Bli av med en torr hårbotten med dessa enkla tips!

Skrivet av
Stort billede, orange baggrund med kvinde der klør sig i håret, Med24.dk


En torr hårbotten kan vara stressande, obehagligt och irriterande. Tyvärr har tillståndet blivit ett mycket vanligt problem som allt fler upplever besvär med. Men visste du att en torr hårbotten är relativt lätt att behandla? Behandlingen består ofta av läckra, vårdande, naturliga och lugnande medel. Att behandla en torr hårbotten är viktigt, eftersom om du kliar riskerar du att skapa sår i hårbotten, vilket kan ge möjlighet för bakterietillväxt.

Nedan berättar vi om symptom och orsaker till mjäll och torr hårbotten. Vi rekommenderar också några bra behandlingsmetoder, som kan köpas till bra priser och erbjudanden hos oss på Med24.se!


Vad är en torr hårbotten?

Förekomsten av torr hårbotten är oberoende av ålder, kön eller hygien och kan därför drabba alla. Vissa är dock särskilt utsatta på grund av sjukdomar som psoriasis eller eksem. Äldre har också en ökad tendens till torr hårbotten, vilket oftast är kopplat till ett lågt vätskeintag.

Varför du får en torr hårbotten beror vanligtvis på brist på hudfett, även kallat talg, i hårbotten. Om ens talgkörtlar inte längre producerar den mängd naturliga oljor som krävs kan hårbotten snabbt torka ut. Håret kommer också att torka ut och ta skada.

Man förknippar en torr hårbotten med klåda och lösa hudflagor som strör mer än den vanliga mjällen. Torr hårbotten och håravfall följs också ofta åt om du inte behandlar den torra hårbotten under en längre tid. I värsta fall kan den torra huden orsaka sprickor, vilket kan leda till håravfall och bakteriebildning.

Rundt billede med lyserød baggrund af kvinde der ser bekymret ud

Symptom på torr hårbotten:

 • Rodnad
 • Klåda och irritation
 • Hårbotten kan kännas stram
 • Vita flingor eller fjäll strör från håret
 • Sprickor och sår kan uppstå

Torr hårbotten baby

Man ser ofta att små barn tenderar att ha en något torr hårbotten, där antingen vita fjäll eller skorv kan ses. För att behandla problemet kan du använda ett barnschampo eller en naturlig babyolja för torr hårbotten. Alternativt kan du även massera barnets hårbotten i mjuka cirkulära rörelser för att stimulera blodcirkulationen.


Mjäll eller torr hårbotten?

Om du har svårt att se skillnad på mjäll och torr hårbotten är du inte ensam. Många tar ofta fel vid torr hårbotten och mjäll. Många köper därför också annars effektiva produkter, som de dock upplever missnöje med, då de köpts för fel ändamål.

Skillnaden mellan torr hårbotten och mjäll kan främst ses i "mjällen". Vid torr hårbotten är "mjällen" vita och mycket torra hudflagor som lätt faller ned från ändarna av hårstrået och hårbotten. Däremot är vanlig mjäll mer fet, och finns därför oftast i hårbotten och håret. Mjäll kan ha en lätt gulaktig färg.


Vad är mjäll?

Rundt billede md lilla baggrund af kvinde der står med ryggen til og har hænderne ved hovedet

Mjäll och torr hårbotten är därför inte samma sak. De två tillstånden måste därför också behandlas på olika sätt. Du kan uppleva mjäll i hårbotten, i skägget, mjäll i håret och mjäll nära ögonbrynen.

Varför får man mjäll?

Mjäll är ett mycket vanligt problem, som orsakas av att döda hudceller flagnar från hårbotten – det är inte smittsamt, men kan vara mycket besvärande för individen. Om du har eksem eller psoriasis kan dessa tillstånd ofta orsaka mycket mjäll och irritation.  

Hur behandlar du mjällproblem?

