Liktornar - Läs allt om att förebygga och behandla här

Liktornar - Läs allt om att förebygga och behandla här

Vet du vad liktornar är och varför man får dem? Har du upplevt det, då vet du att det är en smärtsam historia och att du kommer göra allt du kan för att undvika att det händer igen. Men vad ska du vara uppmärksam på för att undvika det och vad kan du göra om oturen är framme igen?

Läs nedan om du vill veta mer om liktornar.

Vad är liktornar och varför uppstår de?

En liktorn - eller clavus på fackspråk - är ett litet hudområde på foten där det har samlats hud och blivit en förhårdnad. Huden har pressats samman och förtjockats, så att en hård kärna har formats, som en spetsig kil som pekar inåt.

Liktornar uppstår när huden på fötterna utsätts för friktion och tryck under lång tid. Trycket orsakar att huden reagerar genom att bilda hård hud, för att skydda och stärka den befintliga huden från skador. Om trycket är på en liten, begränsad yta under lång tid, kommer den hårda huden att bli ännu mer förtjockad och hård. Detta kan innebära bildandet av en liktorn med smärta som följd.

Hård eller förtjockad hud behöver nödvändigtvis inte innebära smärta. Men om det gör ont ska du behandla.

Oftast är orsaken till bildandet av liktornar och hård hud helt enkelt vårt val av skor. Strumpor och skor med dålig passform kan ge friktion och tryck. Det kan exempelvis vara högklackade skor eller smala och spetsiga skor. Strumpor som inte är lämpliga eller som har en irriterande söm kan också skada huden. De är oftast kvinnor som använder skor som inte passar ordentligt och som är irriterande för huden på fötterna, och därför besväras kvinnor oftare av liktornar.

Ditt jobb kan också vara en riskfaktor för bildandet av liktornar. Om du står eller går mycket på arbetet, måste ha särskilda skor eller inte bära skor alls, ökas risken.

I vissa fall kan fotens anatomi också påverka. Om du har hammartå, felställningar eller speciella leder, finns det en ökad risk för att hård bildas och därmed liktornar.

Hur ser en liktorn ut?

En liktorn har ett distinkt utseende och kännetecknas av:

  • En mindre, rund ansamling av hård hud
  • Hård i mitten med en kärna som pekar inåt
  • Öm hud runt den hårda mittkärnan
  • Färgen kan variera, men oftast vit eller grågul, röd
  • Avgränsat område med en torr och vaxartad yta

En liktorn är vanligtvis mycket öm och är smärtsam att gå eller trycka på. Den spetsiga formen gör att den tränger in djupt i huden och trycker på nerverna.

Var uppstår liktornar oftast?

Liktornar kan förekomma på hela foten, men är vanligast där det är mest friktion och ständigt tryck. Vanligast är fotens sidor, under framfoten, på häl och tår (lilltå och stortå). Liktornar på tårna kan sitta ovanpå tån, på spetsen, på sidan eller mellan tårna. Liktornar som sitter mellan tårna, kallas mjuka liktornar - clavus molle. De är mjuka på grund av mycket fukt som är naturligt mellan tårna.

Liktornar uppträder ibland även under naglarna eller i handen. Detta förekommen mera sällan.

Vad är skillnaden mellan liktornar och fotvårtor?

Liktornar och fotvårtor kan likna varandra i utseende. Eftersom de är små, runda och sitter på ett avgränsat hudområde, kan de förväxlas med varandra.

Men liktornar och fotvårtor är helt olika saker. Där liktornar bildas på grund av belastning på huden, orsakas fotvårtor av något helt annat. Det är ett virus som är mycket smittsamt. De infekterar vanligtvis indirekt, till exempel via golvet i simhallar och omklädningsrum, men också vid direkt vid beröring.

Om du är osäker på om det är liktorn eller fotvårta, se på följande:

Yta:
Ett fotvårta är ojämn och grov på ytan och har en blomkålsliknande textur. Liktornar har en jämnare yta. 

Färg:
Fotvårtan har ofta svarta eller mörka fläckar. Prickarna är små blodkärl som förser fotvårtan med blod. Liktornen är enfärgad och kräver inte blodförsörjning. 

Smärta:
Fotvårtor behöver inte vara smärtsamma, men om de är det, brukar smärtan spridas över ett större område, liktornen ger en mer stickande smärta i mitten och mindre värk runt om. 

Hur behandlar man liktornar och kan man ta bort dem själv?

Det är viktigt att behandla och ta bort liktornar. De försvinner inte av sig själv, men det är en stor risk att de blir större och mera smärtsamma.

Vad kan man göra?

Behandlingen består av fyra steg:

1. Tryckavlasta
Först och främst är det viktigt att avlasta trycket. Både för att minimera smärtan, men också för att undvika försämring. Det görs effektivt genom att använda ett tryckavlastande liktornsplåster eller en speciell filtring med ett hål i mitten som sätts på huden. Det tar bort trycket från den belastade huden - det tar inte bort liktornen. 

2. Mjukgöra
Den hårda liktornen mjukas upp genom att smörja med en vårdande och fuktgivande kräm dagligen. Ett fotbad med tvålvatten eller badolja är extremt mjukgörande och det är en bra att ta ett fotbad innan du börjar att ta bort liktornen. 

