Solskydd orsakar problem för korallreven - här är lösningen!

Skrivet av
Korallrev

Konflikten mellan natur och människa pågår ständigt. En av de mest omtalade konflikterna beror på dokumentation och forskning om världens koraller, och den vård av oss själva, som vi så ofta anklagas för att inte använda tillräckligt av - solkräm. Så vad gör vi ,när vi vet att miljön redan är överbelastad - skippar vi solkrämen för att skydda miljön?

Här sätter vi ord på konflikten och dess syndare och vi ger dig råd vad du kan göra för att skydda dig mot solens strålar samtidigt som du skyddar miljön. Vår bestämda rekommendation är, skippa aldrig solskyddet!

Varför skadar solskyddsmedel korallreven?

Vi hör ofta att korallrevens dagar är räknade. Även om det finns flera orsaker till detta, finns det en speciell syndare som forskarna har valt att peka ut eftersom det är något vi kan undvika, i motsats till mycket annat, och det är solskyddsmedel. Ingredienserna som finns i tusentals solskyddsmedel över hela världen är de så kallade "oxybenzone" och "oktinoxat" -kemikalierna, vilka har visat sig orsaka dödlig skada på korallreven.

Många undrar säkert varför dessa ingår i solskyddsmedel, men det är inte helt utan anledning, eftersom de verkar optimalt och med ett skyddande UV-filter. Det är de ämnen som exakt är hela syftet med solskyddsmedel.

Men flera ton solskyddsmedel slutar årligen i världens hav när ivriga turister simmar runt korallreven i oceanerna. Tanken på solskydd är givetvis bra, men om vi dessutom ska ta hänsyn till miljön kommer vi i framtiden att behöva tänka i andra banor om vi vill behålla naturens underverk.

Åh, nej tänker du! Ska vi verkligen behöva välja mellan oss själva och miljön? Som tur är, finns det ingen anledning att drabbas av panik, för vi kan välja båda. Det finns redan en lösning och det är helt enkelt solskyddsmedel som är korallvänligt. Så skillnad - det kan vi göra redan nu.

Oxybenzon och oktinoxat - vad är det?

Oxybenzon är ett så kallad solfilter som används som huvudingrediens i solskyddsmedel. Det verkar som ett filter på huden, det fångar solens skadliga strålar och förstör dem så att hudcancer, ålderstecken och andra solskador förhindras. Octinoxat används å andra sidan i många hudvårdande produkter, men är mest känt för att öka effektiviteten av oxybenzon i solskyddsmedel. Octinoxat är en kemisk förening som gör produkterna olösliga i vatten. I solkrämer, som nämnts, verkar det som ett solskydd genom att blockera både UVA- och UVB-strålar.

Dessa solkrämer tar hänsyn till korallreven!

Som nämnts bör intressekonflikten mellan koraller och solkräm inte avskräcka någon från att använda solskydd. För det första är det extremt viktigt och vi på Med24 erbjuder solskyddsmedel som är 100% korallvänliga. Vi har gjort flera sunda val och särskilt övervägt dem så att du både kan skona dig själv och miljön!

Det handlar om solskyddsmedel från följande märken:

  • Vichy
  • La Roche-Posay

Kort om dessa två märken:

Vichy’s solskyddsserie består av ansikts- och kroppsvård som ger skydd mot alla typer av UV-strålar. Du kommer också att hitta olika nivåer av solskydd, som också är lätta att använda. De absorberas snabbt, känns superläckra på huden och lämnar den mjuk och skyddad från solens strålar utan att innehålla något som skadar vare sig dig eller miljön! Du hittar serien här.

La Roche-Posay Anthelios solkrämsserie kan också användas av alla, eftersom dessa exklusiva solskyddsmedel är utvecklade för även den mest, känsliga hud som inte tål sol. Produkterna har ett högt UVA-skydd och innehåller inga filter eller ingredienser som misstänks vara hormonförstörande eller skadliga för miljön. Du hittar La Roche-Posay solskydd här.

Därför ska du aldrig skippa solskyddsmedel

Det kan leda till problem när tusentals turister dagligen smörjer in sig med solskyddsmedel innan de hoppar i havet runt Hawaiis kuster, där det finns många korallrev. Men precis som naturen är ömtålig mot konstgjorda ämnen, är vi ömtåliga för naturen - bland annat för solen.

Solens så kallade UVA- och UVB-strålar, som ger huden dess fina glöd som vi är så förtjusta i, är också syndarna som kan orsaka solbränna, soleksem och hudcancer om vi inte skyddar oss och njuter av solen med omsorg. Du kan läsa mer om UVA- och UVB-strålar här.

På Med24 vill vi att båda parter ska komma överens i den här konflikten och har därför valt att fokusera på ovannämnda, miljövänliga solskydd från Vichy och La Roche-Posay. Dessutom har vi gjort en guide som berättar hur man bäst skyddar sig mot solens skadliga strålar. Du får kunskap om det optimala solskyddet här!

Kom ihåg att ett sunt val når helt andra höjder när vi väljer att både värna om oss själva och samtidigt visa respekt för naturen. Så njut av både sol och miljö med omtanke!

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.