Påsar under ögonen - Förebygga och behandla

Påsar under ögonen

Påsar under ögonen är ett mycket vanligt problem och faktiskt numer ett vanligt, kosmetiskt, kirurgiskt ingrepp. Det är en relativt enkel och snabb operation, men den är dyr. Lyckligtvis finns det alternativ till att ta till kniven. Många krämer har utvecklats speciellt för att ta bort påsar under ögonen, men också mer naturliga sätt kan vara effektiva.

Orsaker

Det finns flera orsaker till påsar under ögonen. Kost, vitaminer, rökning och sömnbrist är några av de faktorer som påverkar när det gäller påsar under ögonen.

Vi har samlat några orsaker till att problemet uppstår, liksom goda råd för att behandla.

Sömnbrist

Om du inte får tillräckligt med sömn ökar du risken för påsar under ögonen och mörka ringar. Man vet att sömnbrist leder till blek hud, vilket kan framhäva mörka ringar och påsar under ögonen. Därför är mera sömn ofta en bit av vägen för att minska påsar under ögonen.

Kost och vitaminer

Det är viktigt att äta hälsosamt och varierat samt att få nödvändiga vitaminer. Brist på näring och vitaminer visar sig ofta som påsar under ögonen. Salt kan också ha negativ effekt, eftersom det orsakar att vätska samlas - till exempel under ögonen. Speciellt A-, K-, C- och E-vitaminer har visat sig ha en positiv effekt på problemet.

För lite vätska

Om du inte dricker tillräckligt, helst vatten, kan biverkningen hamna under ögonen. För lite vätska kan resultera i torr hud och på så sätt blir huden inte lika fyllig som den normalt skulle vara. Drick därför mycket vätska för att förhindra påsar under ögonen.

Arv

Det kan vara ärftligt med påsar under ögonen. I dessa fall är det svårt att minska dem genom vitaminer, kostförändringar eller liknande, eftersom det är genetiskt betingat. Om det resulterar i ett stort problem för dig, är det möjligt att ta bort den överflödiga huden genom kosmetisk kirurgi.

Sluta röka

Rökare ska vara medvetna om att E och C-vitaminer bryts ner snabbare hos rökare än icke-rökare. Brist på till exempel vitamin E och C kan resultera i påsar under ögonen. Rökning kan också orsaka blodcirkulationsproblem, vilket gör att blodkärlen runt ögonen blir blåare och mera tydliga.

Behandling

En bra ögonkräm kan behandla påsar under ögonen effektivt. Särskilt ögonkräm med A-, C- och E-vitaminer har effekt på mörka ringar och påsar. A-vitamin verkar också återuppbyggande, C- och E-vitaminer är bra antioxidanter. En ögonkräm ska användas både morgon och kväll på ren hud så att den lättare tränger in i huden.

Färska gurkskivor kan också ha en lugnande och kylande effekt samt minska svullnad. Gurka är berikad med C-vitamin och kiseldioxid som vårdar och ger glöd till huden. Placera de svala gurkskivorna på båda ögonen och låt dem ligga tills de inte längre är svalkande. Du kan göra detta ett par gånger i veckan eller vid behov.

Kamomill har en lugnande effekt både på sinne och hud. Därför kan du frysa in din använda tepåsar med kamomillte och använda dem som ögonkompresser.

Gurkskivor och kamomill har ingen behandlande eller varaktig effekt på påsar under ögonen, men det får en omedelbar effekt som varar ca 1 dag. En vårdande ögonkräm kan verka behandlande eftersom de aktiva ingredienserna i krämen tränger in i huden.

När du ändå ska behandla dina ögon, så passa på att skämma bort dig själv. Stäng av TV:n och njut av lite musik du tycker om. Använd ev. en vårdande ansiktsmask samtidigt. Kroppen och, viktigast av allt, huden drar nytta av vila och avkoppling. Ett stressat sinne kommer mycket snabbt att sätta sina spår i huden. Välj till exempel en veckodag då du kan skämma bort dig själv lite extra så att du är säker på att få tid för det.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.