3. Lösa upp
Det finns olika möjligheter att lösa upp liktornen. Du kan välja mellan olika produkter, beroende på hur du vill behandla. Man kan använda ett så kallat liktornsplåster med salicylsyra, som placeras på liktornen. Ett annat alternativ är att applicera en särskild vätska eller droppar (t.ex. salicylsyra eller trikloratiksyra) från en flaska som löser upp den hårda huden. 

4. Ta bort
När liktornen tas bort, kan du försöka att antingen fila den med en pimpsten (kom ihåg att pimpsten används i badet eller i ett fotbad), eller skrapa och skära försiktigt med en skalpell eller en särskild hyvel för fötter och liktornar . För att undvika försämring och infektion är det viktigt att du är försiktig och inte skär så djupt att det börjar blöda. Det är bättre att behandla flera gånger än att ta bort för mycket på en gång. Om du tycker att det är svårt att komma åt, eller om liktornen är väldigt envis eller stor, kan det vara bättre att gå till fotvårdsspecialist som är expert på att ta bort förhårdnader och liktornar.

Huskurer och alternativ behandling av liktornar

Det finns en uppsjö av olika huskurer för behandling av liktornar. Det finns flera metoder och ingredienser som kanske kan hjälpa. Det kan vara att behandla med frukter eller grönsaker som banan, fikon, vitlök eller vanlig lök. Andra huskurer och alternativ är olika växter som brännässlor eller kamomill. Det finns också råd om alternativ behandling med andra ingredienser från köksskåpet, exempelvis äppelcidervinäger eller bakpulver. Metoderna skiljer sig från ingrediens till ingrediens.

När ska du gå till fotterapeut?

Om du inte kan ta bort liktornen själv, kan det var en bra idé att beställa tid hos en fotvårdsspecialist, som kan skära och ta bort den omgivande, hårda huden. Fotterapeuten kan också ge råd om valet av skor och förebyggande av hård hud och liktornar.

När ska du kontakta läkare?

Om du har diabetes eller sjukdom med dålig cirkulation i ben och fötter, och du upptäcker en liktorn för första gången bör du konsultera läkare (eller chiropodist) innan du börjar behandla dina fötter själv.

Det händer att liktornar blir så stora eller envisa att ovanstående behandling inte hjälper. Då kan du be en doktor att undersöka dina fötter om det är ett tillstånd som kräver behandling eller operation. Det är inte vanligt med operation av liktornar, men det kan vara nödvändigt om du har av speciella besvär eller andra anatomiska tillstånd som orsakar liktornar.

Vid tecken på infektion (inflammation) bör du kontakta läkare direkt. Om det är en infektion kan du behandlas med antibiotika. Håll utkik efter symtom som:

  • Inflammation
  • Rodnad av området runt liktornen
  • Svullnad i och runt liktornen
  • Värmekänsla i området
  • Ökande smärta
  • Feber och generell sjukdomskänsla

När är en liktorn borta?

När huden är jämn, utan ansamling av hård hud som orsakar smärta, då är liktornen borta. Även om du har lyckats få bort den, ska du vara uppmärksam på den plats där liktornen satt. I de allra flesta fall kommer liktornar tillbaka om man inte gör en aktiv insats för att förhindra ny hudbildning.

Hur förhindrar man liktornar?

För att undvika och bli av med liktornar i framtiden måste du ta bort orsaken till att de bildas. Såsom beskrivits ovan är liktornar ett resultat av hård hud. Därför måste du minimera bildandet av hård hud om du vill förhindra nya.

För att verkligen göra skillnad när det gäller att minimera bildandet av hård hud, behöver du tänka på två saker: tryckavlastning och hudvård:

Tryckavlastning:

Det är viktigt att du väljer rätt skor. Både strumpor och skor ska passa dina fötter och får inte vara för stora, för små eller för smala. Om du har speciella problemområden kan du välja att använda en filtring för tryckavlastning. Om du behöver speciell avlastning under fötterna finns stötdämpande iläggssulor, vilket kan minska trycket. Byt skor under dagen så att du varierar trycket som fötterna utsätts för. I svåra fall, till exempel, där tårna har felställningar eller andra speciella, anatomiska förhållanden, kan det krävas speciellt tillverkade skor.

Hudvård:

Daglig hudvård är avgörande för att förebygga liktornar och hård hud. Smörj in fötterna i en bra, fet och näringsrik kräm varje dag. Ta gärna ett fotbad, eftersom krämen tränger in bättre i fuktig hud. Alternativt kan du ha din fotkräm på nattduksbordet och smörja dina fötter ordentligt vid sänggåendet.

Gör gärna ett varmt fotbad med fotolja till dig själv då och då. Använd pimpsten en eller två gånger i veckan, håll bort hård hud kontinuerligt.

Liktornar hos barn

Barn kan också få liktornar, även om de inte uppstår så ofta som hos vuxna. Det är viktigt att ta hand om de små fötterna och se till att inga skador uppkommer som kan bli kvar upp i vuxen ålder. Låt en fotterapeut (eller läkare) titta på ditt barns fötter så att rätt behandling kan inledas omedelbart och samtidigt upptäcka vad orsaken är som gör att liktornar uppkommer. Det är viktigt att ta reda på om det kan vara felställningar och få vägledning vid valet av skor och ev. få inlägg som är anpassade till ditt barns fötter.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.