Rengöring Behandling Vårdande och täckande

Oren hud/finnar

195 Produkt(er)

Vad är akne (acne vulgaris)?

Acne vulgaris (finnar) beror på inflammation i de små talgkörtlarna som omger det fina håren i ansiktet och på överkroppen.

Oren hud med acne vulgaris / finnar och pormaskar drabbar nästan alla ungdomar i puberteten och åren därefter. Vissa kommer lätt undan med en eller två finnar då och då, medan andra drabbas rejält och behöver behandling.

Acne / finnar brukar dyka upp första gången i puberteten, det är könshormonernas normala förändringar som är orsaken. De manliga könshormonerna påverkar talgkörtlarna, huden blir fetare och akne (finnar) uppstår där mängden talgkörtlar är som störst, dvs i ansiktet och på ryggen. Utvecklingen av akne börjar med att talgkörtlarna täpps igen och bildar pormaskar. Pormaskorna blir inflammerade och finnar uppstår. Aknens svårighetsgrad ökar under puberteten och når sin kulmen i åldern 17-19 år. Sedan minskar det gradvis hos de flesta och försvinner vanligen omkring 25 årsåldern. Speciell hudvård kan ofta bota akne och finnar.

Hudvård kan hjälpa till att stärka hudens skyddande funktion

Hudvård kan skydda mot mekanisk skada och kan också hjälpa till att bekämpa bakterier och andra skadliga mikroorganismer.

Hudvård hjälper också till att stärka hudens andra viktiga funktion - att behålla fukt. Människor består till största delen av vatten och det är viktigt att vi inte förlorar för mycket vätska genom avdunstning från vår relativt, stora hudyta. Hudvård är därför viktigt. I detta sammanhang kan hudvård hjälpa till att upprätthålla eller återställa hudens smidighet och fuktinnehåll. Om hudens barriäreffekt minskar, kommer för mycket vätska att avdunsta och huden kan torka ut. Detta kan orsaka klåda, rodnad, eksem och minskat skydd mot infektioner och ge irritation i det berörda området. Hudvård är därför viktigt oavsett vilken hudtyp du har.

Vid problem med oren hud och finnar är det viktigt att ta hand om huden på rätt sätt

Det är tre viktiga steg när man ska vårda och behandla oren hud:

 • Rengör huden
 • Behandla huden
 • Vårda och täck huden

På Med24.se har vi samlat ett antal produkter som kan hjälpa mot oren hud och finnar. För att underlätta för dig att välja produkter har vi gjort en översikt där du kan se vilka produkter som relaterar till de tre stegen i vård och behandling av oren hud med finnar.

Finnar - 10 goda råd, köp effektiva produkter

Finnar drabbar de flesta tonåringar. Finnar kan också förekomma hos vuxna, men finnar försvinner ofta efter puberteten. Många upplever finnar både som fysiska och psykiska besvär och därför har vi samlat ett antal goda råd som kan hjälpa:

 1. Låt finnarna vara. Finnarna kommer bara att bli mer inflammerade och chansen att ärr bildas ökar.
 2. Använd vattenbaserad fuktkräm och kosmetika. Feta krämer och smink kan orsaka finnar.
 3. Undvik fett hår eftersom det kan bilda finnar i t.ex. pannan.
 4. Tvätta ansiktet dagligen med mild tvål eller rent vatten. Finnar kan förvärras om du skrubbar ditt ansikte eller använder kraftig tvål.
 5. Köp ev. produkter för behandling av oren hud. Produkter mot finnar (lätt attack) kan köpas utan recept. Produkterna kräver vanligtvis 4-8 veckor för att verka.
 6. Gå till en kosmetolog som kan hjälpa dig med hudvård i allmänhet.
 7. Det finns ingen dokumentation på att olika livsmedel ger finnar. Men om du upplever att du får mera finnar efter att ha ätit eller druckit något speciellt - t.ex. alkohol - är det naturligt att undvika det i större mängder.
 8. Lev sunt dvs. ät varierat, drick mycket vatten och träna. Allmänt välbefinnande har en (positiv) smittsam effekt på huden.
 9. Om du drabbas hårt av finnar ska du söka råd hos läkare. De kan skriva ut medicin för finnar och ev. remittera till hudläkare.
 10. Kom ihåg att finnar försvinner med tiden och det är något som drabbar de flesta.

