Sol och ålderstecken - Ta hand om din hud i solen

Skrivet av
Beskyt din hud mod solens skarpe stråler med solcreme, solhat og solbriller

När sommaren närmar sig tillbringar vi många timmar utomhus i solens varma strålar och det har betydelse för vår hud. Solexponering hänger tyvärr ihop med ålderstecken som rynkor och slapp hud - Läs mer om hur du kan förhindra tecken på åldrande med rätt solfaktor!

Kan solen ge huden rynkor?

För det första är det viktigt att betona att rynkor varken är skadliga för hälsan, farliga eller tecken på någon sjukdom, utan att de bara är en del av kroppens naturliga åldrande som vi alla upplever gradvis med tiden. Därför kan det ju dock vara trevligt att begränsa rynkornas uppkomst och utveckling så mycket som möjligt så att vår hud förblir ung, spänstig och stark så länge som möjligt. Här spelar solen och vårt skydd från dess strålar en viktig roll.

Hudtyp och sol

Alla hudtyper kan skadas i solen om du inte skyddar den ordentligt. Speciellt i Skandinavien, där den ljusa huden är mycket utbredd, måste vi vara extra försiktiga när vi vistas i solen. Denna hudtyp har ett lägre innehåll av pigment och har därför inte möjlighet att skydda sig själv mot de farliga strålarna. Det kan därför resultera i mer synliga åldersförändringar i form av rynkor, pigmentförändringar etc.

Det finns dock också annat som spelar en viktig roll, så som t.ex. ärftlighet och livsstil. Om du har mycket fin och tunn hud som har svårt att bli brun, kommer solens UVA- och UVB-strålar att orsaka små förändringar i underhuden och när du blir äldre kommer det att ge dig en tunnare hud som rynkar lättare. Därför är det särskilt viktigt för dig med ljus hud att du gör allt du kan för att skydda den från solen genom att söka skugga och alltid smörja dig med solkräm.


Förhindra rynkor - både orsakade av ålder och sol

Moden hud skal beskyttes i solen med solbriller, solhat og solcreme

Som tur är finns det många saker du kan göra för att förhindra rynkor och åldrande hud så bra som möjligt. Det är viktigt att du alltid tänker på att skydda huden mot solen när du är utomhus - även om du kanske inte tycker att solen är särskilt stark. Sammantaget är långvarig, upprepad exponering för UV-strålning en av de största orsakerna till för tidigt åldrande av huden.

Från solen kommer UVA- och UVB-strålar med olika våglängder som tränger in i huden på olika djup där de påverkar hudcellerna. I synnerhet UVA-strålarna har stor inverkan på huden, eftersom de utgör så mycket som 95% av solljuset och samtidigt tränger djupare in i läderhuden än UVB-strålarna. Några av de skadliga effekterna av UVA-strålar är till exempel att de stimulerar bildandet av fria syreradikaler som skadar både hudceller och bindväv. Bindvävnaden består av proteiner som kollagen och elastiska fibrer, vilket ger huden dess spänstighet, elasticitet och motståndskraft och när dessa skadas av de fria syreradikalerna kan det tyvärr orsaka olika tidiga ålderstecken så som rynkor, grov hud och pigmentfläckar. Förstå skillnaden mellan UVA- och UVB-strålar här.

Det finns flera olika metoder för att förhindra dessa ålderstecken och det primära skyddet är främst solskydd. Du skyddar dig mot solen genom att använda effektiva och bredspektrums solskyddsfilter i solkrämer, förutom att hålla dig i skuggan när solen står som högst på himlen och strålarna är som starkast. Detta är som regel mellan kl. 10-16, och när du är i solen utanför dessa tider bör det vara med skyddande kläder, hatt och solglasögon.

Läs vår guide för att välja rätt solskyddsfaktor för din hudtyp!


Vilka ingredienser i hudvårdsprodukter kan hjälpa till att förhindra rynkor?

Ældre personer nyder solen på stranden med god beskyttelse i form af solhat, solcreme og solbriller

Solkräm är som sagt viktigt för att skydda din hud från ålderstecken från solexponering, men förutom solkräm finns det också ett antal andra medel som har visat sig vara effektiva för att hålla huden ung och frisk på trots av solexponering. Till exempel kan antioxidanter som vitamin C, vitamin E och vitamin B3 vara bra vitaminer i kampen mot tecken på åldrande. Flera experimentella studier har utförts, vars resultat antyder att antioxidanterna har betydelse i förhållande till minskning av bildningen av fria syreradikaler. Syreadikalerna bildas när UV-strålarna träffar cellerna i huden och orsakar en inflammation. Genom att tillsätta antioxidanter till huden genom din dagliga hudvård kan du försöka motverka denna process.


De bästa vanorna för att undvika rynkor

Förutom solskydd och en bra hudvårdsrutin finns det flera faktorer i ditt dagliga liv som du kan ändra för att skydda din hud mot rynkor. En särskilt dålig vana för din hud är tobaksrökning eftersom rökning förstör de fina och känsliga blodkärlen i ansiktet som ger näring och liv åt huden. När blodkärlen skadas får inte huden den viktiga näring som behövs och det resulterar därför i att den blir tunnare, känslig och skrynklig som ett resultat. Det bästa du kan göra för din hud är att sluta röka och sedan vara konsekvent i din användning av solskyddsmedel - både för att förhindra rynkor men också för att bromsa den fortsatta utvecklingen av redan befintliga rynkor.


Den bästa solkrämen med solskyddsfaktor

Smør solcreme på huden for at beskytte den mod solens UV-stråler der kan give rynker og alderstegn

I vår kategori solkräm hittar du de bästa solskyddsprodukterna, noga utvalda av våra experter inom hudvård. I synnerhet är Vichy Capital Soleil och La Roche-Posay Anthelios-serien ett sortiment av solprodukter som ger huden ett bredspektrumskydd mot solens UVA- och UVB-strålar. Vissa produkter som Vichy Capital Soleil Anti-Age 3-in-1 solkräm med SPF 50 kombinerar bra solskydd med effektiv hudvård och anti-aging effekt, så din hud är bäst möjligt skyddad mot solen och dess inverkan på hudens åldrande. Anti-Age 3-in-1 SPF50 innehåller Camu Camu och är rik på antioxidanten C-vitamin, så den kan hjälpa till att minska rynkor och ge huden en hälsosam glöd. Den höga solfaktorn säkerställer att din hud skyddas från solens åldrande strålar och som många andra solprodukter från Vichy, La Roche-Posay, Eucerin och Avène rekommenderas krämerna av hudläkare.

I det stora urvalet av solskyddskrämer hittar du solkräm för både ansiktet och kroppen, i olika solfaktorer från SPF 10 till 50+ och för alla hudtyper och behov. Du hittar solkrämer för alla åldrar så att både barn och vuxna kan njuta av tiden i solen.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.