Curly Girl Method - Den ultimata guiden

Skrivet av
Stort billede - kvinde med små krøller tager sig til ansigtet, og smiler

Du kanske har hört talas om Curly Girl method och om co-wash, men ännu inte helt har listat ut hur det hela fungerar, den här artikeln kan hjälpa dig att få reda på mer om metoden. Här kommer vi att fördjupa oss i Curly Girl Method och förklara hur du kan implementera den i din dagliga rutin, och vilka godkända curly girl hårprodukter du kan använda för att uppnå vackra och väldefinierade lockar.


Vad är Curly Girl method?

Curly Girl Method är en hårvårdsrutin designad speciellt för personer med lockigt hår. Den skapades av Lorraine Massey, som är en frisör som har arbetat med curly girl i många år.

Curly Girl method hjälper dig att få ut det bästa av dina naturliga lockar genom att ta bort alla uttorkande och tuffa ingredienser i din hårvårdsrutin. Det gäller hårprodukter med silikoner, tuffa sulfater och uttorkande alkoholer och använd istället bara hårprodukter som är Curly Girl-approved. 

Om du vill följa Curly Girl method är det inte heller att rekommendera att använda värmestylingverktyg som t.ex plattång, och om du ska föna håret bör det stå på lägsta värmeinställning eller på kall luft.

Metoden är designad för personer med lockigt hår, men kan även användas om du har permanentat eller rakt hår. Metoden är till för alla som bara vill ha friskt och välvårdat hår.


Fördelar med Curly Girl Method

Det kan till att börja med verka som en djungel med de saker du måste undvika när du följer Curly Girl-method, men det finns många fördelar med att använda metoden, bland annat:

 • Förbättrad hälsa och struktur på ditt hår
 • Minskad frizz och ökad glans
 • Starkare och mer motståndskraftiga lockar
 • Ger definierade och fylliga lockar
 • Mindre skadliga ingredienser i produkterna du använder


Steg för steg – så kommer du igång med Curly Girl Method

Rundt billede - Pige med lyse krøller og rød læbestift peger ud mod skærmen

För att få ut alla dåliga ingredienser ur håret behöver du göra det som i curly-girl-universum kallas "en sista tvätt". Här tvättar du håret med ett sulfathaltigt schampo utan silikon. Detta kommer att tvätta bort vax- och silikonrester ur håret. Du är nu redo att börja Curly Girl-metoden.

Steg 1 – Tvätta håret med en co-wash eller low-poo

Om du vill börja på Curly Girl-method är det slut med att använda ditt vanliga schampo. I Curly Girl-metoden rekommenderas det att tvätta håret med ett godkänt tvättbalsam, även kallat co-wash, för att inte torka ut hår och hårbotten med de tuffa ingredienserna som finns i många schampon. Co-wash står för "conditioner only wash", och rengör fortfarande ditt hår på djupet, men innehåller inte alla skadliga ingredienser.

När du använder en co-wash är det viktigt att du masserar din hårbotten några minuter innan du sköljer ur den igen, så att du lossar all smuts från hårbotten.

Genom att använda co-wash behåller du hårets naturliga oljor och tillför ny fukt. Men vissa känner att håret blir fett av att använda co-wash. Här kan lösningen vara att istället använda ett low-poo, vilket är ett schampo som är godkänt för Curly Girl-method. Det betyder att den inte innehåller sulfater, silikon eller uttorkande alkoholer. Så du tvättar fortfarande håret med schampo, det är bara mycket mer vårdande och skonsamt mot ditt hår.

Du kan med fördel använda en hårbottenborste för att fördela din co-wash eller low-poo. På så sätt får du igång blodcirkulationen i hårbotten.


Steg 2 – Vårda ditt hår med ett vårdande balsam

Efter att håret har rengjorts med co-wash eller low-poo är det viktigt med efterföljande hårvård. Här används ett vårdbalsam som appliceras på hårets längder så att det får mycket vård och som stärker håret. När du väljer balsam kan du få några som tillför fukt, protein eller både och. Här handlar det om att experimentera lite i förhållande till vad som fungerar bäst för dig och ditt hår. För det är olika från hår till hår, vad som behövs för att få håret i balans. Men när du hittat rätt kommer du att kunna känna det på dina lockar, eftersom de blir mjukare, mer definierade och mindre frissiga.

Ett vårdande balsam ska sitta i håret i ca 3-5 minuter, så att håret kan absorbera alla bra ingredienser innan du sköljer ur det. Här kan du kamma igenom håret med fingrarna eller med en bredtandad kam, så att du också får ut eventuella tovor ur håret.


Använd en hårkur för mer djupgående vård

Lockigt hår tenderar att vara torrare än rakt hår, och är en hårtyp som snabbt kan komma till att sakna fukt. Därför är det en riktigt bra idé att använda en hårkur då och då efter behov. En hårkur ger en mer djupgående fukt- eller proteinboost. De dagar du använder hårkur ska du använda den efter co-wash och low-poo, men före balsam.


Steg 3 – Styling

När du kommer ut ur duschen virar de flesta bara handduken runt håret. Men på grund av vävningen av frottéhandduken kan den riskera att ditt hår går sönder och blir frissigt. Därför rekommenderas du inte att använda vanliga handdukar för ditt hår när du använder Curly Girl-method.

Istället rekommenderas det att använda en bomullst-shirt eller en mikrofiberhandduk för att vira runt håret, eftersom det är mer skonsamt mot håret.

Att styla ditt lockiga hår är ofta enklast i fuktigt hår. Vissa föredrar det på handdukstorkat hår, medan andra föredrar det på helt blött hår.

