Torra händer - Goda råd

Skrivet av
Tørre hænder i håndvask

Har huden på dina händer blivit torr och ömtålig eller har du fått små svidande sprickor? Både vinterns hårda väder, grovt arbete och frekvent handtvätt kan slita på och torka ut händerna, vilket ger dig torra och nariga händer. Nedan får du några goda råd och tips på hur du bäst kan ta hand om och vårda dina och dina barns händer i det daglig livet med handtvätt, många timmar utomhus och arbete.


Barn med torra händer

Barn med tørre hænder efter håndvask har brug for håndcreme

Extra fokus har nu också lagts på barnens handhygien med frekvent handtvätt, både på förskolan, i skolan och på fritids. Detta innebär att den fina och känsliga huden på barnens händer kan torka ut, få små sår, och det kan vara mycket obehagligt.

Därför har vi sammanställt några bra tips på handkräm och förslag som vi hoppas att du kan använda så att ditt barn återfår händer med stark, smidig och sund hud samtidigt som en god handhygien upprätthålls.

Nej tack till parfym och feta händer

För barn kan det vara svårt att ha insmorda händer eftersom det kan göra det svårt att använda händerna vid lek och skolarbete. Därför bör ditt barns handkräm inte vara för fet och den måste absorberas snabbt så att ditt barn kan leka vidare och jobba på obekymrat. För att handkrämen ska vara riktigt effektiv rekommenderas att den ska vara både oparfymerad och ha ett högt fettinnehåll. Många barn har extra känslig hud, och för att inte riskera att handeksem blir en kronisk störning är det viktigt att lära sig några bra rutiner runt handhygien och handvård. Vi ska fokusera på att hålla händerna rena från bakterier, virus och smittämnen, och samtidigt ta hänsyn till hudens hälsa och allmänna tillstånd.

Handkräm för känsliga barnhänder

Helo Hand från Faaborg Pharma är en fyllig handkräm som är perfekt för känsliga barnhänder som behöver vård efter frekvent handtvätt och många timmar utomhus. Handkrämen har ett fettinnehåll på 29% som bland annat kommer från mandelolja, och den är därför perfekt att använda under dagen när en överdrivet fet kräm tar för lång tid att absorberas. Helo-krämen är allergicertifierad, så du kan vara säker på att den är mild och inte ger klåda, irritation eller allergi. Krämen absorberas snabbt efter applicering så att du kan använda den på dagen och spara den riktigt, feta krämen till kvällen, då det kan vara bra med en långtidsverkande "fuktkräm" för händerna. Handkrämen har en fin rosa färg som syns när du smörjer in händerna och som definitivt kommer att locka fram ett leende.


Kerodex 71 håndcreme - den usynlige handske

Handvård hela dagen

Om du har torra händer är det bra att använda en bra handkräm som återfuktar händerna och ger dem vård. Men du kanske har upplevt att krämen känns för fet under dagen, eftersom det är svårt att använda händerna när du går och väntar på att krämen ska tas uppgav huden. Därför bör din handkräm för dagsbruk vara en effektiv, skyddande kräm som varken kan ses eller kännas, kort efter att du applicerat den.

Handvård om morgonen

För detta är Kerodex 71 perfekt eftersom den är utan parfym och vattenfast. Den skyddande krämen förhindrar att fukt och fett försvinner och huden torkar, samtidigt som den är lätt att använda och snabbt blir osynlig. Du kan applicera krämen några gånger under dagen när du känner att omgivningen börjar påverka din hud. Med sin skyddande effekt kan krämen hjälpa huden att bibehålla sin naturliga smidighet och motståndskraft under många timmar. Krämen är också känd som "den osynliga handsken" eftersom den inte känns på händerna men skyddar mot allt som sliter på hudens naturliga försvar.

Handvård om kvällen

På kvällen kan du ge dina händer en extra omgång kärlek och omsorg genom att smörja in dem med en supereffektiv och fet kräm som Dr. Warming baskräm, som har ett fettinnehåll på 92%. 

