Multivitaminer för barn - allt om barnvitaminer

Skrivet av
multivitaminer til børn med24 stort billede

Vitaminer och mineraler är livsviktiga för våra kroppar. Barn växer och utvecklas snabbt, varför rätt kost och näring är nödvändig. Har ditt barn problem med att äta tillräckligt med grönsaker eller vill du bara se till att de får i sig rätt mängd vitaminer? Då kan multivitaminer för barn vara en bra lösning. Lär dig mer om vad ett multivitamin är och hur barnvitaminer skiljer sig från vitaminer för vuxna här!Vad är en multivitamintablett?

mor og barn med24

Vita i vitamin betyder liv, vilket passande förklarar vikten av vitaminer: Vi kan helt enkelt inte leva utan dem. De är avgörande för vår hälsa och är helt nödvändiga näringsämnen för kroppen. För barn är det mycket viktigt med rätt kost och tillräckligt med vitaminer eftersom kroppen utvecklas och växer snabbt.

Tvivlar du på om ditt barn får i sig tillräckligt av alla essentiella näringsämnen? Din läkare kan alltid ge dig råd och undersöka ditt barn vid misstänkt vitaminbrist.

Några kan ha järnbrist, medan andra lider av vitamin D-brist. Det kan vara enkelt att lösa med en varierad kost och fokus på just de livsmedel där vitaminerna i fråga finns. Fler väljer också att ge sina barn ett kosttillskott för barn för att täcka behovet av vitaminer.

Istället för att ta ett vitaminpiller med en eller två vitaminer i kan du också välja multivitaminer för barn. Multivitaminer är en term för ett kosttillskott som innehåller ett brett utbud av vitaminer och mineraler. Som med andra kosttillskott beräknas procentandelen referensintag RI i ingrediensförteckningen för multivitaminerna.

Referensintag och kosttillskott för barn

RI är ett slags medelvärde utifrån det dagliga behovet av vitaminer och mineraler som vuxna har. RI-värdena anger hur stor andel av näringsämnena du får från det aktuella kosttillskottet. Det ställs in i förhållande till vad en genomsnittlig person äter och dricker på en dag.

Det är viktigt att betona att RI varken är en rekommendation eller ett mått på vilken mängd du ska konsumera vitaminer och mineraler per dag. Dessutom beräknas inte heller RI-procenten för barn. RI-värdena för kosttillskott för barn kommer därför att beräknas utifrån vuxnas referensintag. Procentandelen kommer därför ofta att vara lägre på kosttillskott för barn än på kosttillskott för vuxna.


Vilka vitaminer är det i multivitaminer för barn?

Innehållet i multivitaminer för barn varierar beroende på märke och variant. Du hittar bland annat följande vitaminer i multivitaminer för barn:

 • Vitamin A
 • Vitamin B3 (Niacin)
 • Vitamin B5 (pantothensyre)
 • Vitamin B6
 • Biotin
 • Folsyre
 • Vitamin B12
 • Vitamin C
 • Vitamin D3
 • Vitamin E

Dessutom hittar du flera kosttillskott med en kombination av mineraler och vitaminer, så att ditt barn också är säker på att få i sig de viktigaste mineralerna som:

 • Magnesium
 • Järn
 • Zink
 • Selen
 • Krom

Kom alltid ihåg att läsa på den enskilda produkten, där du kan läsa mer om dosering och innehåll. De många kosttillskotten för barn ger dig goda möjligheter att hitta speciella kombinationer av multivitaminer - till exempel multivitaminer utan järn.

Rekommendationer för barn - vilka barn behöver kosttillskott?

Din egen läkare eller bvc kan ge dig råd om vilka tillskott ditt barn eventuellt kan behöva. Det finns dock också några allmänna rekommendationer från Livsmedelsverket, som vi naturligtvis också uppmuntrar dig att följa.

Vitaminer för småbarn och spädbarn

Det rekommenderas att barn får ett vitamin D-tillskott på 10 µg dagligen under hela året, upp till 2 år. Var medveten om att vitaminpiller för barn kan ersätta vitamin D-tillskott. Är ditt barn täckt på sommaren eller har ditt barn mörk hud? Så rekommenderas vitamin D-tillskott för barn under hela barndomen. Tala med barnhälsovården om vilka doser D-vitamin ditt barn ska ta.

Se Vitaminer och D-droppar för barn mellan 0-3 år här.


Barn och järntillskott

En frisk, nyfödd bebis har tillräckligt med järn i järndepoterna i 6 månader efter födseln, varefter en övergångskost med mycket järn är viktigt. I vissa fall kan järntillskott eller multivitaminer behövas. Rådgör med din läkare innan du ger små barn mineraler eller vitaminer.

Barn med mjölkallergi

Det finns också speciella rekommendationer för barn med mjölkallergi, vilket kan utlösa brist på kalcium hos barn. Du kan också enkelt ge ditt allergiska barn en multivitamin om det är en enformig kost eller om ditt barn är kräsen.


Populära märken med multivitaminer för barn

mor og barn udendørs med24

På Med24.se hittar du ett stort urval av multivitaminer för barn. Vi har produkter från de ledande varumärkena på marknaden och både ekologiska, veganska eller kvalitetssäkrade kosttillskott för barn. Förutom multivitaminer kan du också se urvalet av mjölksyrabakterier och fiskolja för de små.

Bland de mest populära vitaminerna för barn är Kids Zoo Multivitamin. Många barn gillar inte att svälja tabletter, varför de innovativa vitamingummierna är en bra lösning. Kosttillskott från Kids Zoo är utan konstgjorda sötningsmedel, konserveringsmedel, smak- och färgämnen.

Förutom Kids Zoo Multivitamin hittar du också produkter som:

 • VitaYummy Kids Multi
 • Nani Multivitamin Barn
 • Livol Multivitamin Barn
 • Solaray Spektro MultiVitamin Kids

Åldersgräns för multivitamin

Är du osäker på om ditt barn är tillräckligt gammalt för att få vitaminpiller? Läs alltid på den enskilda produkten om åldersgräns och dosering. Om du tvivlar på om ditt barn alls behöver multivitaminer rekommenderas att du kontaktar din läkare.


Multivitamin för vuxna

Det är inte bara barn som kan dra nytta av kosttillskott som är specifikt utformade för deras kroppar och behov. Både din livsstil och ålder kan påverka behovet av vitaminer och mineraler. Läs mer om Multivitamin 50+ och Multivitaminer för gravida.

pil til toppen

Fri frakt över 499 kr

med DHL

14 dagars returrätt

14 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.