Har du tjockt hår, behöver du inte oroa dig så mycket för att ditt hår ska tyngas, eftersom det klarar fler stylingprodukter än tunt hår. För tjockt hår kan du t.ex. använda dig av:

 1. En leave-in conditioner
 2. En lockkräm
 3. En avslutande gel

Om du har tunnare hår kan för många stylingprodukter få det att se fett ut. Här kan du t.ex. nöja dig med att använda:

 1. En gel
 2. En mousse

Prova dig fram så hittar du stylingprodukterna som ger dig de vackraste lockarna.


Steg 4 - Torka håret

Efter styling kan du välja att använda "plopping"-metoden - där du använder en t-shirt eller en mikrofiberhandduk för att definiera dina lockar.

Sättet du gör detta på är genom att packa in ditt hår så att längderna av ditt hår ligger ovanpå huvudet. Du kan göra detta samtidigt som du sminkar dig eller fixar andra saker. 

Efter detta kan du välja att låta håret lufttorka eller använda en hårtork med diffuser på låg värme.

När håret är helt torrt kommer du förmodligen att upptäcka att det blivit lite stelt av stylingprodukterna. Att ditt hår blivit stelt kallas för en cast, som ska kramas ut ur håret med hjälp av händerna, en t-shirt eller en mikrofiberhandduk. En cast är bra att skapa, då det ger betydligt mindre frizz och mycket mer definierade lockar.


Steg 5 - Vakna med vackra lockar

Det kan vara ganska frustrerande att ha ägnat lång tid åt att styla och torka håret, bara för att gå och lägga sig och vakna upp med burrigt morgonhår. Men på Curly Girl-method finns det också olika saker du kan göra för att förhindra detta.

Rundt billede - kvinde sover med rosa farvet bambus-pudebetræk

Bambu-örngott

I allmänhet slits ditt hår mycket medan du sover och det mesta av slitaget beror på ditt kuddfodral. Vanliga kuddfodral är ofta gjorda av bomull och polyester, vilket ger en sträv yta. Detta hjälper till att skapa friktion i ditt hår, så att du vaknar med frissigt hår på morgonen. Dessutom kommer bomullstyg också att dra ut fukten ur både din hud och ditt hår.

Oavsett om du använder Curly Girl-method eller inte, borde alla sova med ett örngott av bambu. Det är gjort av ett mycket finare och slätare material, så att ingen friktion skapas mellan ditt hår och kudden. Ett örngott av bambu absorberar också mycket mindre fukt från huden och håret, så fuktnivån bibehålls under natten. Därför kan ett örngott av bambu ha stor positiv inverkan på hur ditt hår ser ut när du vaknar.

Håruppsättning

Förutom att byta ditt örngott kan även din frisyr påverka hur ditt hår ser ut när du vaknar. Många som använder Curly Girl-method använder sig av det som kallas pineapple-uppsättning.

Denna uppsättning görs genom att man samlar håret i en lös hästsvans ovanpå huvudet så att det ser ut lite som en ananas. Detta görs med en scrunchie eller andra lösa hårresårer. På så sätt kommer dina lockar inte att skadas lika lätt när du vänder dig på natten.


Steg 6 - Djupverkande rengöring

Build-up och ansamling av produktrester är något som kan uppstå när du använder Curly Girl-method, eftersom du inte använder de tuffa och renande ingredienserna som finns i många schampon. Efter en tid kommer du därför att upptäcka att din hårbotten blir fetare än vanligt och att håret blir lite ostyrigt. Då vet du att det är dags att djuprengöra hårbotten.

I Curly Girl-method rekommenderas t.ex. att använda ACV-rengöring eller citronrengöring var 14:e dag eller en gång i månaden. Få behöver göra det oftare. ACV-rengöring eller citronrengöring är också bra att använda under den period då håret ska vänja sig vid att tvättas med balsam. Det kommer ofta en period då ditt hår känns fetare än tidigare.

ACV-rengöring

ACV-rengöring även kallad äppelcidervinäger-rengöring är ett bra sätt att ta bort build-up i hårbotten.

 1. Blanda 1 dl äppelcidervinäger med 2 dl vatten
 2. Spraya eller häll/fördela blandningen i hela håret
 3. Låt det verka i ca 5 minuter medan du masserar hårbotten
 4. Skölj ur blandningen noggrant
 5. Tvätta sedan håret som vanligt

Citron-rengöring

Citronrengöring är också ett bra sätt att ta bort produktrester på.

 1. Pressa saften från 1 citron.
 2. Blanda den med en lika stor mängd tvättbalsam.
 3. Fördela blandningen i håret och massera hårbotten. Vänta 5 minuter.
 4. Skölj ur blandningen noggrant igen
 5. Tvätta håret som vanligt

De viktigaste principerna för Curly Girl Method

Rundt billede - Kvinde med mørkeblonde krøller smiler, og holder fast i sine krøller med den ene hånd

Om du är ny på Curly Girl-method kan det verka lite förvirrande till att börja med. Men om du följer dessa principer är du på god väg mot friskare hår och mer definierade lockar.

 • Undvik sulfater, silikoner och uttorkande alkoholer i dina hårprodukter
 • Tvätta håret med en co-wash eller low-poo
 • Föna håret på mycket låg värme eller kall luft och undvik stylingverktyg som plattång eller locktång
 • Skydda ditt hår på natten genom att använda t.ex. ett bambu-örngott på din kudde
 • Använd regelbundet djupgående behandlingar som en hårkur för att ge näring och återuppbygga ditt hår
 • Undvik att borsta håret när det är torrt för att förhindra skador och frizz. Om ditt hår behöver redas ut kan det göras med fingrarna eller en bredtandad kam i duschen

Läs mer:

• Bli av med en torr hårbotten med dessa enkla tips!
• Problem med håravfall? Läs om orsaker och behandling

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.