Får du oren hud av att bära munskydd? Få tips mot "maskne"

kvinde med mundbind close up med24

I takt med att munskydd har blivit mer och mer vanligt förekommande i vår vardag har nya kosmetiska problem uppstått. Även om munskydd kan hjälpa dig att skydda dig själv och andra från virus, upplever många tyvärr också oren hud med finnar, utslag och rodnad som ett resultat av användning av munskydd. Du kan läsa mer om detta fenomen som har fått namnet "maskne" här, där du också får hjälp för att undvika orenheter.
Vad är "maskne"?

Maskne är en sammandragning av mask och akne. Ordet beskriver en ny hudutmaning där användningen av munskydd och masker ger irriterad, finnig och oren hud. Irritationen syns runt munnen och vid näsan - det vill säga det område som munskyddet täcker.


Varför får jag oren hud av att använda munskydd?

Kanske tänker du att maskne nyligen har uppfunnits av skönhetsindustrin som ytterligare ett försök att sälja fler hudvårdsprodukter. Men maskne är ett dokumenterat hudproblem och redan år 2002 började man titta närmare på detta fenomen.

I Singapore undersöktes sambandet mellan oren hud och användning av masker i samband med SARS-epidemin i början av 00-talet. Här upplevde mer än 50% av deltagarna mer oren hud än vanligt. Även om maskerna som användes i studien satt ännu mer tätt runt ansiktet än vanliga munskydd, är studien fortfarande en fingervisning om att munskydd kan förvärra vissa hudproblem.

Fukt och friktion kan orsaka oren hud

När du använder munskydd förblir en stor del av fukten från din andedräkt inne i munskyddet. Att bära munskydd är viktigt i kampen mot droppburen smitta, men det är i sin tur utmanande för din hud. Den fuktiga atmosfären påverkar särskilt dig med tendens till rodnad, känslig eller oren hud. Dessutom kan friktionen av själva munskyddet också vara irriterande för din hud och kan till och med vara orsaken till kontakteksem i ansiktet.


Hur undviker jag att få oren hud av munskydd?

kvinde plejer sin hud med24

Det är svårt att undgå alla situationer där du ska bära munskydd, även om det är det enklaste sättet att bli av med orenheterna och problemet. Lyckligtvis finns det ett antal förebyggande tips du kan följa för att undvika hudirritation när du bär munskydd:

Ta av dig munskyddet så snart du kan

Det är fortsatt viktigt att bära munskydd i situationer där det krävs eller där det inte är möjligt att hålla avstånd. Att din hudkvalitet blir sämre är inte anledning nog till att du inte ska bära munskydd i dessa situationer. Alternativt kan du använda ett visir där det kommer mer luft till ansiktet. Ta av dig munskyddet så snart du har möjlighet för det. På så sätt undgår du att irritera huden längre än nödvändigt, precis som munskyddet inte hinner att bli fuktigt eller smutsigt.

Använd alltid rena och torra munskydd

Fukt är en av de faktorer som kan irritera och påverka din hud negativt. Var därför noga med att tvätta dina återanvändbara tygmunskydd efter användning så att du alltid har ett helt rent munskydd på. Det är också viktigt att du aldrig återanvänder engångsmunskydd eftersom både skydd och renhet inte kan garanteras.

Hoppa över foundation och concealer

Smink är en del av många kvinnors dagliga rutin. Även om du är van vid att använda foundation eller concealer på flera ställen i ansiktet, bör du kanske överväga detta nu. Om du bär munskydd kan nämligen kombinationen av smink och munskydd förvärra dina finnar och ge oren hud. Lägg hellre fokus på ögon och ögonbryn när du sminkar dig, så att du fortfarande kan känna dig fin.

Undvik att ta dig i anskitet med händerna

Du kanske inte tänker på det, men under dagen rör du vid ditt ansikte många gånger. På så sätt överförs smuts och bakterier från dina händer till ditt ansikte, vilket kan orsaka orenheter och finnar. Se till att ha en god handhygien med handtvätt och handsprit. Detta är särskilt viktigt när du tar på och av munskyddet. Ju mindre du rör vid ditt ansikte, desto mindre sannolikt är det att det uppstår orenheter.


Hur behandler jag finnar orsakade av munskydd?

När finnarna väl har kommit kan de vara svåra att bli av med igen. Med mild och skonsam hudvård ökar du lyckligtvis chansen att bli av med de irriterande orenheterna.

Skin Fasting

Dra ned på de effektiva och tuffa produkterna och använd istället mild rengöringslotion och fuktighetskräm. Var snäll och försiktig med din hud, så att du inte irriterar och påfrestar den ytterligare.

Aktiva ingredienser på natten

Om du fortfarande vill använda aktiva ingredienser så gör det på natten. På så sätt undviker du att munskyddet irriterar din hud, som i förväg blir mer utsatt av till exempel exfolierande syror. Även om dessa produkter är effektiva mot akne och oren hud kan det ta lång tid innan de ger resultat och du kan riskera att dina hudproblem förvärras på kort sikt.

Rengör din hud

Efter en lång dag med munskydd, transport och arbete är din hud oftast förorenad och smutsig. Det är viktigt att du rengör huden med en mild men effektiv rengöringsprodukt så att föroreningarna från munskyddet och den yttre omgivningen inte irriterar din hud. Du kan se ett urval av våra rengöringsprodukter speciellt för oren hud här:


pil til toppen

Visste du att du kan testa dig med ett corona hemtest? På endast 15-20 minuter kan du avläsa ditt resultat.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.