UVA & UVB strålar – vad är skillnaden?

Skrivet av
Skillnaden på UVA- och UVBstrålar

UV-strålar kan delas in i 3 olika sorters strålar: UVA, UVB och UVC strålar. UVC-strålar träffar inte marken eftersom de stoppas av ozonskiktet. UVA och UVB träffar både människor och når ner till marken. Solen och dess strålar är en av människans bästa vänner, men kan också vara en av våra värsta fiender. Utan solen kan vi inte existera, men för mycket sol utan optimalt skydd kan orsaka hudskador och värsta fall cancer. Därför är det viktigt att använda solskyddsmedel och skydda dig från solens strålar. 

Läs med här och lär dig mer om skillnaden mellan UVA och UVB strålar.

Vad är UV-strålning?

UV-strålning kommer från solen. UV-strålning från solen består av UVA, UVB och UVC strålar. Ozonskiktet skyddar oss mot den farligaste typen av solstrålar, nämligen UVC. Dessa strålar når inte marken och är därför inte en UV-strålning du behöver oroa dig för. Det är därför självklart viktigt att skydda och ta hand om ozonskiktet, så skydda oss på samma sätt som det gör idag.
UV-strålarna, UVA och UVB är vi exponerade för hela året. På sommaren är UV-index högre än på vintern, och därför extra viktigt att använda solskydd, dock rekommenderas att man skyddar exponerade kroppsdelar med solskyddsmedel hela året.

I mitten av solspektrat är det solljus som kan uppfattas av det mänskliga ögat. Det är solstrålar som kan påverka vår hud, både positivt och negativt. Det synliga solljuset består av osynliga infraröda strålar som kan kännas varma. Dessa är UVB-strålar. Det finns också osynliga UV-strålar som du inte kan märka, det är UVA-strålar.

UVA-strålar:

UVA-strålar är finns året runt, även på dagar då det är mulet. UVA-strålar utgör 95% av de ultravioletta strålarna som når jordens yta. De passerar genom moln, glas och hudens översta lager. Till skillnad från UVB-strålar kan de inte märkas och tränger djupt in i huden. UVA-strålar kan inte ge solbränna, men de är ändå skadliga för huden. Eftersom de främst producerar fria radikaler kan de förändra cellerna på lång sikt och orsaka:

  • fotoåldrande, en förändring i elastin- och kollagenfibrer som gör att huden blir slapp och förlorar sin spänst och rynkor uppstår
  • solintolerans, också kallat solallergi (rodnad, klåda, soleksem)
  • pigmentförändringar, mörka fläckar på huden
  • risk att drabbas av hudcancer senare i livet

UVB strålar:

UVB-strålar utgör 5% av de ultraviolettastrålarna som når jorden. De har ett mycket högt energiinnehåll och bromsas av moln och glas, men kan tränga igenom epidermis (översta lagret i huden). UVB-strålar ger huden den bruna färgen, men kan även orsaka brännskador, allergiska reaktioner och hudcancer. Det är därför viktigt att skydda huden mot UVB-strålar.

UVB-strålar tränger in i hudens översta skikt och skadar DNA i hudcellerna och gör huden brun. Produktionen av det bruna pigmentet är hudens sätt att skydda sig från strålarna. Det bruna pigmentet, melanin, produceras av pigmentcellerna mellan överhuden och läderhud.

Om mängden UVB-strålar är för stor och du inte är är tillräckligt skyddad kan din hud bli bränd och röd, vilket är en varningssignal från hudcellerna. När huden har blivit bränd, kommer huden att försöka reparera skadorna. I värsta fall kan skadan från UV-strålningen leda till hudcancer.

UV-index:

UV-index beskriver hur stark UV-strålning är i olika delar av landet. Det är en bra indikator på hur mycket och vilket skydd vi behöver. Skalan går från 1-11. Ju upp på skalan, desto större är risken för skador på huden från solen.

UV-guide

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.