Fiskolja - Omega 3-6-9 - kvalitet till låga priser

Äter du fet fisk och skaldjur 2 gånger i veckan, ger du din kropp essentiella omega 3 fettsyror, som har en lång rad fördelar för din hälsa. Fiskolja bidrar särskilt till hjärtats kretslopp, hjärnan och lederna, som alla är livsnödvändiga funktioner. Får du inte fisk två gånger i veckan, kan du med stor fördel inta fiskolja som kosttillskott och på det sättet få täckt dina behov av de essentiella omega 3 fettsyrorna. Läs mer om fiskolja här

96 Produkt(er)

Vad är fiskolja?

Fiskolja är idag det bäst dokumenterade kosttillskottet som finns.  På världsplan finns tustentals vetenskapliga undersökningar. Fiskolja kommer från vävnaden hos fet fisk och här är speciellt kallvatten fisk den bästa resursen.  Vi männsikor har två sätt, vi kan inta fiskolja på, vi kan antingen få den genom att äta fet fisk minimum två gånger i veckan eller vi kan ta kosttillskott dagligen. 

Fiskolja är en koncentrerad källa till de sunda omega 3 fettsyrorna, som också kallas n-3 fettsyror. Våra kroppar kan själva producera de flesta nödvändiga fettämnen, detta är dock inte tillfället med omega3 fettsyror. Dessa räknas som essentiella fettsyror och det betyder att vi endast kan inta dem genom vår kost eller som kosttillskott. 

Det speciella med fiskoljans fettsyror är att den innehåller många (5-6) dubbelbindningar. De många dubbelbindningarna betyder, att de är starkt omättade eller med andra ord, fleromättade fettsyror. Fettsyrorna är en viktig del av kroppens byggstenar. Essentiella fettsyror är fettsyror som männsikan ska ha tillfört kroppen, då vi inte kan bilda tillräcklig mängd själva. Därför är det ofta nödvändigt att  ta Omega 3 6 9 tillskott.

Det är speciellt de två viktiga  DHA och EPA syrorna som oljan från fisken innehåller som är intressanta. Dessa två fettsyror räknas som marin omega-3, då de primärt endast finns i oljan från havsdjur. Några av de bästa fiskarna du kan äta för att uppta omega 3 fettsyror, är lax, sill, vit fisk och sardiner. 

Fiskolja effekt – vad är fiskolja bra för?

Det är omega 3 som ger fiskoljan sina goda egenskaper. Fettsyrorna EPA och DHA tas upp i cellmembranen i hela kroppen och fungerar som ett slags skal omkring cellerna.

Fördelarna för din hälsa inkuderar:

  • Bidrar till att stabilisera hjärtrytmen
  • Hjälper till att regulera blodtrycket
  • Förhindra att blodet klumpas ihop då det har blodförtunnande effekt
  • Kan dämpa inflammation och irritation

Hur mycket fiskolja per dag

Du bör ha ett dagligt intag på 600 – 1000 mg omega3 för att uppnå den rekommenderade dagliga dosen. Det är vid denna dos du stärker din hjärtfunktion. Det motsvarar att du äter fet fisk två gånger i veckan. Fiskolja har också en anti-inflammatorisk effekt, men för att uppnå denna ska du inta en dos på minst 2.400 mg om dagen.

  • Innehållet i fet fisk som t.ex. hälleflundra, lax, makrill och sill, är 500-750 mg per 100 g
  • Innehållet i mager fisk t.ex. torsk, rödspätta och tonfisk, är mindre än 250 mg per 100 g. Härav utgör EPA ungefär halvdelen och DHA ca en fjärdedel

Fiskolja till barn

Barn har också stor nytta av fiskoljans hälsofördelar. Precis som med andra kosttillskott ska barn dock inte ha de samma mängder som vuxna. Barn vill dock inte alltid svälja kapslar. Det kan vara svårt för barn att svälja kapslarna och det blir inte lättare om de får den obehagliga eftersmaken av fisk. Som tur är finns det ett brett sortiment av fiskolja speciellt till barn. Smarta, barnvänliga, kosttillskott. Prova t.ex Kids Zoo, som är små roliga tuggdjur med omega 3, eller Eye Q chews med jordgubbssmak.

Fiskolja för gravida

Är du gravid, bör du fortfarande inta omega 3. Som gravid är det stora fördelar att supplera sin kost med fiskolja som kosttillskott. De flesta gravida har faktisk ett ökat behov för omega 3. Det är på grund av att barnet och din egen kropp har behov för fettsyrorna. Det är vetenskapligt försökt att påvisa ett samband mellan extra intag av omega 3 under graviditeten och för att förebygga mot komplikationer såsom tidig förlossning, havandeskapsförgiftning och förlossningsdepression. 

Fiskolja biverkningar

De vanligaste biverkningarna vid intag av fiskolja är uppsötningar som smakar av fisk. Detta sker dock som regel endast vid höga doser. Upplever du ändå obehag från detta kan du med fördel prova krillolja som alternativ. Krilloljan har samma goda egenskaper som fiskoljan i form av omega 3, men oljan tas bättre upp i magen och det gör att du slipper sura uppstötningar. 

I och med att fiskolja är blodförtunnande, kan den förlänga blödningstiden, öka risken för att få blåmärken och blöda näsblod. Detta är dock vid höga doser.

Fiskolja och annan medicin

Fiskolja i sig själv har blodförtunnande egenskaper och kan därför förstärka effekten av annan blodförtunnande medicin. Det rekommenderas att du slutar att äta fiskolja, om du ska opereras, detta på grund av oljans blodförtunnande effekt. För att denna verkan ska hinna gå ur kroppen ska du sluta att äta kosttillskott ca en vecka innan du ska opereras.

Kontakta alltid din läkare om du är osäker på om fiskolja är det riktiga valet för dig och din sjukdom.

Tungmetaller

Hos Med24 säljer vi endast produkter som är kontrollerade för tungmetaller och som inte är härskna.

Förvaring

Fiskoljetillskott ska förvaras i rumstemperatur och utanför direkt solljus. Solljus kan nämligen bryta ner fettsyrorna i produkten. Kom ihåg att kontrollera utgångsdatum på produkten. Luktar eller smakar produkten härsket ska du inte använda den.

Våra mest populära produkter:

1. Eye Q
2. Pure Pharma Omega 3
3. Eskimo 3
4. Nordic Naturlas Omega 3
5. Fitness Pharma Omega 3

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.