Fiskoljetest - Så väljer du den bästa fiskoljan

Skrivet av
Fiskoljetest - Så väljer du den bästa fiskoljan

Vad är fiskolja?

Fiskolja är ett av de vanligaste kosttillskotten som finns på marknaden. Det betyder också att det är ett stort urval att välja mellan och det kan vara lite förvirrande. Hur kan du veta vad du ska välja och hur undviker du att köpa en dålig produkt i dålig kvalitet?

I den här artikeln ger vi dig råd och vägledning om hur du kan göra ditt eget fiskoljetest. Här hittar du svaren på vad du ska titta efter för att hitta den bästa fiskoljan för dina behov. Slutligen hittar du även våra Top5-produkter, dem vi rekommenderar.

Oljans popularitet beror främst på det faktum att den har ett högt innehåll av de essentiella omega 3-fettsyrorna (EPA och DHA) som är nödvändiga för god hälsa. Fettsyrorna är svåra att få i de rekommenderade mängderna enbart genom kosten och därför är fiskoljetillskott ett enkelt och bekvämt sätt att se till att man får erforderliga mängder omega 3-fettsyror. Det bästa kosttillskottet med fiskolja ger dig minst 600-1000 mg omega3-fettsyror per dagsdos, är hållbart producerad, såväl testad som certifierad av tredje parts laboratorier för att säkerställa kvalitet, renhet och färskhet.

Vilken fisk kommer oljan ifrån?

Det finns många olika fiskarter och det är därför inte förvånande att den typ av fisk som används till oljan är avgörande för kosttillskottets kvalitet. Du bör därför vara medveten om vilken typ av fisk som används i produkten du valt.

Anledningen till att det är ett viktigt kriterium är mängden skadliga tungmetaller och ämnen i fisken. Det är bättre att köpa fiskolja som produceras av små fiskar som ansjovis och sardiner än stora fiskar som lax och makrill. Ju mindre fisken är, desto kortare livscykel har den. Därför upptar den inte skadliga ämnen i lika hög grad som större fiskar.

Fiskens innehåll av tungmetaller påverkar också den senare reningsprocessen. Det är självklart att fisk med ett lägre innehåll av tungmetaller inte går igenom samma processer för att nå en godkänd nivå som större fiskar med ett högre innehåll. Dessutom upptas de små, naturliga fiskarna, som inte har genomgått omfattande rengöringsprocesser, bättre av kroppen.

I grund och botten produceras de billigaste kosttillskotten med rester från fiskeindustrin. Det är väsentligt, mindre kostsamt att göra fiskolja av rester från stor fisk än att använda små fiskar. Förutom fiskolja kan du köpa krillolja, som har samma positiva effekter för vår hälsa.

Vilken reningsprocess används?

Som nämnts innehåller många fiskarter en viss mängd skadliga ämnen som t.ex.tungmetaller. Detta gäller särskilt större fisk. Det är viktigt att din olja innehåller en låg nivå av dessa eftersom det annars kan leda till sjukdomar som är särskilt skadligt för barn och foster.

För att använda fiskolja till kosttillskott används en reningsprocess. Här är molekylär destillation och filtrering det bästa. Här är det möjligt att minska innehållet av skadliga ämnen till nivåer som anses vara säkra för alla.

Vilka nivåer är då säkra att inta? Här är några olika rekommendationer beroende på vem du frågar. Denna tabell sammanfattar nuvarande standard.

Fiskolja och tungmetaller

* ppt = andel per biljoner 

* ppb = andel per miljarder

Är din fiskolja färsk?

En fiskolja måste vara färsk för att ha en positiv effekt. Ju mer omättad en fettsyra är, desto mer exponerad är den för att härskna. Omega 3-fettsyror från fisk är några av de mest omättade fettsyrorna som finns och därför löper de också den största risken att härskna. Om oljan härsknar, har den inte längre samma positiva effekt på hälsan - tvärtom.

För att mäta en oljas härskning används TOTOX-värdet, vilket grundar sig på peroxidvärdet och anisidinvärdet. TOTOX står för Total Oxidation. Enligt EU’s livsmedelssäkerhet gäller att TOTOX-värdet inte ska överstiga 25. Överskrids detta max-värde är produkten enligt EU’s regler inte lämplig för mänsklig konsumtion.

Hur mycket omega 3 innehåller oljan?

När du väljer ett fiskoljetillskott, är det viktigt att du väljer en produkt med rätt mängd omega 3-fettsyror - särskilt EPA- och DHA-syror. Det är dessa två syror som ger fördelaktiga effekter. Du måste ha mellan 600-1000 mg omega 3 per dag för att få de positiva effekterna. Det motsvarar att äta fet fisk minst två gånger i veckan.

Du hittar omega 3-innehållet genom att läsa produktetiketten och kontrollera den dagliga dosen av omega 3, inklusive EPA och DHA. De ska innehålla de rekommenderade mängderna för att ge oljans hälsofördelar. Det berättar också hur mycket fiskolja / omega3 du verkligen får per kapsel och hur mycket du behöver ta för att få erforderlig mängd. Kom ihåg att det är omega 3 vi vill ha! När det gäller koncentrationen av oljan är inget bättre än något annat. Det handlar dock om hur många kapslar du ska ta för att få den rekommenderade, dagliga dosen av omega 3-fettsyror EPA och DHA. Mindre koncentration är lika med flera kapslar per dag och högre koncentration motsvarar färre kapslar per dag.

