Lider du av ledvärk? Få reda på vanliga orsaker och behandling

Skrivet av
stort billede, mand holder sig til knæet, grundet smerter fra løbetur, Med24.dk

Lider du av knäsmärtor när du går eller gör det ont i höfterna varje gång du reser dig från stolen? Smärta i lederna kan vara mycket obehagligt och påverka ditt dagliga liv i så hög grad att även de minsta sysslorna kan verka oöverskådliga. Ledsmärta i kroppen kan bero på flera orsaker, men gemensamt för dem alla är att smärtan ska lindras så snart som möjligt. Läs vidare här och lär dig mer om hur ledvärk känns och vad du kan göra åt smärtan.


Orsaker till ledvärk

Det finns många olika anledningar till att du kan uppleva smärta i dina leder, liksom många olika platser på kroppen där smärtan kan uppstå. Ledvärk i fingrar, axlar eller armbåge är vanligt liksom ledvärk i knän, anklar och höfter. När vi rör oss arbetar lederna i hela kroppen och om vi upprepade gånger överbelastar våra leder kan det så småningom resultera i obehaglig och smärtsam ledvärk.

I vissa fall finns det en specifik orsak till din ledvärk, men det är inte alltid lätt att få svar på varför du lider av ledvärk. Emellertid är ledvärk i samband med klimakteriet ganska vanligt, liksom vid övervikt eller vid skador.

ældre par går tur på gaden, de har ryggen til

Klimakteriet och ledvärk

När du når klimakteriet blir dina leder svagare och därmed ökar risken för att utveckla ledvärk. Muskler och leder är nära sammankopplade, och när du blir äldre blir din muskelstyrka ofta svagare då du använder musklerna mindre än när du var yngre. Musklerna stöder dina leder, så när de blir svagare kommer dina leder att utsättas för ökad belastning.

Under hela livet utsetts lederna för påfrestningar och ansträngningar. Varje gång du rör dig arbetar dina leder, så när du når klimakteriet är det sannolikt att dina leder har blivit lite trötta. Ledvärk i knäna är särskilt frekvent när vi blir äldre, eftersom knäna bär runt på vår kroppsvikt, vilken för vissa ökar med åldern.

Ledsmärta i samband med klimakteriet kan dock påverka hela kroppen och behandling av ledvärken kan behövas.

Ledvärk - övervikt

Övervikt kan också vara en orsak till att du upplever värk i lederna, där det igen är knäna som är mest utsatta. Knäna gör ett stort arbete med att bära runt vår kroppsvikt och vid övervikt belastar du dem extra mycket. Övervikt kan också orsaka ledvärk i höfterna och nedre delen av ryggen.

Upprepade rörelser och överbelastning

Ledvärk i olika delar av kroppen kan också bero på upprepade rörelser. När du använder samma leder om och om igen, ofta i samband med arbete, kan de bli överbelastade. Överbelastningarna och efterföljande ledvärk uppstår t.ex. om du sitter vid datorn varje dag och använder musen eller om och om igen målar väggar och tak. Dessa överbelastningar kan bl.a. leda till ledvärk i handleden, fingrarna och i armbågen.

Ledvärk kan också uppstå under fysisk aktivitet, t.ex. om du utsätter dina leder för tung belastning under en längre tid eller får en skada. Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte alltid finns ett tydligt svar på varför du får ledvärk och att ovanstående punkter bara kan vara möjliga orsaker till din smärta.


Hur känns ledvärk?

Ledvärk kan upplevas olika från person till person, men det finns fortfarande några tecken du kan hålla koll på:

  • Stela leder och trötthet i lederna - de har svårt att komma igång efter att du har suttit eller legat länge.
  • Knastrande ljud när du böjer knäna.
  • Problem med att röra fingrarna.

Om du upplever dessa symptom under en längre tid och du börjar känna ledvärk i knäet, ledvärk i fingrarna eller kanske ledvärk i armbågen, bör du kontakta din läkare.

mand tager sig til anklen

Akut ledvärk

En stukning kan ge dig akut ledvärk, eftersom dina ledband i till exempel fotleden, handleden eller fingret kan bli delvis eller helt avrivna.

Ledsmärta, i samband med en stukning, kan vara kraftig och mycket obehaglig, och vanligtvis svullnar området. Den akuta ledvärken kan vara allt från 3 veckor - 6 månader beroende på hur allvarlig skadan på dina leder är.

Kronisk ledvärk

Till skillnad från den akuta ledvärken uppstår kronisk ledvärk ofta i samband med slitage på våra leder. Runt våra leder finns brosk som ska skydda skelettet men när vi överbelastar och sliter på kroppen förändras broskets form och blir tunnare. Nerverna börjar skicka smärtsignaler, vilket ger en smärtsam känsla som förvärras när de slitna lederna rörs och belastas.

Kronisk ledvärk kan också orsakas av reumatiska sjukdomar, och därför kan du också uppleva ledvärk vid psoriasis och diabetes. I dessa fall kan förslagen nedan inte behandla din ledvärk. Förslagen nedan är för möjlig behandling och förebyggande av tidigare nämnda orsaker till ledvärk.


Förebyggande och behandling - vad kan man göra?

Orsaken till ledvärk är inte alltid lätt att identifiera, och det är också svårt att komma med ett konkret svar på vad man ska göra med ledvärk. Var du befinner dig i förloppet spelar också en roll för vad du kan göra. Kanske kan du fortfarande lyckas förebygga ledvärk, eller kanske du letar efter den bästa behandlingen mot ledvärk?

Här är 4 goda råd som hjälper dig att hantera ledvärk:

Styrketräning och rörelse

En masse forskellige salatbowls, Med24.dk

Som nämnts tidigare så är musklerna en viktig faktor för om du utvecklar ledvärk, eftersom musklerna stödjer din leder. Därför är det viktigt att du rör på dig under dagen, och särskilt när du blir äldre, så att musklerna fortsätter att stödja dina leder och minska risken för överbelastning och smärta.

En promenad med en vän, eller att ta cykeln för att köpa mjölk, räknas också! Så ta fram din cykel och dina promenadskor och ta väl hand om din kropp - den ska bära runt på dig i många år.

Kosten och ledvärk

Om du lider av ledvärk kan det vara bra att börja med att se på din kost och hur du äter.  Kosten i sig själv kan inte lindra ledvärken, men övervikt är en vanlig orsak till ledvärk. En förändring av din kost kan i de flesta fall leda till viktminskning och därmed minskar också  belastningen på dina leder.

Kräm mot ledvärk

Är dina ledsmärtor så kraftiga att det är helt omöjligt att gå en promenad och kanske har inte din kroppsvikt något att göra med dina smärtor. I så fall kan ledvärken behöva behandlas med smärtstillande medel.

Voltaren har utvecklat en kräm för ledvärk som lindrar smärtan och behandlar eventuell inflammation. Volteran är effektivt mot ledvärk, men också mot muskelsmärtor.

Är det inte är ledvärk du lider av utan i stället smärtor i musklerna? Så läs vår artikel om muskelsmärta och lär dig mer om hur man kan lindra den.

Pil til toppen

Fri frakt över 499 kr

med DHL

30 dagars returrätt

30 dagars retur- och ångerrätt från den dag du mottager varan

Medlemsbonus

Du får bonus på dina köp hos oss

Kundservice

Kontakta oss på tfn: 08 - 403 001 90 eller på e-post: info@med24.se

Spara ännu mer på alla dina sunda inköp!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och motta exklusiva erbjudanden, kampanjer och experttips för en sundare livsstil.