Menskopp

En menskopp är ett bra alternativ till bindor och tamponger och gör din menstruation både lättare och mer miljövänlig!

Fördelar med menskopp | Vilken storlek menskopp ska man välja? | Hur använder man en menskopp? | Kan den användas tillsammans med spiral?

25 Produkt(er)

Vad är en menskopp?

En menskopp är en liten kopp av medicinsk silikon som förs in i slidan för att samla upp din mens, och är därför ett bra alternativ till bindor och tamponger. En menskopp är designad för att kunna återanvändas, vilket gör den till ett mer miljövänligt alternativ till bindor och tamponger, som ofta är för engångsbruk.

En menskopp kan användas i upp till 12 timmar åt gången, där du kan vara helt bekymmersfri, då koppen inte läcker när den väl sitter på plats.Fördelar med att använda menskopp

Många kvinnor använder menskopp under sin mens, och det av goda skäl:

  • Miljövänlig: En menskopp är mer miljövänlig än bindor och tamponger eftersom den kan återanvändas i upp till 10 år, vilket innebär mindre avfall och lägre kostnader i längden.
  • Ekonomiskt: En menskopp är en investering som kan spara pengar på lång sikt.
  • Komfort: En menskopp kan sitta i upp till 12 timmar, vilket gör den bekvämare och frigör dig från att behöva byta bindor eller tamponger oftare, eftersom de inte kan hålla så mycket vätska.
  • Inga bekymmer: När en menskopp väl sitter på plats kommer du inte att uppleva läckage. Så du behöver inte oroa dig för att blöda igenom så länge du kommer ihåg att tömma koppen när den är full eller efter max 12 timmar.


Vilken storlek menskopp ska man välja?

Det finns många olika märken och även flera storlekar på menskoppar att välja mellan. Det är viktigt att välja rätt storlek så att den sitter rätt och inte orsakar läckage. Det finns vanligtvis 1-3 storlekar att välja mellan, där den minsta är för tonåringar som har lätta blödningar, eller för kvinnor som behöver en mindre storlek. Den mellersta är för kvinnor under 30 år som har medelflöde eller för kvinnor som inte har fött barn vaginalt. Den största storleken är för kvinnor som har fött barn vaginalt, eller som tenderar att blöda mer när de har mens.

Observera att storleksguiden endast är vägledande.Hur använder man en menskopp?

En menskopp förs in i slidan och samlar upp din mens. När koppen sätts in skapas ett vakuum så att den inte kan falla ut. Detta gör menskoppen även idealisk för dem som utövar intensiva sporter.

Efter att koppen har suttit i 12 timmar eller är full tas den försiktigt bort och töms så att den kan användas igen. Det är viktigt att följa instruktionerna för rengöring och underhåll av din menskopp så att du håller en god hygien i intimområdet.

Rundt billede - Hænder med rød neglelak på neglene, holder en menstruationskop, som er foldet som et C

Hur man placerar en menskopp

En menskopp kan vikas på flera olika sätt. Många använder metoden där man viker menskoppen som ett C, då den är både lätt att vika och sätta in. Men du kommer snabbt underfund med vilken metod som passar dig bäst.

Första dagen du använder din menskopp måste menskoppen desinficeras noggrant. Detta görs i kokande vatten, där menskoppen ska ligga i 3-5 minuter, sedan är koppen klar att användas.

De följande dagarna av din mens räcker det att du tvättar koppen i varmt vatten med en mild tvål utan parfym.

  1. Tvätta händerna och koppen noggrant.
  2. Vik ihop koppen på önskat sätt och sätt in den i slidan.
  3. Koppen fälls ut automatiskt och skapar ett vakuum om den sätts in på rätt sätt.
  4. Du kan kontrollera om koppen sitter rätt genom att känna runt kanten på undersidan av koppen. Den ska vara rund eller oval utan veck. Man kan också försiktigt dra i skaftet och känner man lite motstånd så beror det på att vakuumet har uppstått och därmed ett tecken på att koppen sitter rätt.

Hur tar man ut menskoppen igen?

En menskopp får sitta i max 12 timmar mellan varje tömning. När det är dags att tömma den ska händerna tvättas noggrant. Du kan sedan ta tag i skaftet och dra försiktigt samtidigt som du använder magmusklerna för att trycka ut menskoppen så långt du kan, så du kan ta tag i den. Nu kan du försiktigt klämma ihop koppen så att vakuumet upphör och sedan dra ut koppen helt och tömma den i toaletten.

Din menskopp ska nu tvättas med mild, parfymfri tvål och sättas in igen. Om din mens är över och du inte längre behöver använda koppen ska den desinficeras i kokande vatten i 3-5 minuter innan förvaring.Menskopp och spiral - går de att använda samtidigt?

Som utgångspunkt kan du enkelt använda spiral och menskopp tillsammans – det gäller både hormon- och kopparspiral. Erfarenhet av spiral och menskopp visar att du bör vänta med att använda menskopp och spiral tillsammans tills din kropp har vant sig vid spiralen - detta kan ta minst 2 menstruationscykler.

I vissa fall är det också nödvändigt att få spiralsnöret avkortat, vilket du kan prata med din läkare om. Faktum är att det rekommenderas att du alltid pratar med din läkare eller gynekolog innan du använder en spiral och en menskopp tillsammans. De kan ge dig de bästa råden.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.