Det kan vara stor skillnad mellan de olika produkterna. Vissa produkter kräver upp till sex kapslar fördelade över dagen, medan med andra räcker det med 1-2. När du väljer ett fiskoljetillskott ska du välja en produkt som rekommenderar den mängd kapslar per dag som passar dig.

Är kosttillskottet certifierat, kontrollerat och testat?

Din fiskolja bör vara certifierad av oberoende organisationer. Det är din försäkran att ditt kosttillskott är hälsosamt och inte härsknar, att det inte innehåller några skadliga ämnen och att det kommer från hållbart fiske. De två vanligaste certifieringarna du ska titta efter är Sea Friend och International Oil Standards Program (IFOS). Har dina kosttillskott dessa oberoende certifieringar, vet du att tillverkarna bakom, tar sin produktion på allvar och att de visar dig att det inte finns något att dölja.

Här kan du läsa kort om de två organisationerna och är du nyfiken på att läsa mer, kan du göra det på deras egna hemsidor - klicka bara på logotyperna.

Friend of the sea

Friend of the sea

Friend of the sea är en oberoende, ideell, internationell organisation som certifierar produkter från hållbart fiske och vattenbruk. Det är ett av de mest använda certifikaten och är din försäkran om att produkten är godkänd med kontroller från tredje part och att produkten inte härrör från fiske som är skadligt för miljö, fiskbestånd eller naturens näringskedja.

International Fish Oil Standards Program (IFOS)

International Fish Oil Standards Program (IFOS)

IFOS är den enda certifieringen som uteslutande arbetar med testning och certifiering av fiskoljor. Deras test analyserar bland annat de aktiva ingredienserna i produkterna, om de innehåller skadliga ämnen och produkternas färskhet.

Kostnad

Ska vi vara ärliga är det vanligtvis så att vi först tittar på priset när vi köper kosttillskott. När vi jämför produkterna kan det vara stor prisskillnad. Dock bör du inte enbart titta på priset på förpackningen. Olika produkter innehåller olika antal kapslar, olika koncentrationer av omega3, och det finns också en skillnad mellan den rekommenderade dagliga dosen från produkt till produkt. Vi rekommenderar därför att du går lite djupare när du väljer fiskolja. Här är två sätt att utvärdera den faktiska kostnaden för kosttillskott när man jämför.

Pris per kapsel

Totalt pris (t.ex. 240 SEK) / Totalt Antal kapslar innehåll (t.ex. 120 st) = 2,00 kr kapsel

Pris per daglig dos

Pris per kapsel (t.ex. 2,00 SEK) x Daglig dos (t.ex. 2 kapslar) = 4,00 kr daglig dos

Exempel

Eye Q

Pris per kapsel: 439,00 SEK / 360 kapslar = 1,20 kr
Pris per dagsdos: 1,2 SEK x 2 kapslar = 2,40 kr 

Puori Omega-3 O3

Pris per kapsel: 255,00 kr / 120 kapslar = 2,10 kr
Pris per daglig dos: 2,10 x 3 kapslar = 6,30 kr 

När du väljer produkt ska du välja den produkt som ger dig mest kvalitet för det belopp du kan tänka dig att betala.

4 bra saker att tänka på när du väljer

  • Undersök vilken fisk som har använts. Tänk på att det är bäst med små fiskar som ansjovis och sardiner snarare än stora fiskar som lax och makrill.
  • Var uppmärksam på hur mycket omega 3-olja produkten innehåller. Hur många kapslar ska du ta för att få den rekommenderade, dagliga dosen? Välj en olja med hög koncentration av omega 3-fettsyrorna EPA och DHA.
  • Är produkten testad och certifierad av oberoende tredjepartsorganisationer som Friend of the Sea och IFOS?
  • Är oljan renad från skadliga ämnen som tungmetaller? Om oljan är certifierad av en av de två ovanstående organisationerna kan du vara säker på att oljan uppfyller alla krav på en god, hälsosam, hållbar fiskolja.

Om du följer dessa riktlinjer kan du känna dig säker på att du har köpt en kvalitetsprodukt som är bra för din hälsa.

Med24 rekommenderar :

Eye Q
Puori Omega-3 O3 
Eskio-3 
Omni Krill


* Om du lider av skaldjursallergi, ska du inte välja krillolja, eftersom den är baserad på skaldjur.

Vi rekommenderar att du rådgör med läkare om du funderar på att börja med fiskolja men är tveksam om det är bra för dig. Detta är särskilt viktigt om du redan tar mediciner, eftersom kombinationen kan ha en negativ effekt. Detta gäller speciellt om du tar blodförtunnande läkemedel.

Rådgör med läkare om du är tveksam

Mera läsning:

Fiskolja för gravida kvinnor
Krillolja - Krillolja för hälsan 
Fiskolja - Allt du behöver veta 

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.