Packningslista till semestern - detta ska du komma ihåg

Packningslista till semestern


Först och främst är det viktigt att ha fullständig kontroll på försäkring, vaccination och Schengenintyg när det behövs.

Viktigast i reseapoteket

 • Personlig medicin
 • Plåster, förband och kompresser
 • Handdesinfektion, gel eller våtservetter
 • Receptfria läkemedel för diarré
 • Mjölksyrabakterier / probiotika
 • Solskyddsmedel, solstift och aftersun - gärna med olika SPF
 • Smärtstillande / bedövningskräm för brännskador och bett
 • Insektsmedel
 • Klådstillande kräm för insektsbett
 • Antihistaminer för ev. allergi mot pollen, insektsbett eller manet
 • Åksjuka - armband och tabletter
 • Preventivmedel
 • Öronproppar
 • Nikotinersättning - t.ex. tuggummi eller plåster
 • Sprutor och kanyler

Produkterna hittar du här på vårt reseapotek. På Med24.se kan du också hitta olika reseförpackningar med t.ex. tandkräm, body lotion, rakkräm, hårspray och schampo.

Försäkring

När du reser utanför Sverige ska du beställa EU-kort (det europeiska sjukförsäkringskortet). Det ger dig rätt till nödvändig sjukvård i andra EU/EES-länder. Kortet är giltigt i 3 år. Det gäller i följande länder: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike. Kortet beställer du enkelt på Försäkringskassan hemsida. Glöm inte att se över din egen reseförsäkring och vad som gäller.

Vaccination

Undersök om du behöver någon vaccination i god tid före avresan. Det är stor skillnad på hur lång tid olika vaccinationer tar, eftersom vissa vacciner inte bör ges tillsammans. Vaccination kan behövas om du ska besöka mer exotiska länder eller grannländerna i det forna Öst- och Sydeuropa. Du hittar information både på t.ex vaccinationsguiden.se och 1177.

Munskydd och masker

När du ska ut och resa är det en bra idé att packa med munskydd. Oavsett om det handlar om att skydda dig själv och din familj eller om det är ett krav under resan eller på resedestinationen så är det i många situaitoner praktiskt att ha med munskydd i väskan. Du kan också spara pengar på att köpa med dem hemifrån. Dessutom, när du köper munskydd och masker från Med24.se, är du garanterad att produkterna lever upp till de av WHO och Läkemedelsverkets fastsatta rekommendationer.
Du kan se hela vårt sortiment av kirurgiska munskydd, typ 1, typ 2 och FFP 2 masker här.

Resa med läkemedel Schengenintyg

Om du reser från ett Schengenland till ett annat och har med dig läkemedel som är narkotikaklassat i det land du ska resa till, måste du ha med ett Schengenintyg som är utfärdat i ditt hemland. Vilka läkemedel som är narkotikaklassade skiljer sig åt mellan olika länder. Det är därför viktigt att ta reda på vad som gäller i det land du ska åka till. Landets (resmålets) ambassad i Sverige kan svara på frågor om läkemedel och narkotikaklassning.

Medicin

Livsnödvändiga mediciner rekommenderas alltid att ha i handbagaget, eftersom det kan hända att bagage kommer på avvägar. Ha alltid intyg och medicin i handbagaget.

Som en försiktighetsåtgärd rekommenderas att ta med medicin för några extra dagar om flyget är försenat eller om du blir borta under längre tid än beräknat.

Om du använder flytande läkemedel, bör du läsa reglerna eller kontakta flygbolaget för att känna till rätt regler för hur mycket vätska du kan ha i ditt handbagage. Kom ihåg att alla vätskor måste förvaras i speciella incheckningspåsar när de transporteras i handbagaget.

Flera sammansättningar tål inte frost, som det lätt kan bli i flygplanets lastrum. Om sammansättningen utsätts för frystemperatur, kan det finnas en risk för att den inte har rätt effekt.

Plåster, förband och kompresser

Packa ner plåster i olika storlekar och varianter. Nexcare Active finns i resestorlek och olika varianter. Compeed har en mix-box som innehåller fem plåster i tre olika storlekar. För större sår kan det vara bra med elastisk binda, fixeringstejp, plåster med kompress och sårskölj.

