Miljövänlig tvätt och städning

Skrivet av
Rengöring och tvätt med hållbara produkter


De flesta kan utan större problem göra små förändringar i vardagen som gör vanor och dagliga ak-tiviteter mer hållbara. Det gäller tvätt och städning i både kök, badrum och resten av huset. Här får du några goda råd och tips om hur du kan göra tvätt och städning lite mer miljövänliga.


Tvätta kläder mer miljövänligt

Klädtvätt är ett av de områden som du kanske inte har tänkt på att där kan du minska din energi-förbrukning samt skydda miljön från tuffa kemikalier. Det finns flera olika moment som du kan ändra i din tvättrutin som kommer att göra stor skillnad för helhetsbilden. Det är både valet av tvätt-medel, temperatur, tvättfrekvens och din metod för att torka kläderna.


Välj tvättmedel med omtanke

Många tvättmedel innehåller tuffa kemikalier som kan vara skadliga för miljön när de spolas ner i avloppet efter tvätt. Därför bör du titta efter tvättmedel som har färre kemikalier på sin innehållsför-teckning eller som är miljömärkta med t.ex. Svanen eller ekologiska certifieringar som Bio-Siegel och USDA Organic.

Varumärket Sonett har ett brett sortiment av rengöringsprodukter baserat på ren, vegetabilisk tvål, som tillverkas naturligt och med omsorg om naturen. Ekologiskt odlade råmaterial och återanvänd-bara förpackningar används till produkterna och de innehåller inte mikroplast, parabener, silikoner, ftalater, petrokemiska ytaktiva ämnen eller konserveringsmedel.


Tvättnötter eller tvålbär

Ett nytt och mycket miljövänligt alternativ till vanligt tvättmedel är de så kallade tvättnötterna eller tvålbären, som de också kallas. Tvättnötter är faktiskt torkade skal från Sapindus mucorossi-trädet, som innehåller ämnet saponin. När saponin kommer i kontakt med vatten har det en skummande och tvålliknande effekt som kan tvätta rent från smuts.

Tvättnötterna är mycket dryga i användning, eftersom du endast behöver ca 5 skal för en enda tvätt, och skalen kan normalt återanvändas 4-5 gånger. Lägg bara 5 skal i den medföljande bo-mullspåsen som du lägger i trumman tillsammans med tvätten. Låt skalen torka tills det är dags att tvätta igen.

På Med24.se har vi tvättnötter från Cocoon Eco Living. Ett kilo tvättnötter räcker till mer än 365 tvättar. Du kan se vårt urval av tvättnötter nedan och under produkterna kan du läsa mera om de spännande skalen och deras många användningsområden - du kan snabbt och enkelt skapa ditt eget bastvättmedel med en handfull tvättnötter och lite vatten.

Tänk över dina tvättvanor

Det kan vara frestande att tvätta kläderna varje gång du använt dem, så att de är rena och mjuka när du ska ha dem igen. Det är dock sällan nödvändigt att tvätta kläderna efter att ha använt dem en enda gång såvida de inte har fått fläckar eller har blivit mycket smutsiga. Det är en bra idé att vädra kläderna ett par timmar, så att det blir fräscha och känns rena igen. När kläderna behöver tvättas, är det värt att sortera dem och sänka vattentemperaturen, eftersom det faktiskt inte är nödvändigt att tvätta i 60 grader för mer än underkläder, strumpor, handdukar och sängkläder.

Det är också skillnad på hur full tvättmaskinen kan vara innan den tvättar maximalt rent, men generellt bör du undvika att tvätta för små omgångar, eftersom du då tvättar oftare och därmed an-vänder mera tvättmedel och energi.


Så här torkar du kläderna

När du tvättat ska tvätten naturligtvis torkas. Det bästa är att torka tvätten utomhus eller hänga den inne, i den processen används ingen energi eller några kemikalier.

Ibland är det trots allt svårt att vänta på den naturliga torkningsprocessen och därför kan torktumla-ren ibland vara lösningen. För att göra torkning i torktumlare mer miljövänlig kan du använda ull-torkbollar, vilket kan förkorta torktiden och spara upp till 25-30% energi.

