Fiskolja för gravida

Fiskolja för gravida

Vad är fiskolja?

Fiskolja är en essentiell olja som består av bland annat EPA och DHA. Oljan utvikns ur fisk. Du kan få ett naturligt intag av fiskolja genom att äta fet fisk som sill, makrill, sardiner och liknande. Det är svårt att uppnå den rekommenderade, dagliga dosen av fiskolja uteslutande genom kosten. Därför kan det vara bra att ta ett dagligt tillskott av fiskolja i form av kosttillskott.

Fiskolja, även kallad omega 3, EPA och DHA, är inbyggt i cellmembranen som omger alla våra kroppsceller. Oljan omvandlas efter kroppens behov.

Omega 3 finns i både vegetabiliska oljor, fisk och liknande. I den här artikeln kommer vi att fokusera på fiskolja, så när du läser artikeln om omega 3 är det med utgångspunkt från fiskolja.

Fiskolja och graviditet

Fiskolja har en positiv effekt för den blivande mamman, men i synnerhet för fostret. Det har visat sig att fiskolja kan vara till nytta både för barnets utveckling av inlärningsförmåga, men också för syn och motoriska färdigheter.

Redan under de första veckorna av graviditeten börjar fostret eller embryot som det kallas vid detta graviditetsstadium utveckla sin hjärna. Därför är det viktigt att du redan då ser till att du får ett dagligt intag av fiskolja. Antingen genom fisk eller kosttillskott. Omega 3 produceras tyvärr inte i kroppen som många andra vitaminer och mineraler, så det är viktigt att omega 3 fås genom kost eller kosttillskott.

Den vanliga kosten innehåller inte tillräckligt med omega 3, eftersom vår mat ofta bearbetas eller tillreds. Tillredning tar bort de aktiva ingredienserna och du kan inte vara säker på att du faktiskt får den önskade mängden omega 3. De fettsyror vi använder kommer att förstöras och ger inte samma effekt som förväntat.

De 2 mest användbara fettsyrorna är DHA och EPA. EPA bidrar till en normal funktion hos hjärta, immunsystem samt har en antiinflammatorisk effekt. DHA bidrar till utvecklingen av hjärna, syn och det centrala nervsystemet. Detta är oerhört viktigt i samband med graviditet eftersom det låter ditt barn börja sitt liv med ett välfungerande system.

Hur verkar fiskolja hos gravida kvinnor?

Fiskolja har en positiv effekt för både mor och barn under och efter graviditeten.

  • Bidrar till hjärnans utveckling
  • Bidrar till utvecklingen av syn
  • Bidrar till utvecklingen av motorik

Fiskolja efter graviditeten

Fiskolja efter graviditeten

Efter graviditeten är det fortfarande bra att få ett dagligt tillskott av fiskolja. Fiskoljan övergår till bröstmjölken och du kan genom amning se till att ditt barn får erforderlig mängd omega 3. Mjölk som är rik på omega 3 kommer att ha en positiv inverkan på barnets kognitiva utveckling. Vissa studier visar också att om barnet får tillräckligt med fiskolja, minskas risken för att barnet utvecklar allergi senare i livet. Barnet kan inte få för mycket omega 3 genom bröstmjölken.

Kan gravida kvinnor få för mycket fiskolja?

Gravida kan inte direkt få för mycket fiskolja. Gravida bör dock hålla sig till den rekommenderade, dagliga dosen om inte läkare rekommenderar annat.

Vissa tror att fiskolja kan ha en lätt blodförtunnande effekt och därför bör du avsluta ditt intag av fiskolja genom kosttillskott, några veckor före, förväntad födsel, detta för att minska risken för blödning. Alternativt kan du anteckna att du tar fiskolja som kosttillskott i din journal. På så sätt kan vårdpersonal se att det finns en risk, till exempel i samband med kejsarsnitt.

De vanligaste, kända biverkningarna är uppstötningar med smak av fiskolja. Det kan vara obehagligt, men det är inte farligt. I sådana fall kan man välja en fiskolja med anti-repetitiv effekt. Vid mycket stora doser fiskolja kan lös avföring och kräkningar förekomma.

Rekommenderat dagligt intag av fiskolja för gravida och ammande kvinnor.

Den positiva effekten av fiskolja uppnås vid ett dagligt intag av 200 mg omega DHA, utöver den rekommenderade dagliga dosen omega 3 för vuxna. Det vill säga 250 mg DHA och EPA.

Mera läsning:

Fiskoljetest - Hur väljer man den bästa fiskoljan
- Krillolja - Krillolja för hälsan 
Fiskolja - Allt du behöver veta 

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.