Hemgjord handsprit

Hænder der desinficeres med hjemmelavet håndsprit

Det här är en guide för hur du enkelt och lätt kan blanda ett desinfektionsmedel - både en alkoholbaserad handsprit för desinfektion samt en mer naturlig handdesinfektion med eteriska oljor och aloe vera.


Handsprit eller handtvätt?

Både vanlig tvätt och desinfektion av händerna kan vara ett bra sätt att bli av med oönskade bakterier och smuts om du är riktigt noggrann. Om du vill ha helt rena händer är det nödvändigt att använda en stark men effektiv handsprit som dödar upp till 99% av alla bakterier och smittsamma ämnen.

Om du vill använda ett mildare och mer naturligt alternativ, eller vill prova att själv blanda till handsprit, ska du för att vara helt säker på att bli av med alla bakterier och infektioner först tvätta händerna med tvål. Använd därefter handspriten som en del i rutinen för god handhygien. Så din hemgjorda handsprit ska inte användas enbart, om syftet är att hålla händerna så rena som möjligt.


Recept från WHO (World Health Organization)

Världshälsoorganisationen (WHO) har gjort en guide för lokal produktion av stora mängder handsprit, där du får 10 liter desinfektionsmedel som resultat. Här kommer en snabb guide för att göra en mindre mängd från samma recept.

För att blanda egen handsprit rekommenderar WHO, att använda ett stort kärl att blanda i, och mindre och tomma förpackningar för att förvara den färdiga blandningen. Det kan till exempel vara en klar plastflaska med ett plastlock eller en spraypump.

Dessutom behöver du några olika mått för att mäta upp korrekt mängd av olika ingredienser, samt en sked eller liknande för att röra med.


Ingredienser till 1 liter handsprit:

 - Ethanol 96% (Ethylalkohol, C2H5OH) - 833 ml ELLER Isopropylalkohol 99,8% (Isopropanol, C3H8O) - 752 ml
 - Väteperoxid 3% (H2O2) - 42 ml
 - Glycerol 98% (Glycerin, propan-1,2,3-triol, C3H8O3) - 15 ml
 - Sterilt vatten - 100-200 ml

Etanol ger blandningen dess antiseptiska och desinficerande effekt, och väteperoxid tillsätts för att deaktivera kontaminerande bakteriesporer i blandningen. På grund av den uttorkande effekten hos etanol tillsätts glycerol, vilket ger huden fukt och vård. Du kan ersätta glycerol med ett annat medel som ger fukt så länge det är blandbart med alkohol och inte gör blandningen mer allergiframkallande eller giftig.


Gör så här:

1. Mät upp rätt mängd alkohol och häll i en stor skål eller behållare som rymmer minst 1 liter.

2. Tillsätt 42 ml väteperoxid

3. Tillsätt glycerol eller ditt valda vätmedel, glycerol är mycket trögflytande så skölj ur ditt mått med lite sterilt vatten och häll sedan vattnet i behållaren för att tillsätta den sista glycerolen.

4. Tillsätt sterilt vatten så att blandningen får en volym på 1 liter - Om du har använt etanol tillsätt ca 110 ml och om du har använt isopropylalkohol, tillsätt ca 190 ml

5. Rör om ordentligt så att blandningen blir jämn och fördela den i dina mindre behållare. Förslut så snabbt som möjligt för att undvika förångning.

6. Låt behållarna stå orörda i 72 timmar innan du använder dem så att alla ev. bakterier i blandningen dör.  

7. När du använder din hemmagjorda handsprit ska du fördela lite av blandningen runt alla ytor på händerna och gnida tills händerna är torra igen.


Naturlig handdesinfektion

Aloe vera plante med grønne stængler til hudpleje

Du kan också göra din egen blandning av mer naturliga ingredienser, som kan hällas på flaska och tas med överallt.

Den naturliga blandningen kan baseras på aloe vera-gel om du vill ha en alkoholfri blandning

Blanda 2,5 dl aloe vera-gel med 20 droppar tea tree oil, som tros ha bakteriedödande egenskaper. Du kan också välja att använda oreganoolja, som också tros ha antibakteriella egenskaper. För att ta hand om huden kan det vara en bra att tillsätta en tesked E-vitaminolja, som tillsammans med aloe vera ger fukt och näring till huden.

Din hemgjorda blandning kan förvaras i en plastflaska med lock eller sprayfunktion så att du kan ta med den och applicera på händerna närhelst du behöver. Välj en mörk flaska, eftersom de eteriska oljorna är ljuskänsliga.

Gå til top

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.