Diarré

För att förhindra resediarré, bör du alltid börja en probiotisk behandling innan avresan. Lactocare Daily innehåller mjölksyrabakterier som upprätthåller den normala tarmfloran och på så sätt förhindrar magproblem som diarré. Börja behandlingen ca 2-5 dagar före avresa och fortsätt tills du är hemma igen. 

Det bästa sättet att förebygga diarré är alltid att ha extra, god hygien. Drick vatten ur flaska, ät förnuftigt, tänk hygien, även vid beställning av mat och dryck på restaurang. Isbitar kan också vara bakteriebomber. Speciellt handhygien ska du vara extra noga med. Det är inte alltid möjligt att tvätta händerna på resan, så ha handdesinfektion i väskan.

Solskydd

Solskydd är viktigt både när du reser utomlands och hemma i Sverige. Hudcancer är en cancerform som ökar, beroende på våra solvanor. Förebygg med rätt SPF som passar din hud. När du reser söderut, är det viktigt att inte glömma att huden utsätts för ökad solintensitet när du kommer närmare ekvatorn och solens strålar intensifieras. Det bästa solrådet är att använda massor av solskyddsmedel med rätt SPF, söka skugga när UV-index är högst mellan kl. 12-15 och skydda huden med hatt och kläder.

Skulle du ändå råka illa ut är en aftersun bra för att återfukta och lugna huden. Med lite lokalbedövning kan smärtan lindras från rodnad och sveda.

Det kan vara svårt att hitta rätt solskydd. Läs därför vår solguide här som hjälper dig att hitta rätt produkt för dig.

Allergimedicin

Antihistamin kan vara bra att ha med - även om du normalt inte lider av allergi. På resa är det lätt att komma i kontakt med livsmedel, växter och djur som kan orsaka allergiska reaktioner. Mot soleksem kan du också använda antihistaminer för att dämpa reaktionen.

Åksjuka

Medel mot olika former av åksjuka kan köpas över disk. Seaband är ett armband som kan användas av gravida kvinnor eller barn under sex år, som inte ska använda åksjuketabletter eller för dem som inte kan svälja tabletter. Tabletterna har en förebyggande effekt, men bör tas i god tid före avresan.

Det finns speciella kräkpåsar som är praktiska att ha i bilen eller väskan.

Flygstrumpor - stödstrumpor

Om du ska på en längre flygning, mer än tre timmar, kan ben och fötter svullna. Om du använder receptbelagda läkemedel för hjärta eller högt blodtryck, rekommenderas att använda flygstrumpor i samråd med din läkare. Risken att få blodpropp i benen ökar och din läkare kan ge dig de bästa råden eftersom han / hon kan din sjukdomshistoria. Det rekommenderas att röra sig under flygningen när detta är möjligt. Kom ihåg att stödstrumpor används till friska ben för att förebygga skador, medan kompressionsstrumpor används för sjuka ben som kräver behandling.

Myggbett

För att undvika insektsbett, kan ett förebyggande medel användas. Autan är ett bittermedel som förhindrar att myggor sticks. Myggbett eller insektsbett lindras med ett lokalbedövande preparat eller klådstillande medel. Vid allergiska symtom är det en antihistamintablett som används för att motverka svullnad, klåda och rodnad.

Preventivmedel

Kondomer förhindrar inte bara graviditet. Fler och fler smittas med könssjukdomar, främst genom sexuell kontakt. Det rekommenderas att alltid använda kondom när du har sex med en partner vars hälsotillstånd du inte känner till. Kondom minskar risken att smittas med sexuellt överförda sjukdomar och hepatit (typ B). Ta alltid med kondomer hemifrån, så att du är säker på kvaliteten.

Öronproppar

Särskilt barn lider av tryckförändringar som påverkar trumhinnan under flygning. Sanohra öronproppar är särskilt utvecklade för att ge en reglerad och långsam tryckutjämning. Normalt utjämnas trycket i trumhinnan när man sjunker, men är näsan täppt förhindras tryckutjämning. Obehaget kan lindras med konventionell nässpray, t. ex. Zymelin, finns både för barn och vuxna.

Öronproppar i allmänhet är bra ta med för att undvika störande buller i planet eller på hotellet.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.