För att få bort mjäll från hårbotten använder de flesta ett schampo som minskar mängden av jästsvampen pityrosporum ovale i hårbotten, eftersom detta är den vanligaste orsaken till mjällproduktion. Ett antimjällschampo är i allmänhet tillräckligt för att bekämpa problemet, men i vissa fall kan ytterligare behandling behövas – här bör du kontakta din läkare.

Alternativ och naturlig behandling

Vill du ha en naturlig behandling för mjäll? Enligt välkända huskurer för torr hårbotten menar många att äppelcidervinäger är ett användbart botemedel för att ta bort mjäll och klåda.

En annan naturlig och enkel lösning kan vara en hårbottenmassage. Detta bidrar till att stimulera blodcirkulationen, vilket kan öka cellbildningen och resultera i betydligt mindre mjäll. Man bör utföra hårbottenmassage minst en gång om dagen.

Är din hårbotten väldigt torr? Då kan du med fördel tillsätta några droppar olivolja i hårbotten som du sedan försiktigt masserar in i hårbotten några gånger i veckan.


Varför får man torr hårbotten?

En av de vanligaste anledningarna till att en torr hårbotten uppstår är att vi idag använder ett hav av produkter med onaturliga kemikalier som bryter hårbottens naturliga balans. Det gäller allt från schampon, stylingprodukter, hårfärger, balsam och mycket mer!

Men externa kemikalier är inte den enda boven. Som tidigare nämnts kan du ha haft en torr hårbotten under hela ditt liv, vilket periodvis har orsakat klåda och irritation, på grund av hudeksem, allergier, hög ämnesomsättning eller psoriasis. Dessutom kan du födas med låg eller för hög talgproduktion. Alla problem kan dock behandlas snabbt med hjälp av en mindre insats i det dagliga livet.

rundt billede af kvinde der står ude i sneen

Torr hårbotten under vinterperioden

Kyla, vind och låg luftfuktighet bidrar också till att torka ut huden. Under vinterperioden kan växlingen mellan värme och kyla snabbt skapa kliande och stram hud. Det är därför viktigt att ge hud och hårbotten extra närande vård på vintern.

Talg-produktion

I hårbotten, precis som på resten av kroppen, har vi en hel del talgkörtlar som säkerställer produktionen av talg, som produceras av fett och döda hudceller. Talg är viktigt då det smörjer och skyddar vår hud (och hår) så att det är vattentätt, inte torkar ut eller blir för skört. Om den naturliga produktionen av talg inte är tillräckligt hög kommer din hårbotten att bli torr.

Andra orsaker

I vissa regioner har man hårt vatten, vilket påverkar hårbotten, samt effekten av hårprodukterna du använder i badet. Dessutom kan brist på vätska och dålig kost också vara en orsak till torr hårbotten. Det är oerhört viktigt för alla kroppens funktioner att den får näring med vatten och de livsviktiga vitaminer och mineraler som också bidrar till vår optimala hälsa.


Vad kan man göra åt torr hårbotten?

Det finns en uppsjö av produkter på marknaden som är framtagna just för att råda bot på allt från mjällproblem, extremt torr hårbotten, mycket torr hårbotten till en mildare grad av torr hårbotten. Den gyllene regeln och det viktigaste för att bli av med klåda och rodnad är en produkt som är rik på fukt, vårdande oljor och närande vitaminer.

Tillräckligt med vätska

Först och främst är det dock viktigt att du gör upp med dig själv om du dricker tillräckligt med vatten och äter vitaminrik mat. Om du inte gör detta bör ditt första steg på vägen vara rikligt med vätskeintag, gärna i form av vatten och hälsosamma matvanor.

Naturliga hårprodukter

En annan enkel lösning kan vara att använda neutrala och naturliga hårprodukter, som t.ex. en närande hårolja. Du bör generellt hålla dig borta från schampon, balsam och stylingprodukter med för mycket kemikalier, eftersom dessa förstör den naturliga balansen i hudcellerna.

