Solguide - Goda råd inför sommaren

Skrivet av
Solguide - möt sommarens med dessa goda råd

Vad är skillnaden mellan UVA och UVB?

Solens strålar har olika UV-våglängder som kallas UVA och UVB. Båda typerna är skadliga vid överexponering eftersom det ökar risken för att utveckla hudcancer. Samtidigt är de också nödvändiga när vår kropp ska bilda D-vitamin.

Vad är skillnaden på UVA och UVB
  • UVA-strålarna är de längre, vågiga, ultravioletta strålarna som tränger djupast in i huden och bildar pigment (melamin) och därigenom ger huden dess bruna färg. Samtidigt påverkas hudens åldrande. UVA-strålarna är faktiskt så starka att de är närvarande hela året. Strålarna är där även om det är grått samt går igenom fönsterglas och bilglas.
  • UVB-strålar är kortvågiga, längsgående, ultravioletta strålar som ger hudrodnad och gör att det bränns. Samtidigt ökar UVB-strålar också risken för hudcancer.

Colipa har en europeisk branschorganisation som har tagit fram en symbol som visar att UVA-skyddet är minst en tredjedel av UVB-skyddet.

Det kan vara riktigt svårt att lista ut vilka parfymer, färgämnen och onödiga tillsatser du bör undvika, för att inte utveckla allergi eller irritera redan kända allergier. Därför rekommenderas att välja ett solskyddsmedel som inte innehåller orden parfym, arom eller doft. Vissa konserveringsmedel kan också vara allergener, såsom formaldehyd och substanser som kan frigöra formaldehyd, men också metylisotiazolinon och kathon (kombination av metylisotiazolinon och methylchloroisothiazolinon). För att undvika färgämnen måste man vara medveten om bokstäverna CI + siffror (CI står för Colour Index).

Vilka dofter, färgämnen och onödiga tillsatser bör undvikas?

Fysiska och kemiska solskyddsmedel

Ett solskyddsmedel skyddar dig från solens skadliga UV-strålar. I de flesta solskyddsmedel finns både fysiska och kemiska solskyddsmedel. Här kan du läsa mer om skillnaden mellan de två.

Kemiska solskyddsmedel
Vissa kemiska UV-filter skyddar enbart mot UVB-strålning, medan andra både skyddar mot UVA- och UVB-strålning. Kemiska solskyddsmedel syns inte på huden och är endast i de yttre hudlagren där de absorberar UV-strålar, så att de inte tränger in i de djupare skikten och skadar. Detta skyddar mot solens skadliga strålar. Några av de kemiska solskyddsmedlen kan orsaka allergier, så det är viktigt att välja det rätta. 

Kemiska solskyddsmedel, som rekommenderas i samarbete med Astma- och Allergi samt är Svanenmärkta:

  1. Etylhexyl Triazone
  2. Titandioxid (fysiskt filter)
  3. Bis-Ethylhexyloxyphenol Metoxifenyl Triazine
  4. Dietylhexylbutamidtriazon Butamido Triazone
  5. Dietylamino Hydrobenzoyl Hexyl Bensoat

Det finns kemiska solskyddsmedel, som definitivt bör undvikas eftersom det kan vara hormonstörande och rekommenderas inte för gravida, ammande eller barn under 12 år. Det kemiska solskyddsmedlet kallas 4-MBC (4-Metylbensylidenkamfer) och finns inte i solskyddsmedel, som är köpta i Danmark men solskyddsmedlet är fortfarande tillåtet utomlands.

Fysiska solskyddsmedel
Det finns endast ett fysiskt solskyddsmedel som är tillåtet. Det kallas Titandioxid och är icke allergiframkallande. Det fysiska solskyddsmedlet bildar en vit film på huden - färgen försvinner snabbt. Filmen skyddar huden fysiskt genom att sprida och reflektera UV-strålar. Titanoxid tillverkas med hjälp av nanoteknik. Denna teknik innebär att krämen är lättare att fördela ut, eftersom partiklarna är så små. Titanoxidmaterialet absorberas inte genom huden.

Vilken faktor ska jag välja?

Med en solkräm, är det möjligt att skydda huden mot solens skadliga strålar. Detta skydd anges i SPF (Sun Protection Factor). SPF-systemet innebär den mängd solstrålning, som filtreras bort genom solkrämen med olika SPF.

