Problem med håravfall? Läs om orsaker och behandling

Skrivet av
Hår och håravfall

Hår och håravfall

Hår består huvudsakligen av proteinet keratin. Keratin är fibrösa molekyler som snor sig om varandra och därmed bildar trådar som så småningom blir hår. Hår produceras i hårsäckarna, under huden och växer 0,3-0,4 mm om dagen, så du kan räkna med att ditt hår växer ca 1 cm under månad.

Uttrycket Alopeci används ofta i samband med håravfall. Det är en professionell term som vare sig beskriver typ eller orsak till håravfall, utan indikerar enbart håravfall. Det finns många olika orsaker till håravfall; några är dokumenterade och kan behandlas som sjukdom, ibland vet man inte orsaken.

Det är viktigt att komma ihåg att vårda och ta hand om sitt hår. Håret fungerar som kroppens sköld och skyddar mot yttre påverkan, precis som fiskens fjäll. Håret har också en värmereglerande effekt mot både värme och kyla. Du kan till exempel se det när du får gåshud. Håren reser sig och ger kroppen ett större rum med värmeisolerande effekt.

Håravfall hos kvinnor

Jämfört med män lider kvinnor vanligtvis inte av håravfall. Kvinnor kan förlora sitt hår under perioder med svår stress eller av hormonella skäl som amning och klimakterie. Också, brist på vitaminer, blodförlust, kost och operationer kan ha en negativ effekt på håret. Denna typ av håravfall kallas telogent effluvium och varar i genomsnitt 2-3 månader, efter den perioden återgår håret till sitt normaltillstånd.

Fysisk eller känslomässig stress kan påverka produktionen av hår- och håravfall hos kvinnor. Stress påverkar hormonnivåerna i kroppen och påverkar hårets tillväxtcykel negativt. Under denna period kan du behöva en ökad dos av vitamin B eftersom det bidrar till en normal funktion hos håret.

Det förekommer också håravfall hos kvinnor som liknar det vi ser hos män. Detta är en sjukdom som varierar mycket från kvinna till kvinna. Hos vissa kvinnor har sjukdomen utbrott i puberteten och hos andra när de når klimakteriet. Kvinnorna förlorar håret på samma ställen som män, på hjässan och vid tinningarna. Sjukdomen förvärras med 10% för varje år du har den och slutar med skallighet. Om du lider av denna sjukdom eller misstänker det, bör du kontakta läkare.

Många kvinnor tror att de lider av håravfall utan att göra det. I många fall upplever kvinnor att de förlorar sitt hår, men i stället splittras topparna och hårstrån bryts. Detta beror ofta på att håret utsätts för överdriven värme i form av stylingprodukter som: plattjärn, locktång och liknande utan att håret får rätt värmeskydd. Färgning och blekning sliter också mycket på håret. När du färgar håret, öppnas strået så att färgen kan fastna. När du har gjort det tillräckligt ofta kommer ditt hår att börja brytas. Brist på vård och vitaminer kan också ha negativ effekt på hårets status.

Män och håravfall

Hos män är håravfall mycket normalt. Håravfall hos män, även känt som adrogenalopeci, beror på överkänslighet mot testosteronet hos män i vissa delar av hårbotten. Håravfall och skallighet hos män är ofarligt och mycket sällan en sjukdom.

Det manliga könshormonet gör så att hårsäckarna krymper. Så småningom blir hårsäckarna så små att de inte längre producerar hår. De strån som kommer tillbaka är tunna och växer inte lika fort som tidigare.

Håravfall hos män börjar vanligen i åldern 20-30 år. Det visar sig först vid tinningarna och senare upp på huvudet. Ju tidigare du börjar visa tecken på håravfall, desto mer aggressivt blir håravfallet senare i livet. Håravfall hos män är genetiskt betingat så du kan nästan alltid se på din pappa och förstå hur ditt hår kommer att bli.

Behandling av håravfall

Det finns flera sätt att förebygga och behandla håravfall. Men eftersom håravfall är genetiskt betingat, slipper du sällan undan. Det finns speciella schampo, läkemedel, kosttillskott och plastikkirurgisk behandling.

Behandling och förebyggande av håravfall:

Det finns flera sätt att förebygga och behandla håravfall. Men eftersom håravfall är genetiskt betingat, slipper du sällan undan. Det finns speciella schampo, läkemedel, kosttillskott och plastikkirurgisk behandling.