Torkbollarna rullar runt i tvätten, skapar luftfickor med varm luft och en bra värmefördelning, vilket gör att kläderna torkar snabbare och mer effektivt. Dessutom har ullbollarna en hög absorptionsförmåga, så att absorberar en hel del fukt från tvätten och därmed förkortar torktiden. Därför bör du också lägga dina torkbollar på tork efter användning så att de är redo att absorbera fukt när du ska använda dem nästa gång.


Disk och rengöring

I den dagliga rengöringen finns det många möjligheter att låta mera hållbara och gröna lösningar värna om miljön.

Undvik plastdiskborstar

Om det är du som diskar, vet du att det är a och o med en solid och bra diskborste som inte böjs eller fäller, men som å andra sidan skrubbar bort matrester och annat effektivt. Många diskborstar är gjorda av plast, och när borsten så småningom slits under användning betyder det att små plastbitar spolas ut med diskvattnet.

Med en diskborste som t.ex. Biogan träborste med kaktusborst från agave får du å andra sidan en 100%, naturlig diskborste. Borsten är tillverkade av bladnerver från agavekaktusen och är resistenta mot värme, syra och bas, så att de håller bra och kan hantera även svåra rengöringsuppgifter.

Dessutom kan borsthuvudet lätt bytas ut, vilket innebär att behovet av en helt ny diskborste när borsten är utslitna försvinner. Du kan naturligtvis köpa borsthuvudet enbart, och det är superlätt att skifta efter att du tagit bort det gamla.


Miljövänligt diskmedel

Klar opvaskemiddel er skånsomt og miljøvenligt opvaskemiddel i emballage af genanvendt plastik

Ditt val av diskmedel kan också göra skillnad för miljön. Det är en stor skillnad mellan vilka extra kemikalier och tillsatser som diskmedlet innehåller och hur tillverkaren förhåller sig till förpack-ningar.

Både Sonett, Ecooking, Klar och Ecover har diskmedel som inte innehåller tuffa kemikalier och är därför skonsamma mot både händer och miljö.

Hos Klar är alla förpackningar tillverkade av återvunnen plast, och när din produkt är slut så kan förpackningen återvinnas. Se därför till att sortera din Klar-förpackning som plastavfall så att den kan användas på bästa sätt. Dessutom produceras Klars produkter i Danmark med förnybar energi

från vindkraft och detta är en av anledningarna till att Klars produkter är bärare av det erkända Svanenmärket. Svanen tilldelas endast särskilt miljövänliga produkter som uppfyller stränga miljö-krav i alla relevanta stadier i produktens livscykel.

Det är inte bara diskmedel som du kan hitta från Klar, deras sortiment är brett och täcker både toalettrengöring, köksspray, universalrengöring, glasspray, badrumsspray och handtvål. Så det är gott om möjligheter för dig att hitta miljövänliga rengöringsprodukter för hela hemmet, så att du kan få en lite grönare vardag.

Du har alltså möjlighet att välja mer hållbar rengöring i nästan alla situationer där du behöver lite mer än tvål och vatten för rengöring. Om du har modet kan du också skapa ditt eget rengörings-medel med tvättnötter. När du har kokt en bastvål på några få skal kan du lägga till olika ingredien-ser som stärkelse och ättika och på så sätt skapa schampo, glasrengöring och fläckborttagnings-medel.


Disk- och dammtrasor utan mikroplast

För vardagsbruk kan du hitta olika typer av disk- damm- och skurtrasor, skrubb- och tvättsvampar från Maistic, som inte innehåller mikroplast. Alldukarna kan, som namnet antyder, användas för alla typer av ändamål - till exempel disk, dammtorkning och rengöring av olika ytor.

Maistic har också två skrubbsvampar, vilka är bra alternativ till de klassiska plastsvamparna. Skrubbsvamparna kan användas många gånger och kan tvättas i diskmaskin när de använts. Den grövre är tillverkad av ren naturlig cellulosa tillverkad av träfibrer samt en torkad bit av loofahfrukt som har en naturlig skurande effekt. Om du behöver rengöra mer ömtåliga ytor som porslin eller metall kan du använda Maistic repfri-skrubb som är en liten svamp som är insvept i vävd hampa.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.