Grönt te

Grönt te är populärt och berömt för sin goda smak och många nyttiga egenskaper. Grönt te innehåller mycket antioxidanter och finns i smakrika kombinationer med läckra och effektiva örter, rötter och frukter.

Vad är grönt te? | Vad är grönt te bra för? | Matcha te | Grönt te & koffein

47 Produkt(er)

Vad är grönt te?

Läckert grönt te är perfekt för en mysig kväll med värme och komfort. Se vårt stora urval av grönt te här

Grönt te skiljer sig från svart och vitt te genom den annorlunda behandlingen av de skördade tebladen. Tebladen till grönt te, svart te och vitt te kommer alla från samma tebuske, vars blad skördas som unga knoppar eller så skördas bara de två översta bladen och toppskottet.
När de gröna tebladen har plockats ångas, rullas och torkas de för att maximera bladens höga innehåll av antioxidanter. Detta till skillnad från svart te, där bladen fermenteras innan de läggs i tepåsar, vilket ger dem en mörkare färg och en annan smak.

På den här sidan hittar du grönt te i kombination med bland annat pepparmynta, ingefära, gurkmeja, apelsin, citron, kokos och nordiska bär, vilket ger en annan smakupplevelse än klassiskt grönt te. Grönt te har en mer delikat smak än svart te, men det kan vara både bittert och sött i smaken beroende på märke, bearbetning och andra ingredienser.
När du tillreder ditt te bör det heta vattnet inte vara varmare än 80 grader Celsius när du häller det över tepåsen eller tebladen för att bevara och maximera innehållet av antioxidanter och flavonoider i teet. Den optimala bryggtiden för grönt te är vanligtvis mellan 2 och 4 minuter, men du bör alltid följa instruktionerna på paketet för bästa resultat.
Du kan också välja att dra teet lite kortare tid om du inte vill att teet ska bli för bittert i smaken.


Vad är grönt te bra för?

Många tycker om att dricka grönt te för dess utsökta, delikata smak och som en varm och mysig dryck - på morgonen, till lunch och på kvällen. Grönt te är ett kalorisnålt sätt att uppleva lite mys och du kan använda en kopp grönt te för att stilla omedelbar hunger, småätande eller sockersug.

Grönt te används också ofta i bantnings- och viktminskningsprogram för att öka ämnesomsättningen och gå ner i vikt. Om du gillar smaken av grönt te är det också ett bra sätt att unna dig något gott - i stället för en kopp varm kakao eller choklad, som innehåller mycket socker och fett.

Av de olika tesorterna innehåller grönt te mest antioxidanter. Grönt te kan också vara en del av en hälsosam och balanserad livsstil med en hälsosam och varierad kost och en aktiv livsstil.


Grönt te som kosttillskott

Grönt te framställs av bladen från tebuskar i Kina. Njut av en kopp grönt te och dess många hälsofördelar

Om du vill njuta av fördelarna med grönt te kan du använda det som ett extra tillskott av antioxidanter och vitaminer i ett hektiskt liv där det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med grönsaker. Om du inte gillar varma drycker som te eller inte har tillgång till kokande vatten för att brygga ditt te, kan du välja grönt te i tablettform istället. Välj ActiGreen Green Tea Complex, som innehåller 400 mg extrakt av grönt te per tablett. Innehållsmässigt får du motsvarande 1 kopp ActiGreen-te i 1 tablett eller kapsel.


Ekologiskt grönt te

På den här sidan hittar du ett brett utbud av grönt te som är ekologiskt certifierat med antingen EU:s ekologiska märkning, Ø-märket eller Soil Associations certifiering - och ofta mer än en av dem. Dessa certifieringar garanterar att det gröna teet har odlats, skördats och bearbetats i enlighet med de strikta kraven för ekologisk odling, så att du får de bästa och minst miljöskadliga produkterna.

Du kan hitta ekologiskt grönt te som vanliga teblad, löst te, med extra ingredienser som mynta, ingefära, gurkmeja, apelsin och citron eller det pulveriserade matcha-teet från Japan.


Grönt matcha-te

Matcha te är egentligen teblad från Japan som odlas i skugga och ångas, torkas och pulveriseras efter skörden. Resultatet blir ett fint ljusgrönt pulver som vispas ihop med varmt vatten för att göra en kopp te. Du kan se hela vårt sortiment av matcha-te här, eller läsa den här artikeln om matcha-te och det ljusgröna pulvrets speciella egenskaper. Matcha-te kan användas till mer än bara tebryggning - det är också en utmärkt ingrediens och smaksättare i smoothies, matcha-latte, glass, kakor, hemgjorda sötsaker, desserter eller som frukosttopping.

Särskilda gröna teer

Grøn te gunpowder är en typ av grönt te som har ett lite ovanligt utseende. Tebladen som teet består av värms upp i stora metallpannor efter torkningsprocessen, vilket får dem att rulla ihop sig till små kulor. Utseendet på dessa kulor påminner om hagelkulor, vilket är anledningen till att teet kallas Gunpowder. Förutom sitt roliga och ovanliga utseende är tebladen en rik källa till antioxidanter och kan därför användas som ett komplement till en hälsosam och varierad kost, där det alltid finns plats för fler näringsämnen och grönsaker.


Grönt te innehåller koffein

Grönt te har en mild och god smak och är fullproppat med vitaminer och mineraler.

Kaffe, te, kakao, energidrycker och vissa läskedrycker innehåller alla koffein, ett ämne som har en centralstimulerande och energigivande effekt på de flesta människor. Mest koffein finns i kaffe, men om du brygger en stark kopp te kommer du också att uppleva en relativt hög koffeinhalt.
En kopp te på 2 dl innehåller i genomsnitt 50 mg koffein, och om du håller ditt dagliga koffeinintag på högst 400 mg kommer du främst att uppleva de positiva effekterna av koffein.

Koffein är ett effektivt stimulerande medel och ökar vakenhet och uppmärksamhet. Om du är gravid bör du hålla ditt dagliga koffeinintag under 300 mg, men det lämnar fortfarande utrymme för flera koppar grönt te om dagen när du är gravid.

Om du inte är gravid kan ett överdrivet koffeinintag på flera gram per dag ha en toxisk effekt, men då måste du gå hela vägen upp och dricka närmare 100 koppar grönt te. Du behöver alltså inte oroa dig för att få i dig för mycket koffein från ditt gröna te om du har ett normalt intag på 1-3 koppar per dag.
Men för att du ska få den bästa nattsömnen kan det vara en bra idé att undvika att dricka grönt te för sent på dagen, eftersom koffeininnehållet kan orsaka lite oro i kroppen när du precis är på väg att gå till sängs. Det är dock inte säkert att du upplever dessa problem, och många människor njuter av att avsluta dagen med en kopp grönt te utan några problem med sömnen.


Finns det biverkningar av grönt te?

Överdriven konsumtion av grönt te kan, precis som nästan alla andra livsmedel, ha en negativ effekt på kroppen. Det finns inga bevisade skadliga effekter av koffeinintag, och det enda man ska vara medveten om är att kaffe och te - även grönt te i mindre utsträckning - kan orsaka missfärgning av tänderna.
Grönt te missfärgar dock inte tänderna i samma utsträckning som svart te, så du kan njuta av fördelarna med alla goda ingredienser i grönt te samtidigt som det är mycket skonsammare mot dina tänder än om du hade valt ett svart te.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.