Behandling och förebyggande av håravfall:

Plastikkirurgi:
Eftersom hårsäckarna fortfarande lever, men inte längre producerar hår, är det möjligt att göra hårtransplantation. Genom hårtransplantation sätts friskt och livskraftigt hår i hårsäckarna där det kan leva vidare. Detta är både en dyr och omfattande behandling. 

Receptbelagda läkemedel:
Finasterid är ett receptbelagt läkemedel som minskar håravfall hos män. Det minskar produktionen av det manliga könshormonet som orsakar håravfall. När hormonet inte är närvarande i kroppen i samma omfattning som normalt, börjar hårfsäckarna att bilda hårstrån. 

Kosttillskott:
Hair Volume från New Nordic innehåller biotin och zink. Dessa ingredienser aktiverar hårsäckarna och hjälper till att bibehålla ett normalt hår. Hair Volume baseras på ett extrakt som är rikt på fytocyanidiner, som kommer från t.ex. druvor, tranbär, hallon, äpplen och plommon. Fytocyanidiner verkar som tillväxtfaktorer på hårfollikelcellerna. 

Shampoo:
Priorin shampoo innehåller en unik formula med biotin som hjälper till att upprätthålla din normala hårväxt och därmed en bra hårkvalitet. Kosttillskottet stimulerar cellerna vid hårroten och ger en bra grund för hårväxt.


Hårvård

Som regel bör ditt hår endast tvättas 1-2 gånger per vecka. Om håret tvättas oftare riskerar du ett hår som blir mer fett, det naturliga fettet tvättas bort. Talgkörtlar i huden överför fett till hudens yta för att skydda huden. Den feta talgens uppgift är att skydda vår hud så att den inte blir ömtålig och får sprickor. Om vi tvättar håret för ofta, överproducerar talgkörtlarna talg och fett i hårbotten och det kommer att resultera i ett tungt och fett hår. Hårtvätt är mycket individuellt och beror till stor del på vilket hår och hårbotten du har. Äldre människor bör inte tvätta håret så ofta som unga eftersom de inte producerar lika mycket fett i huden som yngre människor. En daglig hårtvätt för äldre gör bara håret torrt.

Många riktigt bra och vårdande produkter har utvecklats för håret. De är utvecklade speciellt för olika typer av hår, du kan alltid hitta en vårdande produkt som passar ditt hår perfekt.

- Normalt hår behöver normalvård. Schampo, balsam och en fuktgivande hårkur en gång i veckan. Hårprodukterna ska innehålla fuktgivande och vårdande ingredienser i form av, till exempel, jojoba eller arganolja, för att upprätthålla ett välfungerande hår och hårbotten.

- Torrt hår bryts och splittras lätt. Denna hårtyp ses ofta hos dem med mycket långt hår. Det fett som finns i håret når inte topparna på det långa håret och därför blir det mera torrt än normalt. Här ska du använda ett vårdande och fuktgivande schampo och balsam. Du kan också använda en fuktgivande hårolja på längderna. Jojoba är en av de mest fuktgivande oljorna för håret. Oljan ger fukt, glans samt stärker håret. 

Fett hår beror typiskt på hormonella förändringar, för mycket hårvård eller hög fettproduktion i huden. Du bör använda ett schampo och balsam som rengör ditt hår väldigt skonsamt. Ev. ett tvålfritt schampo. Schampot kan med fördel innehålla örter som bekämpar fettbildning i hårbotten.

- Fint hår är typiskt för skandinaviska kvinnor. För närande och vårdande produkter för fint hår, har negativ effekt. Tvärtom bör du använda produkter som är speciellt utvecklade för fint hår, vilket lyfter håret och ger det mer volym. Vanliga fuktgivande produkter för håret är också att föredra. Ett schampo innehållande exempelvis Ginkgo biloba stärker håret på djupet och lämnar håret starkare och mera fylligt.

- Skadat hår behöver mer näring än något annat hår. Som ovan nämnts kan styling och avsaknad av skyddande produkter skada håret så att det bryts och splittras. Du bör avstå från färgning och blekning, använd i stället ett näringsrikt och fylligt schampo och balsam som innehåller baobab, arganolja eller liknande. En hårkur med vitaminer minst en gång i veckan kan också göra stor nytta för ditt hår.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.