Oren hud och hudvårdskapslar

Huden ...

• Består av ca 65% vatten, 13% fett - och resten är proteiner och mineraler

• Har en yta på upp till 2 kvm

• Väger upp till 10 kg - eller = 1/6 av kroppens totala vikt

• Har ett pH-värde på 5,5

• Är 0,1 mm tjockt på ögonlocken och upp till 5 mm på fötterna

• Innehåller 2 miljoner svettkörtlar som producerar upp till 5 liter vatten per dag

• Tappar 1,5 g mjäll per dag

Problemet

Kämpar du med oren hud? Då vet du också att det är ett problem som kan vara svårlöst. Samtidigt påverkar det humör och självkänsla.

Vad kommer det an på?

Oren hud eller acne/ akne orsakas av inflammation i talgkörtlarna. Det uppstår finnar och bölder som verkar skrämmande, särskilt i ansiktet. Desinfektionsmedel och salvor begränsar utvecklingen av oren hud, men i många fall - särskilt bland ungdomar - är det långt ifrån tillräckligt. Det behövs något som också verkar inifrån.

Vad kan du göra?

Se till att kosten är så fett- och sockerfri som möjligt, till exempel avstå choklad som innehåller både socker och fett!

Men nu har det äntligen kommit ett naturpreparat som gör det lättare att hålla huden ren och fin. Namnet är Hudvårdskapslar som består av olika örter som bekämpar inflammation samtidigt som de vårdar och rengör huden.

Hudvårdskapslarna består av dessa örter:

Kardborre. Franska forskare (Vincent och andra) har visat att kardborre spelar en viktig roll i sockeromsättningen, men ännu viktigare är effekten på oren hud (furunkulos); Samtidigt fann de en antibiotisk effekt och en effekt på stafylokockbakterier. Den engelska växtspecialisten M. Grieve kallar kardborre "en av de bästa blodrenarna - i samband med hudproblem, är de ett säkert, verkande medel" (A Modern Herbal, 1985).

Viol är en annan viktig växt som hjälper huden. Forskare P. Molnar och andra påvisade i djurförsök att hudproblem förbättrades när viol tillsattes i kosten (Phytochemistry 25, 1985). Viol har använts i många år som ett läkemedel i USA, och här är salvor med viol för behandling av eksem och oren hud populära. Viol ger näring åt huden och ökar effekten av kardborre.

Sarsaparillarot, som tack vare sitt innehåll av saponiner verkar på hudutslag, särskilt psoriasis (Hager: Handbuch der Pharmazeutischen Praxis). Det stimulerar ämnesomsättningen samt njur- och leverfunktionen.

Krasse. Denna ört innehåller viktiga, antibiotiska ämnen. De två tyska forskarna, F. Boas och G. Winter, påvisade att de antibiotiska substanserna först verkar i blodet mot olika virus, sedan går över i urinen, där ev. njur- och urinvägsinflammation kan finnas i bakgrunden. Den antibiotiska effekten varar i flera timmar.

Behandling

Hudvårdskapslar är gjorda efter ett mycket speciellt recept och rekommenderas för behandling av oren hud och eksem. Det är en naturlig beredning utan skadliga biverkningar av något slag. De levereras i burk om 90 kapslar och den rekommenderade dagliga dosen är 3-9 kapslar, eller efter behov.

Hudvårdskapslar säljs bl.a. på apotek och hälsokostaffärer.

Ärr efter akne

Acne och ärr efter akne kan vara både fysiskt och psykiskt stressande.

Om du har akneärr kan ärren avlägsnas genom slipning (dermabrasio) eller laserbehandling. Dessa behandlingar ges av hudläkare eller plastikkirurg.

Behandlingen sker med CO2-laser. Lasern används för att värma hudvävnaden (bindväven), vilket får den att dras samman och akneärret slätas ut. Dessutom sker en avskalning av det övre hudskiktet, vilket skapar ett fint nytt skiktlager. Mer information om akne vulgaris och finnar.

Mera läsning

- Allt du behöver veta om komedoner och hur man behandlar dem

- Bekämpa pormaskar och få en renare hud

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.