  • SPF2 filtrerar bort ca 50%
  • SPF4 filtrerar bort ca 75%
  • SPF10 filtrerar bort ca 90%
  • SPF20 filtrerar bort ca 95%
  • SPF30 filtrerar bort ca 97%
  • SPF50 filtrerar bort ca 98%

Även om skillnaden mellan olika skyddsfaktorer inte verkar stor, rekommenderas alltid att använda en solkräm med så hög faktor som möjligt. Rekommendationen baseras på vårt totala, egna "solkapital" som vi successivt utarmar genom upprepad solexponering. Även om vår hud kan reparera en del av de skador som orsakats av UVA och UVB-strålar, kan den inte göra det på obestämd tid. Därför är det viktigt att hjälpa huden att behålla sitt kapital med solskyddsprodukter anpassade efter hudtyp. Ju blekare din hud är, desto högre SPF, och se till att upprepa appliceringen flera gånger under dagen - minst varannan timme. Ska du använda din solkräm ofta, bör du välja en produkt som passar din hud. Om din hud är fet, välj en flytande produkt och med matt textur. Om huden är torr, välj en fyllig kräm eller lotion. För barn, rekommenderas spray som är lätt och rolig att använda. Appliceringen bör upprepas efter bad eller torkning med handduk.

Smörj på extra tjockt

Använd alltid massor av solskyddsmedel, så att det kan ge optimalt skydd som anges på förpackningen. Vuxna behöver använda en handfull kräm, motsvarande 30-40 g för att sprida över hela kroppen. Används en mindre mängd, är det ingen garanti att krämen täcker med den utlovade SPF-faktorn och därmed ökar risken för solskador. Det är också viktigt att upprepa appliceringen, när du har badat, svettats eller torkat dig med handduk.

Om din solkräm är vattenfast eller vattenavvisande, är det viktigt att komma ihåg att det bara gäller om du lufttorkar och inte använder handduk efter bad. Flera dermatologer rekommenderar att du smörjer dig varannan timme oavsett hur bra solskyddet är och att du också smörjer extra efter bad,

även om solskyddsmedlet är vattenfast Solskyddsmedel ska alltid användas i förebyggande syfte, det vill säga du behöver smörja in dig hemma - ca 20 minuter före solexponering. Beroende på din hudtyp, plats och tid kan det vara nödvändigt att smörja en extra gång. Men vänta inte tills du är på väg att bli röd, då är skadan redan skedd.

Solskyddsråd

Även solskyddsmedel är ett bra skydd mot solens skadliga strålar, är det ingen garanti för att kunna stanna längre i solen utan att få skador. Solskyddsmedel minskar nämligen bara risken för solskador. Det bästa skyddet är alltid att vara så kort tid i solen som möjligt. Din hudtyps känslighet beror på hur länge du är i solen, tid på dygnet, årstid och var du är.

  • Undvik solen mellan kl. 12 och 15
  • Använd lätta kläder och solglasögon som skydd
  • Använd rikliga mängder solskyddsmedel
  • Applicera solkräm ofta, särskilt efter bad och torkning med handduk
  • Undvik långvarig solexponering, även när du använder solskyddsmedel
  • Undvik att utsätta spädbarn och mycket små barn för direkt solljus

Värmen från solen påverkar solkrämens hållbarhet

Solskyddsmedel är en kosmetisk produkt, den har en hållbarhet på ca 30 månader. Det är 2 ½ år om inget annat anges på förpackningen. Var alltid medveten om att hållbarheten och effekten kan minska om inte produkten förvaras på rätt sätt. Det rekommenderas alltid att förvara solkräm vid rumstemperatur, undvika föroreningar i solkrämen och lämna den inte i direkt solljus eftersom hög värme kan försämra effekten.

Innan solskydd används, oavsett utgångsdatum, bör du alltid se till att krämen inte luktar eller ser konstig ut. Solskyddsmedlet kan vara för gammalt och ha härsknat eller att smittats av bakterier och svamp. Kasta bort om:

  • Det luktar konstigt
  • Färgen har förändrats
  • Konsistensen har förändrats, separerats eller klumpats

Solskyddsmedel missfärgar kläderna

För många är det ett stort problem att solkrämen orsakar fläckar på kläderna - särskilt ljusa kläder. Detta gäller alla solskyddsprodukter som innehåller skydd mot UVA och UVB-strålar. Det rekommenderas därför att du är försiktig när du använder solskyddsmedel och låter det torka in ordentligt i huden innan du tar på kläder.

Om en olycka sker:

  1. Smörj in rikligt med flytande tvättmedel, direkt på fläcken och låt det verka över natten
  2. Tvätta enligt anvisningarna på plaggets märkning
  3. Upprepa processen 2-3 gånger tills fläcken är bort

OBS: Det är viktigt att inte använda tvättmedel med optiskt vitmedel, blekmedel eller fläckborttagningsmedel med OXI-effekt eftersom det förvärrar fläckarna och möjligheten att ta bort dem.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.