Muskelsmärta - och hur man kan lindra den!

Skrivet av
Muskelsmerter kan opstå af at sidde i forkert stilling. Lær her, hvordan du kan lindre muskelsmerter

Har du upplevt ömma muskler eller smärta i muskler och leder? Då vet du att det kan vara till en enorm belastning och hinder i vardagen och att muskelsmärta i kroppen helst ska försvinna så fort som möjligt. Här kan du läsa mer om vad som orsakar muskelsmärta och hur man kan lindra den.


Vad beror på muskelsmärta på?

Har du ondt i ryggen? Så læs her mere om, hvordan du kan lindre muskelsmerter

Det kan finnas många anledningar till varför man upplever muskelsmärta i ben, lår, rygg, bröst, nacke, axlar eller armar. I många fall beror muskelsmärta på fysisk aktivitet, men den kan också orsakas av sjukdom. Det finns faktiskt också ett antal fall där man aldrig riktigt hittar orsaken.


Muskelsmärta under fysisk aktivitet

När du tränar, till exempel styrketräning uppstår mindre skador på muskler och muskelfibrer. Det är skador som ska läkas, men ett tillfälligt inflammatoriskt tillstånd kan uppstå under läkningsprocessen, vilket kan orsaka ytterligare ömhet.

Den kännbara och försenade ömhet, som vanligtvis inträffar 12-36 timmar efter träning, är också känd som DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness). Ett definitivt svar har ännu inte hittats på varför vi upplever DOMS, även om det har forskats på det i över 100 år. Det är emellertid känt att DOMS är kopplat till mindre bristningar och skador i muskelfibrerna, vilket kräver tid och näring för musklerna att återuppbyggas och bli ännu starkare.


Så kan du lindra muskelsmärta

Om du har blivit mycket öm och trött i musklerna efter hård träning kan du försöka lindra t.ex. muskelsmärta i armar och rygg med massage. Det kan vara med en härlig massageolja eller någon massageutrustning som kan mjuka upp dina muskler och få dem att slappna av.

Dessutom kan du prova värmebehandling av ömma muskler med en värmedyna eller värmande gel. När musklerna värms upp, slappnar de av mer, och då kommer också blodcirkulationen att öka och därmed blodgenomströmningen till muskeln. Den ökade cirkulationen innebär en ökad tillförsel av viktiga näringsämnen för återuppbyggnad och bortforsling av avfallsämnen. Du kan välja en gel eller kräm för muskelsmärta som Nardos muskelbalsam, vilket effektivt ökar blodflödet i musklerna.

Annars är vila och återhämtning ett bra sätt att komma över ömma muskler efter träning. Musklerna behöver tid för att återhämtning, och efter att ha blivit tungt belastade under träning kommer du att upptäcka att dina muskler har blivit starkare - den så kallade superkompensationsprincipen. Därför är vila och återhämtning ett viktigt inslag i träningen för att den fysiska formen ska förbättras.


Värmebehandling med infrarött ljus

Brug infrarød varme fra massageapparater til at lindre dine muskelsmerter i nakke, ryg, arme, ben eller skuldre.

En infraröd lampa är en annan möjlighet att använda värme för att lindra muskelsmärta. Det infraröda ljuset och värmen från lampan ger effektiv lindring av spända och ömma muskler, och strålarna kan tränga djupt in och öka blodcirkulationen. Du kan använda både en infraröd värmelampa eller en massageapparat. Beurer har produkter som är mycket populära. De har ett stort urval av elektriska massageapparater för många ändamål och fyra olika massageapparater med infrarött ljus.


Sjukdom och okända orsaker till muskelsmärta

Viss muskelsmärta orsakas av andra tillstånd eller sjukdom, till exempel i fall av diskusprolaps, där det faktiskt är en nerv som påverkas av en disk i ryggraden. På så sätt kan nerven orsaka muskelsmärta i de områden som nerven löper till.

Dessutom kan muskelsmärta i rygg, runt höfter och ben vara ett resultat av artros, såsom i höft och knä. Vid artros får många människor en annorlunda och överbelastad gång - till exempel en lätt hälta som stressar musklerna i ben, rygg och höfter mer än normalt.

Men det finns också muskelsmärta som man inte riktigt vet var den kommer ifrån. Det kan vara svårt att hitta den exakta orsaken till muskelsmärta om du till exempel inte har upplevt förändringar i ditt rörelsemönster eller aktivitetsnivå. Sådan muskelsmärta uppträder ofta i nacke, axlar, underarmar och höfter.

Om du är van vid att träna kan du antagligen känna skillnaden mellan vanligt ömhet efter ett träningspass och annan muskelsmärta som kan orsakas av olika sjukdomar. Om du är osäker på vad din muskelsmärta beror på, bör du kontakta din vårdgivare eller fysioterapeut som kan hjälpa dig med diagnostisering och åtgärder för att komma tillrätta med problemen.


Muskelsmärta i nacken

Många kämpar också med spänningar och muskelsmärta i nacken, vilket kan vara begränsande och besvärande i vardagen. Om du upplever denna smärta kan det bero på att dina muskler har varit ansträngda länge - till exempel på grund av stress eller mental stress. När musklerna är spända länge blir de så småningom hårda och ömma och det leder till en värkande smärta i nacken.

Så den bästa behandlingen för muskelsmärta i nacken är att ändra några av de faktorer eller vanor i vardagen som orsakar stress eller som utgör en påfrestning. Att göra en specifik typ av styrketräning kan förkorta förloppet och lindra din smärta, men du kan också prova behandlingar som fysioterapi, massage, akupunktur eller hålla området varmt med en värmedyna eller värmepåse.


Muskelsmärta under klimakteriet

Det kan finnas många besvär förknippade med klimakteriet, och utöver de mycket vanliga värmevallningarna, humörsvängningarna och sömnstörningarna är led- och muskelsmärta också relativt vanliga.

För att lättare komma genom klimakteriet har många kvinnor valt att komplettera sin kost och livsstil med ett kosttillskott som Rödklöver, som med sitt höga innehåll av växtöstrogen har hjälpt kroppen genom förändringarna.


Hur man undviker ömma muskler efter träning

Undgå muskelsmerter når du træner. Læs mere om lindring af muskelsmerter her og undgå ømme ben!

När du börjar med något nytt - ett nytt löpprogram eller nya styrketräningsövningar kommer du alltid att känna en viss ömhet i början. Efterhand som formen ökar och dina muskler blir mer vana vid att aktiveras på detta sätt, kommer omfattningen och varaktigheten av din ömhet efter ett

träningspass att minska. Börja därför alltid med en långsam stegring av belastning och intensitet, så att du undviker att överanstränga kroppen och få skador.

Det är alltid bra att värma upp innan ett träningspass och stretcha efteråt, men det har inte nödvändigtvis någon effekt på träningsvärken. När du värmer upp är det för att förhindra skador senare, eftersom uppvärmningen förbereder både muskelceller och nerver för de rörelser du ska göra. Stretch efter träning är viktigt för musklerna men det har förmodligen ingen effekt på hur öm du blir i dem senare.

För att undvika skador som sträckning eller bristning på grund av överansträngning bör du öka din träning gradvis. Som nybörjare är det inte bra att börja med ett hårt styrketräningsprogram eller en lång uthållighetsträning på många mil när det inte är något man är van vid.

Du kan läsa om olika typer av träning och ta reda på vilken träning som är bäst för dig här.

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.