Fiskolja - Omega 3 - kvalitet till låga priser

Fiskolja innehåller de viktiga fleromättade omega-3-fettsyrorna EPA och DHA - som huvudsakligen finns i fet fisk som sill, lax och makrill.

Vad är fiskolja? | Effekt av fiskolja | Rekommenderad dos | Fiskolja för barn | Fiskolja för gravida kvinnor | Förvaring av fiskolja

88 Produkt(er)

Vad är fiskolja och omega 3?

Rundt billede - Fiskeolie kapsler og et stykke rå laks på et bord

Fiskolja kommer från fisk som vid bearbetning frigör olja som är rik på omega 3, en term för en grupp fettsyror inklusive EPA och DHA. Dessa kallas essentiella (livsnödvändiga) fettsyror, som vi bara kan få i oss via maten eller genom kosttillskott.

Vi behöver få i oss mer fettsyror via kosten, eftersom våra kroppar inte producerar dem på egen hand. Så om fisk inte är en stor del av din kost varje vecka kan det vara en bra idé att komplettera med ett fiskoljetillskott, t.ex. i form av kapslar eller som flytande fiskolja, inklusive leverolja.

Fleromättade fettsyror i fiskolja

Det som gör fiskoljans fettsyror speciella är att de innehåller många (5-6) dubbelbindningar. Det höga antalet dubbelbindningar innebär att de är mycket omättade - även kända som fleromättade fettsyror. Fettsyror är en viktig del av kroppens byggstenar. Essentiella fettsyror är fettsyror som människan behöver tillföra kroppen, eftersom vi inte kan producera tillräckligt själva. Därför är det ofta nödvändigt att komplettera med Omega-3, -6 och -9.

Av särskilt intresse är de två viktiga fettsyrorna DHA och EPA som finns i fiskolja. Dessa två fettsyror kallas även marina omega-3-fettsyror, eftersom de främst finns i oljan från marina djur. Några av de bästa fiskarna att äta för att få i sig de nyttiga omega-3-fettsyrorna är lax, sill, vit fisk och sardiner.Vad är DHA, EPA, GLA och ALA?

EPA, DHA, ALA och GLA har alla det gemensamt att de är essentiella fettsyror som kroppen behöver. Fettsyrorna kan delas in i olika grupper, men oavsett vilken grupp de tillhör behöver kroppen ett dagligt intag via kosten eller kosttillskott.

DHA (dokosahexaensyra) är en omega-3-fettsyra som utvinns ur fisk. DHA är den vanligaste fettsyran i det centrala nervsystemet.

EPA (eikosapentaensyra) är, liksom DHA, en essentiell omega-3-fettsyra från fisk. EPA finns i kroppens alla cellmembran, där den spelar en viktig roll för cellernas funktion.

ALA (alfa-linolensyra) är också en omega-3-fettsyra - som inte finns i fisk, utan kommer från växtkällor. Du hittar den i linfrön, chiafrön och vissa växtoljor som raps-, valnöts- och sojaolja.

GLA (gammalinolensyra) Omega 6 är inte heller en fiskolja, men ingår ofta i ett komplex med fiskolja. Omega 6 finns vanligtvis i växtoljor som majsolja, druvkärneolja och solrosolja.Vad är fiskolja bra för?

Du har säkert ofta ställt dig frågan, vad är fiskolja bra för? Och funderat över fiskoljans effekter. Men det är inte så mycket fiskoljan i sig, utan blandningen av olika fettsyror som kan vara bra för dig. EPA och DHA kan ha olika gynnsamma egenskaper om de intas i rätt mängd. Nedan kan du se vilka.

