Marint kollagen vs bovint kollagen - Vad är skillnaden?

Skrivet av
Stort billede - Hav og mark - med24

Kanske har du länge gått med tanken att du skulle vilja prova ett kollagentillskott? Kollagentillskott är mycket omtalat, och har varit det de senaste åren.

Men när det kommer till att välja kollagenprodukt, kanske du har funderat på frågor som; Vad är skillnaden mellan marint kollagen och bovint kollagen? och vilket kollagen ska jag välja?

Det finns många olika typer av kollagen och många källor att extrahera det från. Det är med god förståelse som du därför kan ha svårt att bilda dig en överblick över alla val du har. I den här artikeln kommer vi att försöka svara på några av de frågor du kan ha angående val av kollagentillskott.


Allmänt om kollagen

Upp till 80% av vår hud består av kollagen, vilket gör kollagen till det protein vi har mest av i kroppen.

Man hör ofta liknelsen att kollagen är som "kroppens lim" eftersom det fungerar som bindesten i kroppen.. Det finns flera typer av kollagen, och en av dem hjälper till att hålla vår hud fast och smidig. Tyvärr minskar kroppens produktion av kollagen från 25 års ålder och många upplever att huden tappar sin spänst, och fina linjer och rynkor börjar synas.

Rundt billede - Kvinde med håndklæde om håret - med24

Marint collagen vs bovint collagen

De två vanligaste källorna till kollagen är marint och bovint. Den största skillnaden mellan dessa två källor är att marint kollagen kommer från fisk och bovint kollagen kommer från nötkreatur.

Mer specifikt:

  • Marint collagen extraheras från fiskens skinn och ben.
  • Bovint collagen extraheras från hud och ben på nötkreatur.

Vilket är det bästa kollagenpulvret?

När du ska välja kollagentillskott vill du så klart ha det bästa kollagenpulvret som finns. Det kan vara stor skillnad mellan de enskilda kollagenprodukterna t.ex. måste du bestämma om du vill ha marint kollagenpulver eller bovint kollagenpulver.

Du kan också titta på produkternas innehåll av kDa (kilodalton). Detta för att det säger något om hur väl du tar upp kollagenet i kroppen. Ju lägre innehåll av kDa som kollagenprodukten innehåller, desto bättre absorption i kroppen. KDa kan beskrivas som proteinpeptider, och kollagen från fisk består av mindre kollagenpeptider än kollagen från nötkreatur. Därför tenderar marint kollagen att ha ett lägre innehåll av kDa än bovint kollagen.

De små kollagenpeptiderna som finns i kollagen har hydrolyserats, vilket gör dem ännu mindre och det blir därmed ännu lättare för kroppen att ta upp dem. Därför kan du ofta läsa ord som "100% hydrolyserat kollagen" på många kollagentillskott.Rundt billede - Havrygryn med bær - med24

Hur tar jag kollagenpulver?

Collagenpulver kan intas på flera olika sätt. Många blandar det i morgonteet/kaffet, på så sätt kan du enkelt och snabbt få i dig ditt dagliga kollagen. Det finns också många andra sätt som du kan ta ditt kollagentillskott på. Det är nästan bara fantasin som sätter gränserna. Var dock medveten om att inte alla kollagentillskott tål hög värme. Läs därför alltid på produkten före användning.

Rundt billede - 3 forskellige smoothies - Med24

Kollagenpulver som en del av din frukost

Du kan med fördel blanda ditt kollagenpulver i en smoothie, eftersom kollagen tål att mixas. Men du kan också röra ner den i den färdiga smoothien.

Många väljer även att blanda kollagenet i sin müsli eller gröt, här kan det dock vara en fördel med ett smakneutralt kollagenpulver.

Det finns alltså många sätt att konsumera ditt kollagen, välj det som passar dig och dina rutiner bäst.


Vill du lära dig mer om kollagen? Så kan du läsa denna artikel, som besvarar ännu fler frågor!

Pil til toppen

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.