10 hållbara vardagsförändringar för en miljövänlig livsstil | Med24.se

Grønne bøgeblade fra sundt træ er resultatet af bæredygtig livsstil

Vill du leva mera hållbart men vet inte var du ska börja? Det behöver inte vara krångligt eller dyrt. Här har vi samlat ett rad enkla och snabba förändringar som du lätt kan använda i vardagen. Vi är fullt medvetna om att det kan vara svårt att ändra sina vanor - därför har vi gjort 10 förslag som är lätta att ta till sig!

1. Återanvändbara sugrör

Klassiska plastsugrör är en stor syndare när det gäller plastavfall som är svårt att bryta ned. En bra start på dina nya, hållbara vanor är därför att investera i metallrör av rostfritt stål som kan användas om och om igen. Både Suztain och Yummii Yummii har eleganta och hållbara stålrör som är lätta att rengöra med den medföljande borsten. Återanvändbara sugrör håller länge och de kan användas både till varma och kalla drycker.


2. Maistic fryspåsar av bioplast

Något annat som kan minska plastavfallet är att använda fryspåsar från Maistic. Det är komposterbara, engångspåsar framställda av växtrester. I vissa vardagsituationer kan en fryspåse helt enkelt vara den enda lösningen till förvaring. Då kan en fryspåse från Maistic bespara miljön från en plastpåse som annars skulle ha varit miljöskadlig både att producera och kassera.

Eftersom vårt behov av fryspåsar för livsmedelsförvaring och till annat kan variera, finns påsarna från Maistic i flera, olika storlekar. 

Storlekarna är:

  • 1 liter
  • 2 liter
  • 4 liter
  • 8 liter

3. Bambutandborstar

Hållbara tandborstar av bambu som kan återanvändas

I badrummet finns det många möjligheter att spara avfall och plast - en bra sak att börja med är tandborsten. Tandläkarföreningen rekommenderar att man bör byta ut sin tandborste minst var tredje månad. På lång sikt resulterar det i en mängd avfall, såvida du inte byter till en tandborste i lätt, nedbrytbart material som vetestärkelse eller bambu.

Bambutandborstar från Humble Brush finns för både barn och vuxna och ligger dessutom i en miljövänlig förpackning.


4. Menskopp

En stor del av jordens befolkning är kvinnor som menstruerar regelbundet under många år av sina liv. I själva verket har en kvinna i genomsnitt 500 menstruationer, och användningen av engångshygienartiklar som bindor och tamponger blir till en enorm mängd avfall utöver den stora kostnaden. Genom att välja en menstruationskopp från t.ex. Organicup eller Lunette kan du helt undvika den månatliga kostnaden, eftersom en menskopp kan hålla i många år. Menskopparna är vanligtvis tillverkade av medicinskt silikon i högsta kvalitet, vilket säkerställer att de är 100% utan BPA, latex och andra skadliga kemikalier. Den klara varianten från Lunette har också fått toppbetyg i Consumer Council Think Chemistry's test med avseende på oönskad kemi i menstruationskoppar. Det krävs lite tid att vänja sig, men på lång sikt spar menskoppen både pengar och en stor mängd avfall.

Se alla menstruationskoppar här!


5. Återanvändbara bomullspinnar från Pargaard

På Med24.se kan du även få återanvändbara bomullsrondeller från Pargaard, så att du kan tvätta dem och använda dem om och om igen. De är gjorda av ekologisk bomullsfrotté och tål maskintvätt i 30-60 grader.

Världen över produceras många bomullsrondeller varje dag och i kampen mot de svårnedbrytbara engångsprodukterna är återanvändbara alternativ från Pargaard ett fantastiskt val som håller för lång tids användning. Pargaard återanvändbara bomullsrondeller finns i flera färger, så du kan välja den färg du gillar bäst.


6. Mandelolja som universell vård

Med en universell olja som mandelolja får du basingrediensen för en mängd olika ändamål. Fet mandelolja från Natur-Drogeriet har nominerats till den gröna A-kolven av Tänk, vilket innebär att du undviker ett antal kemikalier som misstänks vara miljöskadliga, hormonstörande och allergiframkallande.