För DHA och EPA gäller följande:

 • DHA bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion - detta gäller livsmedel och kosttillskott som innehåller minst 40 mg DHA per 100 g per 100 kcal. Den gynnsamma effekten uppnås med ett dagligt intag av 250 mg DHA.
 • DHA bidrar till att bibehålla normala triglyceridnivåer i blodet - detta gäller livsmedel och kosttillskott som ger ett dagligt intag på 2 g DHA och innehåller DHA i kombination med EPA. Den gynnsamma effekten uppnås med ett dagligt intag av 2 g DHA. Om du tar fiskolja som kosttillskott bör du vara medveten om att ditt dagliga intag inte bör överstiga 5 g EPA och DHA kombinerat.
 • DHA och EPA bidrar till att bibehålla normalt blodtryck - detta gäller livsmedel och kosttillskott som ger ett dagligt intag av 3 g EPA och DHA. Den gynnsamma effekten uppnås med ett dagligt intag av 3 g EPA och DHA. Om du tar fiskolja som kosttillskott bör du vara medveten om att ditt dagliga intag inte bör överstiga 5 g EPA och DHA kombinerat.


Hitta den bästa fiskoljan för dig

I vårt breda sortiment av fiskolja hittar du många olika märken som alla tillverkar sina egna fiskoljetillskott. Men vilken fiskolja är bäst? Svaret på detta kan vara mycket individuellt. Det kan till exempel vara en fråga om konsistens - om du föredrar fiskoljetabletter eller kapslar, som de ofta kallas, eller tuggbara fiskoljetabletter. Det kan också vara en fråga om huruvida du vill att dina fiskoljetabletter ska vara smakfria eller smaksatta. Det finns alltså några saker du kan tänka på för att göra det lättare för dig att välja ditt fiskoljetillskott.Fiskoljans favoriter

Rundt billede - Fiskolie kapsler der ligger i to hænder

Nedan hittar du våra kunders favoriter när det gäller fiskolja. Det finns exempel på fiskoljetabletter, tuggbara fiskoljetabletter och flytande fiskolja.

Fiskoljetabletter/fiskoljekapslar:

 • Eye Q fiskoljetabletter - har bytt namn till Equazen fiskolja och baseras på småfisk. Eye q fiskolja är utan smak.
 • Futura fiskoljetabletter - kända för att vara en bra och budgetvänlig fiskolja.
 • Puori fiskoljetabletter - en hållbar fiskolja som innehåller en hög dos omega 3.
 • Bodylab fiskoljetabletter - bra källa till omega 3 och är glutenfria, laktosfria och utan tillsatt socker.
 • Eskimo fiskoljetabletter - har bytt namn till Eskio-3 och innehåller ett patenterat medel som heter Pufanox, som är en blandning av olika antioxidanter som håller fiskoljan fräsch.

Tuggbara fiskoljetabletter:

 • Eye Q fiskoljetuggtabletter - har bytt namn till Equazen tuggtabletter, som är bra om du har svårt att svälja stora fiskoljetabletter. De tuggbara fiskoljetabletterna har en härlig jordgubbssmak.
 • Vitayummi Omega 3 - kan användas av både barn och vuxna och har citrussmak.
 • Kids Zoo Omega-3 gummies - små välsmakande tuggtabletter för barn.

Flytande fiskolja:

 • Eskimo flytande fiskolja - omdöpt till Eskio-3 Pure flytande fiskolja - innehåller, liksom resten av Eskio-3-sortimentet, Pufanox.
 • Möllers flytande fiskolja - även känd som Möllers Tran - har utvecklats under många generationer och för en god smakupplevelse finns varianter som innehåller en god smak av t.ex. citrus eller äpple.


Hur mycket fiskolja per dag?

Det rekommenderas att du äter 350 g fisk per vecka, varav minst 200 g bör vara fet fisk som lax, öring, sill och makrill. Denna rekommendation beror på att fisk är den viktigaste källan till omega-3-fettsyrorna DHA och EPA.

Fiskarter och hur mycket DHA och EPA de innehåller

*Det totala EPA+DHA-innehållet baseras på siffror från Fødevaredata, version 4, 2019, National Food Institute, Technical University of Denmark.

