ett tecken på infektion och efter många infektioner bygger kroppen upp ett försvar. Därför är det inte nödvändigtvis en dålig sak om ditt barn ofta har feber, eftersom infektionerna hjälper till att göra kroppen mer motståndskraftig. Kontakta alltid din läkare om du är orolig eller nervös för ditt barns hälsa.


Vilken termometer är bäst?

Det stora utbudet av termometrar kan göra det svårt att välja. Idag finns det många mer eller mindre avancerade termometrar för att mäta feber. Det är viktigt att du hittar en termometer som passar dina behov. De mest exakta mätningarna av din temperatur är mätningar i ändtarmen och munhålan. Mätningar med örontermometer är något mer oprecisa, och visar ofta en för låg temperatur.

Du bör därför fundera över vem som oftast använder din termometer. Har du mindre barn? Vill du kompromissa med den exakta temperaturen för en snabbare och bekvämare mätning? Hur ofta brukar du använda termometer?
Svaren på dessa frågor avgör vilken termometer som passar dig bäst. Läs mer om temperaturmätning på olika ställen på kroppen nedan.


Panntermometer

En panntermometer, eller en så kallad beröringsfri termometer, är väldigt populär hos barnfamiljer. Den smarta termometern ger en snabb och exakt temperaturmätning av barnet – utan att vara störande eller obekväm. Många barn blir osäkra och ledsna om de måste få sin rektaltemperatur mätt, varför en panntermometer kan vara att föredra.

Du kan med fördel använda panntermometern när barnet sover. En annan fördel med en panntermometer är att mätningen görs på några få sekunder. Den smarta termometern använder infraröd teknik som mäter värmen på pannan och i den omgivande vävnaden. Du kan också använda många beröringsfria termometrar för att mäta temperaturen på badvattnet och rumstemperaturen.

Panntermometer bäst i test

Flera av Beurers termometrar har tidigare vunnit bäst i test. Panntermometrarna visar med antingen färg eller smiley om personen, vätskan eller föremålet som mäts har en temperatur på över 38 grader. Du hittar även bra panntermometrar från t.ex. Microlife.


Örontermometer

Precis som en panntermometer är en örontermometer en infraröd termometer som mäter värmen som genereras i örat och vävnaden runt det. En örontermometer kan snabbt bli smutsig, eftersom den måste föras in i den yttre delen av örat, där det ofta finns både öronvax och döda hudceller. Därför kan du köpa skyddskåpor som gör det enkelt och hygieniskt att använda örontermometern.

Det är enkelt och hygieniskt att mäta temperaturen med en örontermometer, och det ger en snabb indikation på temperaturen. Det är dock inte den mest exakta metoden, så du måste därför ta ställning till om du vill ha en mer exakt metod, eller om du värdesätter mer att metoden är snabb och bekväm.

De flesta elektroniska örontermometrar kan lagra mellan 20 och 30 mätningar, så att du enkelt kan hålla koll på temperaturutvecklingen. En örontermometer, liksom panntermometern, är lämplig för att mäta temperaturen hos barn, eftersom den elektroniska termometern gör temperaturmätning enkel och skonsam.

Örontermometer - Hur mycket ska man lägga till?

Ofta ska man lägga till en halv grad när man använder örontermometer, men så är det inte alltid. Det är viktigt att du läser instruktionerna, eftersom det redan är inbyggt i vissa termometrar, medan andra fortfarande kräver att du kommer ihåg att lägga till en halv grad själv. Detta framgår alltid i instruktionerna.

Här hittar du t.ex. Braun örontermometer, som tillverkar örontermometrar för säker mätning och av hög kvalitet. Du kan också få små skyddskåpor till din örontermometer för en mer hygienisk upplevelse.

Felkällor för felaktiga mätningar kan vara:

 • Om sensorn på termometern är blockerad – Rengör sensorn noggrant med en bomullstuss fuktad med desinfektionsmedel eller varmt vatten.
 • Om du har en förträngd hörselgång: Personer med en förträngd hörselgång kan inte använda en örontermometer, eftersom temperaturen tas genom att mäta temperaturen från trumhinnan.
 • Om hörselgången är blockerad – t.ex. av öronvax.
 • Om trumhinnan är skadad
 • Om du har legat med örat mot kudden – örat har alltså blivit uppvärmt och det kan ge upphov till felaktiga mätningar om du mäter i det uppvärmda örat. Vänta 20 minuter och låt örat svalna innan du gör en mätning.
 • Om du har mätt temperaturen flera gånger i rad i samma öra. Hörselgången har alltså blivit uppvärmd, och missvisande resultat kan uppstå.
 • Temperaturen i örat kan påverkas av värme och kyla, men även av simning eller om barnet har badat. Om någon av dessa saker är fallet bör du alltid vänta 20 minuter innan du gör en mätning.
 • Om barnet inte är tillräckligt gammalt för att använda en örontermometer. Hos barn under 6 månader bör temperaturen alltid mätas rektalt.
 • Om du växlar mellan vilket öra du mäter i. Det rekommenderas att mäta i samma öra när man vill följa temperaturutvecklingen, eftersom resultat från de två öronen inte går att jämföra.

Digital termometer

Den klassiska, digitala termometern är den mest populära och exakta. Termometern kan användas på både spädbarn, barn och vuxna för temperaturmätning i mun och ändtarm. Den digitala termometern innehöll tidigare kvicksilver, som idag har ersatts av andra ämnen. Tänk på att desinficera termometern efter användning, så att du inte överför bakterier från till exempel ändtarmen eller munnen.

Varför ska jag välja en vanlig termometer för febermätning?

 • Den digitala, vanliga termometern rekommenderas av hälsomyndigheten
 • Du får den mest exakta temperaturmätningen - mätprecision på ner till 0,1 grader
 • Kan användas i ändtarmen där den mest exakta temperaturen finns
 • Lätt att ta med sig på semester och resa

Vilken termometer för bebis med feber?

Om du ska ta febern på ett barn mellan 0 och 6 månader rekommenderas alltid en rektaltermometer, eftersom denna mätmetod är den mest exakta.


Fertilitetstermometer

Beurer har skapat en avancerad fertilitetstermometer med Bluetooth som kan hjälpa dig att planera din familjeökning på ett naturligt sätt. Termometern kan vara ett viktigt verktyg när du ska hålla koll på din cykel och bestämma tidpunkten för ägglossningen. Din temperatur som kvinna förändras under hela cykeln, vilket är anledningen till att temperaturen kan berätta när ägglossningen inträffar.


pil till toppen

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.