Menstrosor

Är du för hållbarhet och letar efter en lösning som är både bra för dig och miljön? Då hittar du lösningen i tvättbara menstrosor!

Hur fungerar de? | Hur många ska jag ha? | Imse menstrosor | AllMatters menstrosor   

29 Produkt(er)

Hållbar menstruation med menstrosor

Först kom menskoppen och sedan dess har möjligheten till tvättbara menstrosor undersökts och nu har flera märken gett sig in på området med de innovativa trosorna.

Precis som med menskoppen så sparar du miljön från en massa bindor och tamponger genom att använda menstrosor. Därmed är menstrosor en bra och hållbar lösning om man vill göra något extra för miljön. På 2 år använder du vanligtvis över 500 bindor eller tamponger, medan du bara kommer att använda 4 par menstrosor.

Märken som Imse och Allmatters producerar menstrosor som ersätter tamponger och engångsskydd. Menstrosorna kan tvättas och på så sätt användas om och om igen. Det finns olika trosor med olika uppsugningsförmåga och material, så du kan välja utifrån dina egna behov och önskemål.

Menstrosor är designade både för dagar med lätt blödning och för kraftigare mens. Så låt inte mensen hålla dig tillbaka, för dina menstrosor kommer att hålla koll på dina blödningar åt dig.Hur fungerar menstrosor?

Menstrosor är inte som vanliga trosor, menstrosor absorberar blödningen snabbt och effektivt och kapslar in det i tyget, så att du inte går med blöta trosor.

I menstrosor har man sytt in ett extra lager tyg som kan absorbera vätskor, inklusive blod. Tyglagren kapslar in blödningen och håller den mellan tyget så att du inte behöver oroa dig för att blöda igenom.

Ska menstrosor användas med andra tamponger eller bindor?

Det korta svaret är nej. Menstrosor är byggda på ett sådant sätt att du inte behöver andra mensskydd för att stoppa blödningen. Men även om det inte finns något behov av att använda bindor eller tamponger vid användning av menstrosor, kan du självklart kombinera dem. Det kan t.ex. vara så att du inte känner dig helt trygg första gången du provar dina menstrosor. Här kan du enkelt kombinera med extra skydd tills du känner dig trygg och säker. 

Du kan även använda menstrosor som backup och extra skydd för att ge dig mer trygghet i vardagen.Tvättråd för dina menstrosor

Det är lätt att tvätta dina menstrosor och de kan användas om och om igen. Först och främst ska du skölja dem i kallt vatten tills vattnet är klart. Du kan sedan tvätta dem i maskinen. Det är dock olika från märke till märke hur hög tvättemperatur de tål.

Du kan läsa en utförlig tvättanvisning på produkten, eller så hittar du den här:

- Imse menstruationstrosor tvättråd 

- AllMatters menstruationstrosor tvättråd

När du har tvättat trosorna kan du hänga dem på tork och de är sedan redo att användas igen.Hur många menstrosor ska man ha?

Det rekommenderas att du har 3-4 par menstrosor, så att du kan byta till ett nytt par efter att ha haft dem i 8-12 timmar. Tvätta och torka dina menstrosor och använd dem om och om igen.

Om du har mens i t.ex. 7 dagar ska du fundera på om du vill ha ett par för varje dag, så du slipper att tvätta trosor under mensperioden. På så sätt har du alltid ett fräscht par och är fri att tvätta lika ofta.Imse menstrosor

Tänk dig en skön trosa som sitter där den ska. Dessutom ska du lägga till att den har en uppsugningsförmåga som tar hand om din mens så att du inte behöver ytterligare ett mensskydd. Därför är det så smart med menstrosor.

Imses menstrosor är unika på marknaden då de kan tvättas i 60 grader, är gjorda av ekologisk bomull och är tillverkade i Europa.

Imses menstrosor är gjorda av:

  • Body: 95% ekologisk bomull + 5% elastan
  • Top layer: 100% ekologisk bomull
  • Absorbent core: Flera lager ekologisk bomull
  • Waterproof layer: 100% polyester

Hur mycket blod kan Imse menstrosor absorbera?

Imse erbjuder menstrosor med tre olika absorptionsnivåer - lätt, medium och högt flöde. Högre absorption innebär både fler lager i den absorberande kärnan och längre skydd både framtill och baktill på trosan. Lätt absorption är perfekt för ett mindre flöde eller som extra skydd vid användning av menskopp eller tampong. Hos Imse hittar du menstrosor som passar hela din menscykel. Nedan kan du se en tabell för uppsugningsförmågan hos de olika modellerna:


Diagram över absorptionsförmågan hos Imse menstrosor

Tvättråd för Imse menstrosor

Före första användningen: Tvätta dina trosor före första användningen. Detta kommer att förbättra absorptionsförmågan hos trosorna.

Efter användning: Skölj trosorna i kallt vatten och vrid ur. Detta minimerar uppkomsten av fläckar. Du kan sedan maskintvätta dem i 60 grader och låta dem lufttorka. De är nu redo att användas igen.

Om du inte ska tvätta direkt kan du förvara dina menstrosor fuktiga i 2 dagar i en Imse Wet Bag. Om det tar längre tid än 2 dagar tills du ska tvätta, så häng upp dem på tork i väntan på tvätt.

Obs! Använd inte blekmedel eller sköljmedel.AllMatters menstrosor

AllMatters är kända för sina menskoppar och nu har de tagit fram menstrosor som är minst lika briljanta. Både deras menstrosor och menskopp kan återanvändas i flera år, så du sparar miljön från onödigt resursslöseri i form av tamponger och bindor.

AllMatters menstrosor är gjorda av:

  • Body: 94% TENCEL™ Lyocell, 6% elastane
  • Inner layer: 77% polyester, 23% merino wool
  • Absorbent core: 100% VEOCEL™ Viscose
  • Waterproof layer: 100% polyester

Hur länge kan jag ha på mig AllMatters menstrosor?

Det beror på hur kraftig din blödning är. Vissa kan använda dem hela dagen, medan andra använder dem som backup till menskoppen eller tamponger. AllMatters rekommenderar att du bär deras menstrosor mellan 8-12 timmar i sträck. Du kan också använda dem på natten. 

Du kan se när det är dags att byta menstrosor när det finns blod runt sömmen vid det extra lagret tyg. Detta är en indikation på att de snart ska bytas ut. Så fort du vänjer dig vid att använda menstrosor kommer du också snabbt få en känsla för hur länge du kan använda trosorna åt gången, eftersom det kan vara olika från person till person.

Hur mycket blod kan AllMatters menstrosor absorbera?

Dessa trosor kan absorbera lika mycket blod som 1-2 vanliga tamponger (ca 10ml). Det är väldigt olika hur mycket vi var och en blöder men de kan innehålla mer än man kan tro.

Tvättråd för AllMatters menstrosor

Före första användningen: Det är en bra idé att tvätta dina menstrosor före första användningen. Detta kommer att förbättra absorptionsförmågan hos trosorna.

Efter användning: När du har använt dina AllMatters menstrosor ska de sköljas i kallt vatten tills vattnet är klart, för att undvika att de blir missfärgade. Du kan sedan tvätta dem i maskin i 30 grader eller handtvätta dem med ett milt tvättmedel. När de är torra efter tvätt är de redo att användas igen.

Obs! Använd inte blekmedel eller sköljmedel.

Pil till toppen

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.