Vad är Matcha Te? Få svaret här!

Skrivet av
Hvad er Matcha te? Læs om det lækre grønne te her og få tips til opskrifter


Matcha te har fått stor uppmärksamhet och status som en ny supermat - och det med goda skäl! Denna speciella form av grönt te är proppad med näringsämnen, vitaminer och antioxidanter och förutom att dricka det som rent matcha-te kan du använda det i alla möjliga olika matrecept.

Vad är Matcha te?

Matcha te är helt enkelt torkade och pulveriserade blad från tebusken Camellia sinensis. Matcha är gjord av färska och fina teblad från årets första skörd, som omedelbart efter skörden ångas och torkas försiktigt under lång tid. De torkade bladen males sedan mellan speciella kvarnstenar till ett mycket fint pulver, som kallas matcha.

Tebladen skyddas från solljus under hela odlings- och växtperioden och därmed erhålls en mer koncentrerad dos klorofyll i bladen, vilket är det som ger teet den vackra och karakteristiska djupgröna färgen.

När du brygger ditt matcha-te ska du inte filtrera teet efteråt utan dricka det med allt pulver. Därmed konsumerar du hela teblad och du får i dig alla goda näringsämnen, vitaminer, mineraler och antioxidanter som finns i de gröna bladen. En kopp matcha-te motsvarar näringsmässigt inte mindre än upp till 12 koppar vanligt grönt te.

Eftersom matcha är mer koncentrerat och kraftfullt än vanligt grönt te kan det betyda att du initialt måste dricka färre antal koppar om dagen än du är van vid. Försök f.ex. med 1 kopp på morgonen och 1 kopp senare på dagen och öka eventuellt antalet koppar efter dina önskemål.


Produktion av Matcha-te i 5 steg

Det är en mycket noggrann och speciell process att odla och hantera matcha och nedan har vi radat upp de viktigaste funktionerna i produktionen i 5 steg:

  • Växterna skuggas innan de skördas för att påskynda tillväxten och den speciella smaken på bladen
  • Bladen handplockas noggrant och endast de bästa väljs ut
  • Bladen ångas kort för att stoppa jäsning
  • Bladen läggs sedan i ett svalt rum där de torkas
  • Bladen finmales slutligen i en stenkvarn, detta ger en rund och fin smak samt en fräsch doft

De goda effekterna av matcha te

Matcha te kan bruges til lækker og flot matcha latte, hvis du brygger teen på både vand og mælk

Matcha pulver är utrensande och har flera hälsofrämjande egenskaper. Matcha-te är en koncentrerad hälsoboost för kroppen, som också smakar utsökt och kan konsumeras på många olika sätt. Många tycker om att börja dagen med en kopp matcha te och sedan brygga en kopp igen på kvällen som lugnar kroppen för natten. Om du på grund av koffeinhalten hellre vill dricka ditt matcha-te tidigare på dagen kan du dricka en kopp på eftermiddagen.

Energi Boost (högt koffeininnehåll)

Matcha-pulver ger kroppen en bra naturlig energi eftersom det har ett naturligt innehåll av koffein, precis som andra gröna teer. Matcha-te är mycket uppfriskande och eftersom du får en koncentrerad mängd matchapulver i din kopp te får du mer koffein i teet än i en vanlig kopp grönt te. Den goda effekten av koffein stöds av andra välgörande näringsämnen som du får i matcha-te.

Högt innehåll av antioxidanter

Matcha-te har ett mycket högt innehåll av antioxidanter - särskilt polyfenoler. Grönt te och polyfenoler har länge kopplats till en positiv effekt mot hjärt-kärlsjukdom, högt blodsocker och ett mer stabilt och normalt blodtryck. 

Utrensande effekt

Matcha-te har en naturlig utrensande effekt och mycket tyder på att matcha-te i ännu större utsträckning än vanligt grönt te hjälper till att öka ämnesomsättningen på grund av sitt höga innehåll av ämnet EGCG. Det antas nämligen att EGCG kan öka energiomsättningen och förbränningen av fettsyror i några timmar efter intag.

Lugnande effekt

Matcha-te har en lugnande effekt på nervsystemet. Detta beror på att Matcha-te innehåller aminosyran L-Theanine. I många år har buddhistmunkar använt Matcha-te för att komma in i det meditativa tillståndet samtidigt som de är vakna och i medvetet tillstånd.


Så brygger du en kopp Matcha-te som vid den traditionella teceremonin i Japan

För att brygga matcha-te på samma sätt som vid den gamla och traditionella matcha-te ceremonin, behöver du 1½ tsk matchapulver, 1½ dl varmt vatten, en matchaskål eller en bred te-mugg och en bambuvisp. Din matchaskål ska ha en så stor diameter som möjligt så att du enkelt kan vispa teet jämnt och luftigt. Den speciella bambuvispen med sina många tunna grenar löser upp även de minsta pulverklumparna och med den vispar du enkelt och effektivt ditt matcha-te för hand.

  1. Värm skålen genom att tillsätta varmt vatten. Töm sedan skålen från det varma vattnet och torka av skålen väl med en ren trasa.
  2. Mät upp 1½ tsk matchapulver och häll i skålen.
  3. Tillsätt ungefär en tredjedel av det varma vattnet i skålen, ½ dl. Vattnet ska inte koka men det ska ha en temperatur på ca 70-80 grader.
  4. Ta bambuvispen i ena handen och håll på kanten på skålen med den andra handen. Vispa snabbt i form av ett "W".
  5. När pulvret har vispats ut väl och ett lätt skum har bildats på toppen hälls resten av det varma vattnet, 1 dl, i skålen och matcha-teet är klart att avnjutas.

Matcha teets många användningsområden

Matcha-te har fylligare konsistens, en djupare grön färg och kraftigare smak än vanligt grönt te. Vissa tycker att matcha-te är lite mindre bittert än grönt te, även om smaken är mer intensiv. Du kan alltid tillsätta mjölk, vanilj eller honung i teet, precis som med vanligt te, vilket gör smaken mildare. Det finns ingen bitter eftersmak och därför passar matcha också riktigt bra i t.ex. gröt, juice, smoothies, chiagröt, glass, drycker m.m.

Du kan också supplera matcha till dina bakverk - till exempel i kakdegen, glasyren och dekorationer, pajfyllning och mycket mer - prova dig fram, det är bara fantasin som sätter gränserna!

Du hittar allt du behöver för att brygga en perfekt kopp matcha-te här - både matchapulver, skålar och bambuvisp. Under kategorin kan du också hitta grönt matcha-te i tepåsar, som bryggs på samma sätt som vanligt grönt te.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.