Att tänka på när du vistas i solen

Skrivet av
Stor bild - Mamma pussar pojke på pannan på stranden

Det råder ingen tvekan om att solens strålar ger oss mycket glädje och är bra för oss på många sätt. Men det är viktigt att komma ihåg att solen också kan medföra vissa risker om du inte skyddar dig ordentligt. I den här artikeln tar vi en närmare titt på både fördelarna och riskerna med solen och ger dig några användbara tips om hur du kan njuta av solens strålar på ett säkert och ansvarsfullt sätt.


Solen - en naturlig källa

Solens strålar har en rad fördelar, bland annat är de en viktig källa till D-vitamin, som bidrar till att bibehålla normal benstomme och muskelfunktion. Dessutom bidrar D-vitamin också till:

  • Normalt upptag av kalcium och fosfor
  • En normal kalciumnivå i blodet
  • Bibehållande av normala tänder
  • Immunsystemets normala funktion
  • Spelar en roll i celldelningsprocessen

När solens strålar träffar dig hjälper de också till att frigöra hormonet serotonin, känt som "lyckohormonet", som hjälper till att reglera känslor av välbefinnande och lycka. Det är därför man ofta känner sig piggare när man har varit ute i solen.

Ofta får man också en fin lyster i huden när man vistas i solen på ett klokt sätt. Det beror på att UV-strålarna stimulerar hudens pigmentceller att producera melanin, det pigment som gör vår hud brun.

Risker med solen

Solen har många fördelar, men överexponering för solens strålar kan få konsekvenser för dig och din hud.

När huden exponeras för solen och du inte är skyddad på rätt sätt kan det leda till solbränna och skador på huden. Detta kan vara mycket smärtsamt och skadligt. En solbränna är vanligtvis en 1:a gradens brännskada, som kan orsaka rodnad, svullnad och smärta.

Långvarig exponering för solens ultravioletta (UV) strålar kan leda till att huden åldras i förtid och i värsta fall öka risken för hudcancer. Därför är det viktigt att skydda sig genom att använda kläder och rätt solskyddsfaktor.Rund bild - Familj sätter upp parasoll på stranden

Hur du skyddar dig mot solen

Det finns flera saker du kan göra för att skydda dig mot solen och minimera risken för solbränna eller skador på huden på bästa möjliga sätt. Dessa inkluderar:

Solkräm

När det gäller solskydd är det viktigt att välja en solkräm med hög faktor beroende på din hudtyp. Dessutom är det viktigt att solkrämen har ett bredspektrumskydd mot både UVA- och UVB-strålar.

En solkräm ska appliceras i ett jämnt och generöst lager och återappliceras varannan timme eller efter bad eller svettning. Var uppmärksam på om din solkräm är för gammal, eftersom den kan förlora sin effektivitet med tiden.

Kläder

Kläder är också en viktig form av solskydd. Använd om möjligt kläder med långa ärmar och långa ben för att skydda huden mot solens strålar. Välj lätta material som andas, t.ex. bomull. Du kan också bära en bredbrättad hatt för att skydda ansikte, öron och nacke.

Du kan skydda dina ögon genom att välja solglasögon som ger 100% skydd mot UVA- och UVB-strålar. Se till att solglasögonen sitter bra och täcker ögonen helt för bästa skydd.

Sök skugga

När det gäller att vistas i solen är det viktigt att söka skugga när solen är som starkast, vilket vanligtvis är mellan kl.12-15. Begränsa den direkta solen genom att använda ett parasoll eller en markis om du vistas i solen under längre tid. Du bör gå inomhus då och då eller i skuggan för att ge din hud en paus från solen.


När solen är oundviklig

Om du bränner dig är det viktigt att du känner igen symptomen och vet hur du ska behandla dem. Röd, smärtsam och varm hud är de vanligaste symtomen på solbränna. I allvarligare fall kan blåsor, svullnad och feber förekomma.

För att behandla solbränna, kyl huden med kallt vatten eller en kall kompress. Applicera en återfuktande aftersun, helst med aloe vera, för att lindra smärtan och hjälpa huden att lugna ner sig. Drick mycket vatten för att förhindra uttorkning och hjälpa kroppen att återhämta sig.

Det är också viktigt att hålla sig hydrerad i allmänhet när man vistas i solen. Drick mycket vatten innan du går ut i solen och fortsätt att dricka under hela dagen. Du kan också äta frukt och grönsaker med högt vatteninnehåll, t.ex. gurkor och meloner, för att hålla vätskebalansen uppe.Solskydd för barn

När det gäller barn och solskydd är det viktigt att vidta extra försiktighetsåtgärder eftersom barns hud är extra känslig för solen. Spädbarn under 6 månader bör hållas borta från direkt solljus eftersom deras hud är extremt känslig för solen.

Använd en solkräm med hög faktor och bredspektrumskydd på småbarn och spädbarn som exponeras för solen. Här bör du använda en solkräm som är särskilt utformad för barn, eftersom dessa ofta är extra vattenresistenta.

Dessutom bör barn vara klädda i skyddskläder och en hatt när de är ute och går för att skydda dem på bästa möjliga sätt. Håll alltid ett öga på ditt barn så att du kan upptäcka eventuella tecken på solbränna.

Att tillbringa tid i solen kan vara en trevlig och skön upplevelse om du vidtar nödvändiga försiktighetsåtgärder för att skydda dig mot solens potentiella skador. I den här artikeln kan du läsa mer om vad du kan göra för att skydda dig mot solens strålar.


Läs mer här:

- Soleksem - Allt du behöver veta om soleksem och hur man kan förebygga det
- Solguide - Goda råd inför sommaren
- Guide till rätt solfaktor

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.