Det rekommenderas att minst 1 % av energin från maten ska komma från omega-3-fettsyror. För en vuxen mellan 18-60 år räcker det ofta med ett dagligt intag på 2,4-3,6 g per dag, beroende på energibehovet.Fiskolja - gravida

Som gravid måste du vara extra uppmärksam på att få i dig rätt mängd vitaminer och mineraler, eftersom du nu inte bara behöver tänka på dig själv, utan också på den lilla bebisen som växer i din mage.

Om du är gravid och vill komplettera din kost med ett fiskoljetillskott bör du rådfråga din läkare och se till att du slutar ta fiskolja senast 4 veckor före beräknad förlossning, eftersom fiskolja kan ha en blodförtunnande effekt.

Enligt den danska hälsomyndigheten finns det inga rekommendationer för intag av fiskolja under graviditet.Rundt billede - Mor og datter ude i skoven

Fiskolja - barn

Om ditt barn inte får i sig den rekommenderade mängden fisk i sin dagliga kost kan du komplettera med ett kosttillskott. Fiskolja kan dock vara svårt att få barn att ta. Många barn är dåliga på att svälja piller och kapslar, och den obehagliga eftersmaken av fisk kan också avskräcka vissa barn som inte gillar fisk.

Gör det enkelt för barn att få i sig omega-3

Lyckligtvis finns det nu ett brett utbud av fiskoljetillskott speciellt för barn. Utbudet av smarta, välsmakande och barnvänliga fiskoljetillskott omfattar de roliga Kids Zoo eller VitaYummi, som är små, roliga "tuggdjur" med omega-3.


Biverkningar av fiskolja

Inga allvarliga biverkningar har observerats vid intag av fiskolja i rekommenderade doser. Den vanligaste "biverkningen" vid intag av fiskolja är uppstötningar som smakar fisk. Försök att ta fiskolja före en måltid för att undvika detta. Vid mycket stora doser fiskolja kan du få lös avföring och kräkningar.

Det rekommenderas att du slutar ta fiskolja 1 vecka före operationen på grund av dess blodförtunnande effekt. Du kan börja ta fiskolja tidigast 1 vecka efter operationen om det inte har uppstått några komplikationer.

Fiskolja och andra läkemedel

Om du tar blodförtunnande läkemedel måste du vara extra försiktig, eftersom fiskolja i höga doser kan förstärka effekten av det blodförtunnande läkemedlet. Det rekommenderas att du slutar ta fiskolja om du ska genomgå en operation. Detta beror just på fiskoljans blodförtunnande effekt, som inte är lämplig under en operation. För att denna effekt ska avta bör du sluta ta fiskolja ungefär en vecka före operationen.

Rådfråga alltid din läkare om du är osäker på om fiskolja är rätt för dig och ditt tillstånd. De kommer att kunna ge dig råd baserat på din specifika situation så att du kan ta hand om din kropp på bästa möjliga sätt.Tungmetaller i fiskolja

Alla fiskoljetillskott som säljs i Danmark är noggrant kontrollerade, testade och kontrollerade för tungmetaller och härskning. Därför behöver du inte oroa dig för att få i dig skadliga ämnen i samband med fiskoljetillskott som köps i Storbritannien.Förvaring av fiskolja

Fiskoljetillskott bör förvaras i rumstemperatur och inte i direkt solljus, om inte annat anges på själva produkten. Var särskilt noga med att inte förvara din fiskolja i direkt solljus, eftersom solljus kan bryta ner fettsyrorna i produkten. Kom ihåg att följa bäst före-datumet på produkten. Om produkten luktar eller smakar härsket bör du inte använda den.


Köp fiskolja hos Med24

I vårt breda sortiment hittar du garanterat den fiskolja som uppfyller dina kriterier. Oavsett om det gäller fiskoljetabletter, tuggtabletter eller flytande fiskolja har vi allt här. Du har alltid möjlighet till fri frakt och vi gör vårt bästa för att få ditt paket till dig så snabbt som möjligt.


Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.