Kokosolja - Välsmakande och vårdande

Som en tumregel kan kokosolja användas där man normalt använder smör eller olja. Du kan bland annat använda den till stekning och bakning. Kokosolja kan också användas till mycket inom personlig vård och skönhet.

Vad är kokosolja? | Vad används kokosolja till? | Ska jag välja med eller utan smak? | Vilken kokosolja är bäst? 

20 Produkt(er)

Vad är kokosolja?

Kokosolja utvinns ur kokospalmen, och finns i flera olika former bl.a. raffinerad kokosolja och oraffinerad kokosolja. Majoriteten av kokosoljorna är baserade på kopra, som är kokosnötens torkade kött.

Oraffinerad kokosolja är även känd som jungfrukokosolja, vilket är den renaste formen av oljan. Om du letar efter en kokosolja i väldigt ren form ska du välja en kallpressad kokosolja – gärna ekologisk kokosolja, eftersom dessa har behållit alla goda näringsämnen under hela bearbetningsprocessen.
 
Kokosolja är särskilt känd för sina skönhetsvårdande egenskaper, där den ofta används för mjuk och glänsande hud samt hår. Oljan får en mer eller mindre hård konsistens när den förvaras kallt, i rumstemperatur är den mjuk eller flytande.

Är kokosolja nyttigt?

Det har varit en stor debatt om huruvida kokosolja är farligt att konsumera eller ej. Som utgångspunkt är kokosolja hälsosamt att applicera på kroppen och den är bra för huden på grund av dess närande och återfuktande egenskaper.
Oljan skiljer sig dock från andra hälsosamma oljor genom att innehålla upp till 90% mättat fett. Därför bör den användas sparsamt i samband med matlagning. Används den som skönhetsprodukt på hud eller hår finns det inga restriktioner.

Hur mycket kokosolja om dagen?

Vårt dagliga matintag bör bestå av 25-30% fett. Det rekommenderas att 1/3 av detta är mättat fett. Äter du redan livsmedel som innehåller mycket mättat fett som kött, mejeriprodukter och nötter finns det mindre utrymme för kokosolja om du vill hålla dig inom hälsorekommendationerna.

Behovet av fett varierar dock och beror på allt från kön och ålder till hälsostatus och din aktivitetsnivå.


Vad används kokosolja till?

De många mättade fettsyrorna som finns i kokosolja gör den lämplig för stekning och till kakor eller konfektyr. Samtidigt är den återfuktande, närande och vårdande för huden.

Kokosolja hud

Oljan används speciellt för huden bl.a. som kokosolja för ansikte, händer och fötter samt kokosolja för kroppen, där den kan lindra torr hud på grund av sina återfuktande egenskaper. Många använder sig även av kokosoljemassage, som är ett läckert och naturligt sätt att skämma bort sig själv eller sin partner.

Kokosolja hårkur

Många använder, vid torr hårbotten, kokosolja som hårkur, där kokosoljan (ca 1 tsk) appliceras i hårbotten, och ut i håret, får sitta över natten med en handduk runt håret och sköljs ur på morgonen. Många i skönhetsvärlden rosar kokosoljans effektiva egenskaper för vård av hår och hårbotten.

Kokosolja i håret hjälper även till att stärka, mjukgöra och skapa glans för hårstråna. Tänk på att inte använda för mycket kokosolja eller för ofta eftersom det kan få håret att verka fett!


Recept med kokosolja

Kokosolja är en av de mest värmestabila vegetabiliska oljorna, därför används den ofta för matlagning, bakning eller istället för smör. Här ger vi dig ett recept på ett superläckert veganskt bananbröd med kokosolja.


Ska jag välja kokosolja med eller utan smak?

Det beror på om kokosoljan ska användas som en smakrik ingrediens eller med sin söta och goda doft? Många föredrar till matlagning och bakning en kokosolja med smak som till exempel kokosoljan från Oil of Life, som är en kallpressad och 100% ekologisk olja. Vill du använda kokosolja som ersättning för smör så är BioPlanéte Kokosolja mild u. smak helt perfekt!

Om du däremot letar efter en kokosolja som ska appliceras på hud, hår och tänder föredrar de flesta Cosmoveda kokosolja utan smak. Gillar du inte smaken av kokosolja i samband med matlagning så är den även ett bra val.

Om du ska välja en kokosolja med eller utan smak är ju en smaksak, och har ingen betydelse för oljans effektiva egenskaper.


Vilken kokosolja är bäst?

Även om många föredrar kokosoljan från Oil of Life samt Urtekram kokosolja finns det tyvärr inget konkret svar på vilken olja som fungerar bäst för dig. Oftast måste man prova sig fram i sortimentet innan man hittar rätt match.


Köp kokosolja på Med24.se

En sak du dock kan veta säkert är att du alltid kan hitta ett stort utbud av de godaste och läckraste kokosoljorna på Med24 till bra priser och fina erbjudanden! Hitta din favorit idag!

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.