Har din hårbotten blivit väldigt torr och skadad eller är den påverkad av en viss sjukdom? Då kan du behöva ett specialschampo för torr hårbotten, eventuellt en bra hårkur för torr hårbotten och krämer. I de flesta fall där torr hårbotten orsakas av en sjukdom är det bäst att rådfråga din läkare eftersom ett specifikt svampdödande- eller aktivt medel kan behövas.


Kur för torr hårbotten

Du kan bota torr hårbotten med en kur med naturliga oljor. Dessa är både lugnande, vårdande och närande för huden. De mest använda hårkursoljorna är; olivolja, kokosolja, tea tree-olja och mandelolja.

På Med24.se rekommenderar vi bland annat Austrailian Bodycare Scalp Cure Treatment som motverkar mjäll, klåda och irritation. Tea tree-oljan behandlar på djupet, där den renar och minskar tillväxten av svamp och bakterier som orsakar mjäll och kliande hårbotten.

Kokosolja för torr hårbotten – hemmagjord kur

I skönhetsvärlden är kokosolja en storfavorit. Du kan med stor fördel använda kokosolja som en hemmagjord hårkur mot torr hårbotten. Allt du behöver är en tsk kokosolja, som masseras in väl i hårbotten. Oljan ska helst få verka över natten – Du kan till exempel slå in håret i en handduk och tvätta det följande morgon.

Oljorna är milda, skonsamma och extremt hudvänliga för alla hudtyper. Dessutom har många uttryckt att de upplevt en positiv effekt vid användning av dessa. Oljor är dock inte ett mirakelmedel för alla. Av denna anledning använder många produkter som har utvecklats med aktiva substanser som är avsedda att behandla hårbotten. Här hittar du några av våra favoriter!


Schampo för torr hårbotten

Utöver sin rengörande effekt används ett schampo även för att stärka, behandla och skydda hårbotten. Schampo är en av de mest använda produkterna för att bekämpa torr hårbotten. När du köper vårdande schampon ska du vara medveten om att dessa måste masseras in väl i hårbotten, och de flesta bör sitta i några minuter innan produkten sköljs ur - Om du inte gör detta, kan den stärkande, skyddande och stabiliserande effekten gå förlorad.

Dessa specialschampon kan innehålla allt från speciella oljor, salter, vitaminer och mineraler till aktiva ämnen som kan döda bakterier. Varje enskilt schampo är därmed också anpassat efter olika behov efter hårtyp, torrhetsgrad, mjällproblem m.m. Det är därför också viktigt att du får din hårbotten och dina behov karakteriserade så att du kan hitta rätt botemedel mot ditt problem.


rundt billede: shampoo sprøjtes ned på hænder

Kundernas favoriter

Vi rekommenderar några av våra kunders favoriter:

 • Læsø SaltCare Shampoo
 • Purely Professional Shampoo 0
 • Dr. Organic Manuka Honey Shampoo
 • PSO Shampoo no. 4
 • Vichy Decros Ultra Soothing Shampoo
 • Innopoo Mild och Sensitiv Shampoo
 • Nizoral (används främst för sår och svampinfektioner)

Krämer och geler

Om du har en extremt torr hårbotten, eller helt enkelt inte tycker att schampo fungerar, kan du använda en gel eller kräm som ett komplement. Dessa är snabbt lugnande och läker effektivt hårbotten. Bland behandlingsgelerna finns t.ex. Softex plus Keratolytic och Kimovi Gel med salt.

Många använder även ansiktskrämer eller krämer för kroppen mot torr hud i hårbotten – detta kan fungera minst lika bra. Om du vill undvika fett hår bör du välja en kräm som inte är för fet. Det finns dock även ett antal krämer som riktar sig specifikt till hårbotten – prova t.ex. Decubal Dry Scalp Treatment.

Pil till toppen

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.