Vad är Salvia bra för?

Vad är Salvia bra för?

Salvia är en perenn som blir drygt en halv meter hög. Det finns ett antal olika arter inom salviafamiljen. Den som vi bäst känner till som ört är den med silvergrå / gröna blad med små tunna och blåvioletta blommor. Som ört har salvia en kraftfull, genomträngande smak, så den ska användas med måtta till mat. Använd den t.ex. i feta kötträtter, där den smakar fantastiskt.

Det latinska namnet för salvia är Salvia officinalis, där salvia kommer från räddning, vilket betyder frälsning eller helande och officinalis är den latinska termen för en erkänd medicinalväxt. I århundraden har salvia använts som naturmedicin till allt från vallningar i klimakteriet till botemedel mot förkylning och ont i halsen. Numera används salvia fortfarande i ett antal olika kosttillskott.

Menopaus

Liksom rödklöver innehåller salvia små mängder ämnen som liknar det kvinnliga könshormonet - östrogen. Detta kan hjälpa till att underlätta klimakteriebesvär och korrigera hormonbalansen. Om du lider av nattsvett och vallningar på grund av klimakteriet, finns det en god chans att salvia kan minska besvären.

Ont i halsen

Det har länge varit känt att salvia innehåller bakteriedödande ämnen, vilket innebär att ett gott salviate med honung ofta har en mycket bra effekt på t.ex. halsinfektion och ont i halsen. Genom åren har örten använts till många olika inflammatoriska symptom såsom oren hud, bölder, tandköttsnflammation och underlivsinflammation.

Skärper minnet

Flera engelska forskare visade för några år sedan vad de gamla munkarna har känt till i århundraden, att salvia kan förbättra vårt minne. I ett försök med 44 friska människor fann man att de som fick ett dagligt kosttillskott med salvia klarade sig bäst i olika minnesförsök. Redan på 1500-talet skrev den välkända botanisten John Gerara följande om salvia "bra för huvud och hjärna samt piggar upp nerver och minne" och det har nu bevisats med modern vetenskap.

Biverkningar

Salvia anses vara säkert att äta om du äter det i normala mängder som du skulle använda i mat.

Du bör dock vara medveten om att salvia innehåller giftämnet tujon, som kan skada centrala nervsystemet om det tas i för höga doser eller under för lång tid. Därför rekommenderas att du inte dricker salviate dagligen, men utspritt över veckans dagar eller under korta perioder.

Salvia i kosttillskott

Tack vare salvians goda egenskaper används den också i ett brett utbud av olika kosttillskott. Till exempel Bidro Kvinna som är en produkt för kvinnor i klimakteriet, kapslar från Natur Drogeriet med salvia eller Urtegaarden Salviaolja mot t.ex. oren hud.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.