Multivitaminer för gravida - välj rätt kosttillskott

Skrivet av
gravid kvinde tager multivitamin med24 stort billede

Det är alltid viktigt att hålla kroppen sund och frisk så att du har överskott och energi att leva det liv som du gärna vill. Som gravid kvinna har du inte bara din egen hälsa att tänka på - du bär också på ett foster som är helt beroende av dig. Ta hand om ditt ofödda barn med rätt näringsämnen med hjälp av multivitaminer speciellt för gravida kvinnor. Läs mer om fördelarna med kosttillskott för gravida kvinnor här!


Vilka vitaminer ska jag ta innan graviditeten?

Alla föräldrar vill ge sitt barn de bästa förutsättningarna för ett bra och hälsosamt liv. Vad du kanske inte tänker på är att detta uppdrag faktiskt börjar innan du ens vet om att du är gravid. Livsmedelsverket rekommenderar därför att du börjar ta ett dagligt kosttillskott med folsyra från den tidpunkt du planerar att bli gravid.

Folsyra är ett B-vitamin som också går under namn som folat, folinsyra och folacin. Den rekommenderade dagliga dosen är 400 µg per dag. Ett enkelt sätt att få i sig tillräckligt med folsyra är genom ett vitaminpiller särskilt för gravida kvinnor. Multivitaminer för gravida innehåller exakt de vitaminer som gravida kvinnor löper risk att få underskott av.

Varför ska jag ta folsyra innan jag blir gravid?

Folsyra minskar risken för att föda ett barn med neuralrörsdefekter, vilket kan orsaka medfödda missbildningar. Missbildningen uppstår om neuralröret inte stängs mellan den 22: e och den 29: e dagen efter befruktningen. Livsmedelsverket rekommenderar att du tar kosttillskottet till och med den tredje graviditetsmånaden.


Välj de bästa multivitaminerna för gravida - dessa vitaminer rekommenderas

gravid kvinde drikker mælk med24

När du väl har blivit gravid rekommenderas det att du tar fler kosttillskott än bara folsyra. Alla de vitaminer och mineraler du behöver som gravid finns i multivitaminer för gravida, vilket är det enklaste sättet att få tillräckligt av de rekommenderade näringsämnena. Vitaminpillerna för gravida är också fyllda med andra bra näringsämnen, så att din kropp också får sitt dagliga behov av andra vitaminer.

Folsyra för gravida

Om du tar multivitaminer för gravida som innehåller folsyra, kan du tryggt ta det under hela graviditeten, även om vitaminet inte längre påverkar neuralröret efter graviditetsvecka 12.

Järntillskott för gravida

Järn behövs för blodbildningen, både för mamman och för fostret. Även den som äter mat som innehåller mycket järn kan behöva järntabletter – det beror på hur mycket järn som är lagrat i kroppen. Den som har litet järnförråd vid graviditetens början kan behöva tillskott från tidig graviditet medan den som går in i graviditeten med ett bra järnförråd kan klara sig på järnet från maten under hela graviditeten. Dina järnnivåer följs på barnmorskecentralen, och du får då veta om det gäller dig. Doseringen anpassas individuellt utifrån behov. 

D-vitamin för gravida

Allt för många svenskar får inte tillräckligt med D-vitamin. Hos gravida kvinnor är D-vitamin extra viktigt eftersom vitaminet främjar absorptionen av kalcium och skelettbildning. Därför rekommenderas det att alla gravida kvinnor tar ett dagligt tillskott av D-vitamin på 10 µg under hela graviditeten.

Kalcium för gravida

Kalcium är viktigt för den gravida kvinnan och fostret. Därför rekommenderas 0,5 liter mjölkprodukter per dag eller 500 mg kalcium som ett dagligt tillskott under hela graviditeten.

Multivitamin för gravida

Det kan verka överväldigande för många att ta en massa vitaminpiller om man normalt inte tar kosttillskott. I multivitaminer för gravida är det flera olika vitaminer samlade i ett och samma piller så att du enkelt kan ta hand om dig själv och ditt ofödda barn.

Översikt: Vitaminer före och under graviditeten

Har du fortfarande frågetecken kring vilka vitaminer du ska ta före, under och efter graviditeten? Vi beskriver rekommendationerna här så att du enkelt kan hitta den bästa produkten med multivitaminer för gravida kvinnor.

Före graviditeten

  • Folsyra: 400 µg per dag

Under graviditeten

  • Folsyra: 400 µg per dag fram till tolfte graviditetsveckan
  • Järn: Många behöver järntillskott under graviditeten. Dina järnnivåer följs på barnmorskecentralen, och du får då veta om det gäller dig.
  • Kalcium: 500 mg kalcium per dag hela graviditeten (om du inte dricker mjölk eller äter mejeriprodukter)
  • D-vitamin: 10 µg per dag hela graviditeten, om du inte får i dig tillräckligt genom kosten.

Multivitaminer och barn

Har du koll på vilka kosttillskott som rekommenderas för barn? I vårt stora tema om multivitaminer för barn hittar du allt om kosttillskott för barn samt rekommendationer från Livsmedelsverket.

Läs mer: Multivitaminer för barnpil til toppen med24

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.