Guide till rätt solfaktor

Skrivet av


När vi omsluts av solens strålar och värme på sommaren och ges möjligheten till en fin och utsökt glöd, då glömmer vi ofta att solen bör njutas med omsorg. Många är också omedvetna om att när huden har fått solskador kommer den inte att glömma det, tidigare information om skador kommer därför att vidarebefordras till de nya hudcellerna.

Därför är det viktigt att använda solskyddsmedel och viktigast av allt - rätt solfaktor.

Vad betyder solfaktor?

Solskyddsfaktor kallas också SPF (fr.eng. Sun Protection Factor). SPF är ett mått på hur väl en solkräm skyddar huden från UVB-strålar. SPF talar om hur mycket UV-strålning som behövs innan huden blir röd och skadad. Med andra ord indikerar solskyddsfaktorn graden av UV-skydd.

Om ett solskyddsmedel har faktor 20, står det för att vid användning av solkräm med SPF 20, kan man klara 20 gånger högre UV-strålning. Det är därför bara en skröna att solfaktorn indikerar hur mycket längre tid man kan utsätta sig för sol.

Vilken faktor ska jag välja?

Det är viktigt att använda solskydd, både hemma i Sverige eller om man reser söderut, där strålningen är ännu mer intensiv. Det finns allmänna rekommendationer för vilken faktor du ska välja men hudtyp, platsen du befinner dig på och tidpunkt på dagen är avgörande. Du kan läsa mer på Strålsäkerhetsmyndigheten, Läkemedelsverket eller t.ex på 1177.

Men vilken solfaktor är bäst? Och vilken solfaktor passar din hudtyp bäst? Vi gör dig lite klokare nedan!

Riktlinjer för val av solfaktor

Solfaktorn indelas i hur många procent den blockerar solens UV-strålar.

 • Solfaktor 15 filtrerar ca 93% av solens strålar
 • Solfaktor 20 filtrerar ca 95% av solens strålar
 • Solfaktor 30 filtrerar ca 97% av solens strålar
 • Solfaktor 50 filtrerar ca 98% av solens strålar

OBS! 

 • Tänk på att solen reflekteras vid vatten. Därför, om du är på stranden eller liknande, utsätts huden ännu mer.
 • Det vanligaste felet är att inte använda tillräckligt med solskyddsmedel. En handfull solskyddsmedel av god kvalitet rekommenderas för hela kroppen innan skyddande egenskaper kan uppnås.
 • För ansiktet och andra utsatta områden (som axlar och hårfäste) är det en bra att använda ett solskydd med högre faktor.
 • Om du har varit väldigt aktiv, svettig, varit ute och simmat, torkat dig med handduk eller liknande, bör du applicera ett nytt lager solskyddsmedel även om solskyddsmedlet är vattenfast.

Är du väldigt aktiv, kanske tränar i solen, kan du med stor fördel kolla vårt sortiment av solskydd som lämpar sig för sport. Du kan också hitta solskydd för läppar och solskydd för håret!

Val av solfaktor baserat på hudtyp

Tumregeln säger att ju ljusare och mer känslig hud du har och vid högre UV-index, desto högre solskyddsfaktor ska du använda. Vid val av faktor och solskyddsmedel bör man därför i allmänhet utgå från hudtyp, UV-index och aktivitetsnivå - det vill säga under vilka förhållanden som solkrämen ska användas.

Först och främst är det viktigt att kategorisera din hudtyp eftersom det är av stor vikt för risken att få solskador som bränd hud och rynkor, vilket i värsta fall kan leda till hudcancer.

Hudtypskategorier:

 • Blek hud: Kategoriseras som mycket känslig. Den blir lätt röd och bränd, och ses oftast hos ljus- och rödhåriga personer med fräknar.
 • Ljus hud: Här blir huden röd innan en ljus, brun, färg erhålls. Vanligtvis gäller det för den nordiska hudtypen och vanligast hos ljushåriga.
 • Ljus / gyllene hud: Här upplever du att du blir röd och bränd endast genom intensiv solbadning.
 • Mörk hud: Kan bli solbränd utan att vara röd och bränd, och ses oftast hos personer med svart hår.

Exempel på riktlinjer baserade på hudtyp:

 • Faktor 15: Både för ljus, ljus / gyllene och mörk hud i Sverige och liknande länder i förhållande till UV-index.
 • Faktor 30: För känslig, gyllene och ljus hud i stark sol.
 • Faktor 50: För mycket ljus hud och mycket stark sol.

Oavsett vilken hudtyp du är, är det viktigt att komma ihåg att, ett solskyddsmedel med en anpassad solfaktor efter förhållande, alltid behövs - även om du inte tenderar att bli bränd eftersom skadorna kommer senare i livet!

Din personliga solguide

Är du osäker på hur du bäst ska skydda dig? Vi har utvecklat den här solguiden som gör din hud klar för sommarens sol och värme!

Du kan också lära dig mer om solens skadliga strålar och varför bör du alltid ska skydda dig under solen i den här artikeln om UVA och UVB!

Solkräm och solfaktor för barn

Allmänna riktlinjer gäller både för vuxna och barn. När det gäller solskydd och barn är det dock viktigt att vara mycket uppmärksam som föräldrar, eftersom solskador från barndomen och framåt är mer benägna att ge hudcancer. Därför finns det också särskilt utvecklade solskydd för barn.

De flesta barn har känslig hud som är mycket mottaglig för solens strålar och snabbt kan bli bränd och röd. Barn ska smörjas in med solskyddsmedel ca 15-20 min. innan de går ut och vistas i solen. Om barnet är mycket aktivt - leker i sandlådan eller poolen, var noga med att smörja in barnet med solskydd och upprepa med korta intervaller.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.