Mandelolja är en otroligt, mångsidig olja som kan användas till matlagning, för hår- och hudvård, som babyolja eller som sminkborttagning. Prova till exempel att skapa dina egna, vårdande produkter med mandelolja i kombination med t.ex. eteriska oljor, honung eller socker.


7. Matlådor och vattenflaskor i stål

Matlådor i rostfritt stål

Med to-go-utrustning som vattenflaskor och matlådor i rostfritt stål garanteras du en miljövänlig, supertålig och snygg produkt så att du med gott samvete och hänsyn till miljön kan ta fram lunchen utan engångsförpackningar eller plast. De eleganta bento-lådorna från Yummii Yummii är tillverkade av rostfritt stål, som både har lång livslängd och inte innehåller onödiga kemikalier, ftalater eller BPA-toxiner.

Du kan använda lådorna för att ta med mat och de är även perfekta för att förvara mat och matrester i. Rostfritt stål fungerar som ett naturligt kylelement som håller maten fräsch och kall under lång tid.


8. Schampobar

En schampobar är ett fast alternativ till traditionellt, flytande schampo, som rengör håret effektivt och ger fukt och vård. Den största skillnaden är dock att du sparar många plastförpackningar genom att välja ett fast schampo framför ett flytande i engångsflaska.

Balade en Provence och Friendly har båda hållbara tvålbarer som schampo och kroppstvål, raktvål och ansiktstvål i sina sortiment. Barerna levereras i en miljövänlig förpackning och du kan förvara och transportera din schampobar i en fin burk utan att behöva oroa dig för, att få tvål på andra saker i väskan. Det kan ta lite tid att vänja sig vid att använda en schampobar om du alltid har varit van att använda flytande schampo, men schampobaren är väldigt lätt att använda och svår att inte ha när du väl har vant dig.


9. Kaffefilter i rostfritt stål

Kaffefilter i rostfritt stål

Fler och fler alternativ till de klassiska engångsprodukterna har dykt upp på marknaden under senare år - för kaffeälskaren finns det nu också ett alternativ till engångsfilter. Med ett hållbart och funktionellt kaffefilter i rostfritt stål slipper du engångsfiltret, och eftersom det kan hålla i upp till 3000 bryggningar är det mycket drygt att använda. Dessutom är kaffefiltret enkelt att använda och rengöra, och det finns i två olika storlekar, som antingen passar en vanlig kaffemaskin eller som passar den lite större. Om du har en väl fungerande hemkompost kan du tömma kaffesumpen i den, eller så kan du återanvända den till något annat spännande - till exempel hemtillverkad kroppsskrubb.


10. Komposterbar plast

Inom personlig vård och medicinsk utrustning väljs ofta hållbarhet bort till förmån för faktorer som effektivitet och pris, men med plåster från PATCH behöver du inte kompromissa med påverkan eller hänsyn till miljön. De miljövänliga plåstren är tillverkade av 100% ekologiska bambufibrer, och de olika varianterna är speciellt anpassade för antingen känslig hud, skrapsår och brännskador, insektsbett och småsår eller för barn, så att vård och läkning blir så målinriktad och optimal som möjligt.

Under produktionen odlas de ekologiska bambufibrerna utan användning av bekämpningsmedel eller bevattning, så att den färdiga produkten får ett minimalt koldioxidavtryck. Plåstren är naturligtvis helt utan plast, latex och toxiner och de kan bryts ner direkt i jorden på några veckor.


Vid första anblicken kan det verka som ett oöverskådligt projekt att integrera hållbara vanor i en redan stressig vardag. Du kan börja lite lugnt genom att prova att byta ut en eller ett par föremål, som spå sikt kan utvecklas till en mer miljövänlig livsstil - vi tror på dig!

Här kan du få tips för mer miljövänlig tvätt och rengöring!

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.