När du har smort in händerna med ett rikligt lager kan du ta på dig ett par bomullsvantar och sova med kräm och vantar. På så sätt kommer dina händer att helas under natten och eftersom krämen har ett så högt fettinnehåll tar det vanligtvis lång tid för den att absorberas, men med ett tjock krämlager och bomullsvantar kommer krämen långsamt att gå in i huden under natten.


Händer med känslig hud, sår eller eksem

Tørre hænder tørres efter grundig håndvask

Händerna är ett av våra viktigaste vardagsverktyg, men för vissa kan eksem, klåda, sår och utslag vara hämmande och besvärande. 

Eksem på händerna kännetecknas av rodnad följt av blåsor och vätska. Senare under förloppet ses sprickor, torrhet, och förtjockad hud när eksemet går in i den kroniska fasen. Det är ofta den våldsamma klådan som leder till brinnande och svidande händer som gör det svårt och jobbigt för många. Hos barn ses handeksem ofta i samband med atopisk hud. Du kan läsa mycket mer om atopisk hud här. Hos vuxna beror handeksem däremot ofta på yttre irritation.

Eksem på händerna kan komma från:

  • Vatten
  • Tvål
  • Vinterväder
  • Gummikemikalier
  • Nickel
  • Parfym
  • Hårfärg
  • Konserveringsmedel

Det kan finnas många andra orsaker till eksem, så det är viktigt att hitta orsaken och om möjligt eliminera den.

Krämer mot handeksem

I många fall har en fet fuktighetskräm en bra effekt om du smörjer huden flera gånger om dagen. Därför har vi samlat några effektiva och härliga krämer som kan behandla och skydda händer med särskilt torr hud.

Med Beatué Pacifique Xtra Dry Skin Fix kan du ge torr hud en boost med fukt och skydd mot naturlig fuktavdunstning så att huden inte blir ännu torrare. Krämen innehåller ett stort antal aktiva ingredienser, som alla är speciellt utvalda för att ge den bästa vården vid svåra problem med torr hud. Om du har handeksem eller psoriasis kan handkrämen lugna och återfukta din hud, så att du förhoppningsvis kan använda händerna med mindre obehag.

Skadade händer med sprucken och torr hud kan också lida av handeksem, och en annan bra lösning för den skadade huden är Astion Hand Cream från Astion Pharma. Handkrämen är helt utan parfym, parabener och andra ingredienser som kan irritera känslig och ömtålig hud ,därför är den lämplig för grov, torr och fjällande handhud. Om du har problem med handeksem kan krämen hjälpa till att minska symtom som klåda, rodnad och irritation, krämen är effektiv trots sina milda ingredienser.


Ta hand om dina händer och upprätthåll god handhygien på samma gång

Det är alltid oerhört viktigt att hålla händerna rena och fria från smittsamma ämnen, och du kan göra detta genom till exempel handtvätt eller genom att använda handsprit. Handsprit är skonsam mot händerna eftersom den oftast innehåller fuktgivande ingredienser som glycerin, medan tvål kan torka ut. Handtvätt är dock ett mycket, bra sätt för att hålla händerna rena, och särskilt barn bör lära sig att tvätta händerna på ett noggrant men skonsamt sätt.

När du tvättar händerna bör du först fukta händerna med ljummet vatten innan du fördelar tvålen. Se till att fördela tvålen noggrant innan du sköljer bort den, eftersom det finns många små skrymslen och områden på händerna som ofta förbises. Läs om här hur du tvättar händerna ordentligt! När du sköljer händerna är det särskilt viktigt att du sköljer bort tvålen ordentligt så att den inte sitter kvar och irriterar huden, vilket så småningom kan ge eksem. Se också till att torka händerna ordentligt eftersom huden lätt torkar ut och spricker om den får lufttorka. Smörj in händerna efteråt med en handkräm som skyddar mot fuktförlust och samtidigt ger fukt och vård.

För att skona händerna i vardagen så tänk på att ta av smycken och ringar när du tvättar händerna, eftersom bakterier, smuts och tvålrester annars kan sätta sig runt och under smycken. Kom också ihåg att använda vantar eller handskar när du tillbringar många timmar utomhus i kallt och torrt väder för att skydda dina händer så mycket som möjligt.


Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.