Guide: Få hjälp mot din mensvärk

Skrivet av
Stort billede - Pige sidder på sengen med benene udover kanten, og tager sig til maven

Om du är kvinna har du säkert upplevt kraftig mensvärk flera gånger i ditt liv, och det kan vara både en frustrerande och smärtsam upplevelse. Mensvärk kan variera från milda kramper till svåra smärtor som kan påverka din vardag. Lyckligtvis finns det flera sätt att lindra dessa smärtor. Den här guiden ger dig en överblick över hur du kan få hjälp mot din mensvärk så att du kan känna dig mer bekväm när du har mens.


Varför får man mensvärk?

Mensvärk är smärta som kvinnor kan uppleva under sin menstruationscykel. Smärtorna förekommer vanligtvis i buken och nedre delen av ryggen och de kommer på grund av sammandragningar och kramper i livmodern. Det tros bero på ämnen som kallas prostaglandiner, som gör att livmodern drar ihop sig. Prostaglandiner bildas i livmoderns slemhinna när du har ägglossning.

Sammandragningar är en normal del av en menstruationscykel, men för vissa kvinnor är smärtan mer intensiv än för andra. Smärtan kan variera mycket från nästan ingen till mycket obehaglig smärta. Vissa kvinnor upplever smärta bara under de första dagarna av sin cykel, medan andra kan ha smärta i flera dagar.


Vad hjälper mot mensvärk?

Om du lider av kraftig mensvärk kan det ibland kännas både jobbigt och ohanterligt. Men som tur är finns det flera metoder som kan hjälpa dig att lindra smärtan, så att du kan klara av vardagen.

Receptfri smärtstillande medicin

För att lindra din mensvärk kan du använda antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) Ibuprofen, naproxen, som båda innehåller ibuprofen. De finns över disk, så du behöver inget recept. Dessa medel verkar genom att minska inflammation och därigenom lindra smärtan.

Om tabletter med ibuprofen inte fungerar kan du prova tabletter med paracetamol som Alvedon eller Pamol. De kan också köpas som receptfria läkemedel.


Hormonella preventivmedel

Hormonella preventivmedel som p-piller kan också hjälpa till att minska mensvärk. När du äter p-piller kommer du inte att ha ägglossning, det gör att det inte bildas prostaglandiner som är orsaken till smärtan. Därför kan din mensvärk bli betydligt mindre av att äta p-piller. Det är viktigt att konsultera en läkare innan du börjar med hormonella preventivmedel så att du får rätt hjälp.

Värmebehandling

Värmebehandling kan också lindra mensvärk. Du kan använda en värmedyna, varmvattenflaska eller en varm handduk för att lindra smärtan. Placera den där du har ont. Värmen kan hjälpa musklerna att slappna av och därigenom lindra smärtan.

Motion

Att motionera är kanske inte det du känner för mest när du har ont. Men när du tränar frigörs endorfiner i kroppen, så många kvinnor upplever att träning kan ha en positiv effekt på deras mensvärk.


Få en behagligare menstruation

I många år har vi varit vana vid att använda bindor och tamponger som mensskydd, men med tiden har det kommit innovativa alternativ så som menstrosor och menskoppar.

Rundt billede af en lyserød menstruationskop, et par sorte menstruationstrusser og et gråt stofbind

Menstrosor

Menstrosor är en bekväm lösning för kvinnor under menstruation. Dessa trosor är designade med ett speciellt absorberande material som kan absorbera blod och förhindra läckage.

En av fördelarna med menstrosor är att de kan användas istället för traditionella bindor eller tamponger, vilka ofta kan vara en källa till obehag och irritation i underlivet. Menstrosor är designade med komfort i åtanke, och är därför gjorda av mjukt och andningsbart material, vilket kan minska risken för hudirritation och svettproblem.

Menstrosor är ett bra alternativ för kvinnor som upplever svår mensvärk, eftersom de kan bäras hela dagen utan att de behöver bytas ut konstant. Det absorberande lagret i trosorna kan också absorbera en större mängd blod än vanliga bindor eller tamponger, vilket gör dem till en idealisk lösning för kvinnor med kraftig mens.

Dessutom är menstrosor också mer miljövänliga, då de kan återanvändas istället för att behöva slängas efter en enda användning och därmed bidrar til minskat avfall.


Menskopp

Tillsammans med menstrosor är en menskopp ett populärt alternativ till traditionella bindor och tamponger. En menskopp är en liten kopp, ofta gjord av mjuk medicinsk silikon, som förs in i slidan när du har mens och som samlar upp blodet.

En fördel med att använda menskopp är att den kan återanvändas i flera år, vilket gör den mer ekonomisk och miljövänlig än engångsskydd som bindor och tamponger. Det är också en praktisk lösning, eftersom du inte behöver byta den lika ofta som bindor och tamponger.

Menskoppar finns i olika storlekar och modeller, så det är viktigt att välja den kopp som passar din kropp och hur mycket mens du har.

Många kvinnor tycker att menskoppar och trosor är bekvämare att använda än traditionella bindor och tamponger. Då de sitter mer naturligt, och därför kan minska risken för irritation och obehag.


Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.